Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dodávka nových CNG minibusů

dpoDne 2. července 2018 se ve věstníku veřejných zakázek na profilu zadavatele Dopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) objevila nová zakázka s názvem ,, Dodávka 4 ks nových minibusů na pohon CNG“ Předpokládaná cena zakázky je 12,5 miliónu Kč bez DPH. V nedávné době zařadil DPO do svého vozového parku 3 nové minibusy Dekstra Bus Daily LE 37 CNG ev. č. 7304 - 7406, jak je z názvu patrné s pohonem na CNG a také 3 elektrominibusy Rošero First FCLLI Electric ev. č. 5301 – 5303. Po zařazení dalších 4 nových CNG minibusů které poptává DPO bude mít dopravce celkem 10 nových minibusů. Díky tomu by DPO mohl vyřadit již všechny minibusy typu Mercedes-Benz Sprinter a Fiat – MAVE CiBus ENA 3Z. 

Číst dál: Dodávka nových CNG minibusů

Nová ostravská tramvaj vyjela na koleje neoprávněně

dpoJiž přes měsíc se v Ostravě nachází nová tramvaj Stadler Tango NF2 Ostrava, která byla vyrobena na míru přímo moravskoslezské metropoli. Díky tomu, že nejde o hotový výrobek, nelze tramvaj jen posadit na koleje a začít vozit cestující, ale je třeba provést řadu zkoušek k získání všech povolení, které potrvají několik měsíců.

2018 05 30@1701@@Dílny DPO
Tramvaj Stadler Tango NF2 vyfotografovaná dne 30. května poblíž zastávky Dílny DPO v Ostravě-Martinově. Na ostravské koleje vyjela, ale neoprávněně.

Číst dál: Nová ostravská tramvaj vyjela na koleje neoprávněně

Víkendové milníky ostravských trolejbusů

dpoJak již bylo před měsícem avizováno v článku o konci vozů Škoda 14 Tr, svou derniéru si nedlouho po nich prožily i kloubové varianty hranatých trolejbusů z výrobního závodu Škody v Ostrově nad Ohří.

Sobota 3. března 2018 se stala posledním dnem, kdy byl do pravidelného provozu s cestujícími v Ostravě nasazen trolejbus typu Škoda 15 Tr (M). Byla tak nejen ukončena etapa provozu těchto vozů v ostravských ulicích, trvající bezmála tři desetiletí, ale zároveň se jejich odstavením stává vozový park trolejbusů 100% nízkopodlažní.

2018 03 03@3511@@
Rozlučková cedule na voze Škoda 15 Tr M ev. č. 3511.

Číst dál: Víkendové milníky ostravských trolejbusů

Doubledeckery zasáhnou poprvé do české MHD

dpoDne 28. února 2018 se na portálu Věstníku veřejných zakázek objevila nová zakázka s názvem „Nákup 2 ks nových dvoupodlažních autobusů“. V této zakázce je zařazen také nákup servisního speciálního nářadí a diagnostického zařízení.

Poprad 13.5.2017
Ilustrační fotografie: Dvoupodlažní autobus Troliga Sirius společnosti SAD Poprad a.s. Autobus byl vyfocen na autobusové zastávce Poprad, AS

Předpokládaná hodnota této zakázky je 18 mil. Kč bez DPH. Nové dvoupodlažní (patrové) autobusy by měly být buď s pohonem na CNG, nebo s hybridním pohonem. Předběžné tržní konzultace dopravce Dopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) vedl se společnostmi Volvo Group Czech Republic s.r.o., MAN Truck & Bus Czech Republic s.r.o. a Scania Czech Republic s.r.o.

Číst dál: Doubledeckery zasáhnou poprvé do české MHD

Ostrava se rozloučila se „čtrnáctkami“

dpoPo dlouhá desetiletí typický zvuk, který lidem v okolí trolejbusových tratí zaručeně oznamoval, zda se jejich trolejbus již blíží, se v případě Ostravy stává pomalu ale jistě minulostí.

Znalci trolejbusů již vědí, že řeč je o trolejbusech typu Škoda 14 Tr a Škoda 15 Tr. Právě i díky nezaměnitelnému zvuku zadní nápravy z produkce maďarské firmy Rába si hranaté „čtrnáctky“ a „patnáctky“ oblíbily celé generace dopravních fanoušků. Ti pak nejspíš se zármutkem přijali fakt, že Dopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) po zařazení nových parciálních trolejbusů s karoserií Solaris – Škoda 26 Tr a kloubových Škoda 27 Tr – na počátku roku 2018 (o dodávce a zařazení nových trolejbusů se můžete dočíst více zde) vyřadí z provozu všechny zbylé vozy Škoda 14 Tr a Škoda 15 Tr.

2018 01 26@3261@@ul. Těšínská
Trolejbus Škoda 14 Tr M ev. č. 3261 stoupá po ul . Těšínská.

Číst dál: Ostrava se rozloučila se „čtrnáctkami“

Jste zde: