Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik Ostrava zavádí celodenní nástup předními dveřmi na vybraných linkách

dpoDopravní podnik Ostrava a.s. zavedl v neděli 11. prosince 2016 celodenní nástup předními dveřmi na linkách č. 21 a 81. Zkušební nástup předními dveřmi na těchto linkách měl probíhat v následujících měsících a poté dojít vyhodnocení a rozhodnutí o dalším postupu.

2024 03 15@7756@7T5 9784@Outlet centrum
Od 1. dubna 2024 bude také na lince č. 32 celodenní nástup pouze předními dveřmi.

Hlavním důvodem pro zavedení zkušebního opatření je zvýšení bezpečnosti a pořádku při přepravě cestujících. Nástup předními dveřmi je spojen s kontrolou jízdních dokladů a může způsobit (a způsoboval) zpoždění spojů. V rámci bezpečnosti podniká DPO i další kroky, mezi které patří kontrola významných dopravních uzlů strážníky MP Ostrava a zavedení SOS tlačítek, které umožní spojení vozidel s policií. Nová vozidla jsou vybavena kamerovými systémy, které mohou přispět k odhalení případného pachatele.

Dne 13. prosince 2016 ve 23:59 byl zkušební provoz celodenního nástupu předními dveřmi na linkách č. 21 a 81 předčasně ukončen. Během tří dnů údajně získal DPO dostatečné množství dat pro vyhodnocení, výsledky budou použity pro plánování budoucích opatření v MHD. Důvodem zrušení, ale také může být, i velmi velké zpožďování spojů těchto linek. Informovanost cestujících o zrušení nástupu předními dveřmi na dotčených linkách ze strany DPO byla mála, ráno 14. prosince 2016 cestující nastupovali stále předními dveřmi a řidiči museli upozorňovat cestující, že již byl nástup předními dveřmi zrušen. Autobusy tedy opět nabírali chvilková zpoždění.

Z facebooku je možné se dočíst jak velká zpoždění byla, tak například Miroslav Pluta píše na svém profilu citujeme: ,,Postřeh z nového odbavení cestujících na lince 21 a 81 Odjezd z ÚANu v 14:57 než se odbavili všichni cestující tak bylo 1 až 2 min zpoždění na Frýdecké příjezd 15:07 bylo zpoždění už 5 min. načež nás dojela linka č. 92 která měla odjezd 15:11 a cestující kteří s ní jeli dobíhali na linku 21 tak zpoždění narostlo o další 2 min což už je 7 min ve Vratimově nádraží jsme k tomu chytly závory což byly další skoro 4 min to už je celkově 11 min a ve Vratimově nám nás dojela linka č. 81 která nakonec odjela o 1 min před námi a náš spoj odjel s krásnými 13-14 minutami. Jestli i na cestě do práce budu muset jezdit přes týden o 20 min a v sobotu a nedělí o 30 min dřív nebo o tuto dobu přijíždět později do práce a to nevím jak dlouho mi to bude zaměstnavatel trpět. Cesta do centra mimo špičku byla trochu lepší to měla 21 na Karolíně jen 6 min zpoždění. Toto je vize jak dostat víc cestujících do vozu MHD to už by byl lepší průvodčí ve voze než toto řešení.“

Neoficiální reakcí na ze strany informovaného zaměstnance dopravce pak bylo, že je lepší nespekulovat nad příčinou tohoto testu, neboť údajně jde o složitější problematiku. Běžným pohledem a zkušenostmi můžeme říct, že zpoždění jsou daná nevhodným jízdním řádem pro tento systém odbavování. Nástup pouze předními dveřmi je běžný např. v Havířově či Opavě. Z velkých měst pak například v Londýně či Helsinkách. Současným problémem ostravského řešení kontroly jízdních dokladů je stále velká odezva terminálů a tím prodleva při nástupu každého jednotlivého cestujícího.

Zkušební provoz nástupu předními dveřmi na linkách č. 21 a 81 byl ukončen za velmi krátkou dobu, za tři dny od zavedení tedy 14. prosince 2016. Dopravní podnik Ostrava toto ukončení zdůvodnil tím, že již nasbíral dostateční informace. Hlavní důvod byl ale komfort cestujících a plynulost dopravy.


Celodenní nástup předními dveřmi  v roce 2024
Od 1. dubna 2024 DPO zavádí na linkách č. 32, 33 a AE celodenní nástup předními dveřmi. Turo informaci zvečejnil na svých stránkách v podobě krátké strohé tiskové zprávy, která byla vydána 27. března 2024.

Linky č. 32 a 33 vyjíždějí ze zastávky Křižíkova na konečnou zastávku Outlet centrum (linka č. 32) a na konečnou zastávku Přívoz, Oderská (linka č. 33). Zmíněné linky projíždějí lokalitou v Ostravě-Přívoze, kde se často objevují ve větší míře neplatící cestující. Linka AE je vedena na Letiše Leoše Janáčka v Mošnově a navazuje na lety a přílety m byla uvedena také v jízdních řádech všech dotčených linek.s úpravou redakcie

Zdroj: Dopravní podnik Ostrava a.s., vlastní zdroje

Aktualizováno 31. 3. 2024 19:36

Jste zde: