Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Cyklotramvaj opět v Ostravě

dpoPrvní zmínky o zavedení upraveného tramvajového vozu na přepravu jízdních kol uveřejnil Dopravní podnik Ostrava (dále jen DPO) ve své tiskové zprávě dne 29. června 2017. Z další tiskové zprávy ze dne 19. srpna 2017 již víme, že se jedna o upravenou tramvaj, která pojme 12 jízdních kol. Jízdní řád a podmínky pro cestování s jízdním kolem naleznete v tiskové zprávě DPO.

2017 08 29@1403@Vřesinská
Upravená tramvaj typu Vario LF2R.S ev. č. 1403. Tramvaj byla také opatřena nápisem Fandíme sportu a obrázky lyžařů a cyklistů.

Nyní se zaměříme na samotnou tramvaj. Jedná se o tramvaj typu Vario LF2R.S ev. č. 1403, která je běžně vypravována stabilně na kurz 5/102/202. Tramvaj prošla úpravou, při které byly u třetích dveří instalovány na podlahu speciální držáky na kola. Podle dopravce tramvaj měla vyjet 19. srpna 2017, od kdy platí jízdní řád s vyznačeným spojem, že se jedná o ,,cyklotramvaj“, ovšem pravidelný výjezd nastal o několik dní později.

1403 - 20.8.2...
1403 - 20.8.2...
1403 - 20.8.2...
2017-08-29@14...
       

Fotografie č. 1 - 3: Držáky jízdních kol připravené k montáži v tramvaji Vario LF2R.S ev. č. 1403.
Fotografie č. 4: Pohled na již dokončené držáky jízdních kol v tramvaji Vario LF2R.S ev. č. 1403.

Číst dál: Cyklotramvaj opět v Ostravě

Vegetační pásy na zkoušce v Ostravě

Začátkem měsíce srpna na Frýdlanských mostech mezi zastávkami Karolina a Náměstí Republiky započala stavba kolejového absorbérů hluku, který má za úkol snížit hlučnost a prašnost z tramvajové dopravy v tomto otevřeného svršku a oblouku.

9.8.2017   Stavba absorbérů hluku (1)
Pohled na již instalované absorbéry hluku.

Jde o pilotní projekt, přičemž tento úsek byl vybrán díky největšímu sklonu tramvajové trati v ostravské síti, protože je ověřeno, že tramvaje zdolávající kopec jsou nejhlučnější.

9.8.2017 - St...
     

Pohled na již instalované absorbéry hluku.

Číst dál: Vegetační pásy na zkoušce v Ostravě

Ostrava připravuje nákup dalších plynových autobusů

dpoDopravní podnik Ostrava a. s. se chystá nakoupit čtyřicet nových jednočlánkových autobusů na CNG, to lze usoudit z věstníku veřejných zakázek, kde se objevila nová zakázka s titulem „Dodávka 40 ks nových nízkopodlažních jednočlánkových autobusů na CNG pohon“, které poptává dopravce Dopravní podnik Ostrava a.s.

Solarisy Hranečník
Nové autobusy Solaris Urbino 12 CNG IV. generace vyfotografované v garážích Hranečník. Právě značka Solaris vyhrála výběrové řízení na dodávku 40 ks nových nízkopodlažních autobusů na CNG.

Autobusy by měly být 100% nízkopodlažní a dopravce předpokládá, že část z celkové hodnoty této zakázky bude uhrazena z prostředků Evropské unie, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP)Nízkoemisní a bezemisní vozidla. Předpokládaný termín ukončení zakázky (dodávek vozidel) je do konce roku 2019. Zadavatel před samotným zahájením zadávacího řízení vedl předběžné tržní konzultace na veletrhu Czechbus 2016 s dodavateli:
EVOBUS Česká republika s.r.o., IVECO Czech Republic a.s., KAR group a.s., MAN Truck & Bus Czech Republic s.r.o., SCANIA CZECH REPUBLIC s.r.o., SOLARIS CZECH spol. s r.o.,SOR Libchavy spol. s r.o. a VOLVO Group Czech Republic, s.r.o. Poslední jmenovaný výrobce však již výrobu CNG autobusů ukončuje.

Číst dál: Ostrava připravuje nákup dalších plynových autobusů

Výměna kolejí u vodárny v Nové Vsi

dpoOd pondělí 10. července do středy 19. července 2017 probíhá tramvajová výluka na linkách č. 3, 4, 7, 8, 9, 17 a 19. Tato výluka je zapříčiněna výměnou kolejí poblíž zastávky Nová Ves vodárna na ul. 28. října. Na zmíněných linkách a také na linkách č. X a 43 dochází ke změně jízdních řádů. Tramvajové linky č. 3, 4, 7, 8, 9, 17 a 19 jsou ukončeny na zastávce Hulváky, některé z nich pokračují jako jiné linky. V trase Hulváky – Telekomunikační škola je přes den zavedena NAD. V noci jezdí z Hulvák dvě linky NAD, jedna na Vřesinskou a druhá do Martinova. Náhradní tramvajová doprava (dále jen NTD) je v denní době na porubské straně vedena v trase Vřesinská – Martinov a jezdí stejně jako denní NAD v intervalu 3 až 5 min.

9.7.2017   Výměna kolejí u Nová Ves Vodárna (2)
Stav kolejí u vodárny v Nové Vsi den před započetím výluky.

Číst dál: Výměna kolejí u vodárny v Nové Vsi

Dodávka nových elektrominibusů

dpoDopravce Dopravní podnik Ostrava a.s. po zadání výběrového řízení na dodávku minibusů s pohonem na CNG nyní ve výběrovém řízení ve věstníku veřejných zakázek poptává novou zakázku s názvem „Dodávka 3 ks elektrominibusů“.

Ze zadávací dokumentace můžeme vyčíst, že vozidla by měla být vybavena celovozovou klimatizací pro cestující, USB přípojkami pro dobíjení mobilních telefonů a připravena na instalaci Wi-Fi. Ve vozidlech by neměl chybět informační LCD displej. Dále se v zadávací dokumentaci můžeme dočíst, že zadavatel (tedy dopravce) bude vést předběžné tržní konzultace se společnostmi ROŠERO-P, s.r.o., KAR group, a.s., SKD TRADE,a.s. a EVC GROUP, s.r.o.

Kromě tří nových elektrominibusů by měl vítěz výběrového řízení dodat také 4 ks nových mobilních nabíjecích stanic pro nabíjení dodaných elektrominibusů, dokumentaci k vozidlům a také všechny příslušné softwary a provést zaškolení obsluhy. 

Předpokládaná cena této zakázky je odhadována na 21 milionů Kč bez DPH. DPO předpokládá, že většina z této sumy bude financována z prostředků EU, konkrétně z operačního programu Nízkoemisní a bezemisní vozidla.

Číst dál: Dodávka nových elektrominibusů

Jste zde: