Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Autobusy pomohou studentům odborných učilišť

arriva dbcompanyStudenti odborných učilišť v Berouně, Neratovicích, Hubálově a Hluboši ve Středočeském krajipřevzali čtyři starší autobusy Karosa, které budou sloužit pro jejich výuku. Dopravce je věnoval studentům v rámci projektu Arriva školám. Starší vozy před koncem své životnosti budou ještě pomáhat studentům technických oborů, kteří se na nich budou se svými mistry učit potřebným dovednostem.

V autobusovém depu v Králově Dvoře je dnes předali studentům zástupci Arrivy, Středočeského kraje a Hospodářské komory. Mladí elektrikáři, mechanici, klempíři, lakýrníci i další studenti se budou mít možnost učit své profesi přímo na funkčních autobusech, které právě v těchto dnech dojezdily v běžném provozu s cestujícími.

„Řidičů autobusů i mechaniků je na trhu velmi málo, snažíme se tyto profese podporovat už na školách. Sami pociťujeme, že na trhu chybí technici s šikovnýma rukama,“ říká Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva. „Dopravci napříč trhem hledají mechaniky, zámečníky, elektrikáře a další odborné profese. Najít šikovné chlapy, co umí své řemeslo, je dnes neuvěřitelně složité. V Arrivě bychom dokázali přijmout téměř okamžitě několik desítek mechaniků,“dodává Adamka.

51 milionů odborným středním školám
Střední odborné školy včetně těch, jejichž studenti dnes převzali autobusy, Středočeský kraj intenzivně podporuje. „Už šest let poskytujeme a financujeme u vybraných pětatřiceti studijních učňovských oborů učňovská stipendia. Považujeme to za dobrý nástroj, jak motivovat mladé lidi ke studiu oborů, které jsou v současné době na trhu práce nejžádanější,“ říká hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. „Patří k nim i obory pro elektrikáře, mechaniky, nástrojaře, autolakýrníky, karosáře i klempíře. Studentům se bude možnost vyzkoušet si při výuce odborné postupy na starších autobusech jistě velmi hodit,“ dodal Petera. Do konce školního roku 2015/2016 už kraj vyplatil 51 milionů korun pro 16 461 učňů. Do tohoto stipendijního programu je zapojeno celkem 43 středních škol.

Číst dál: Autobusy pomohou studentům odborných učilišť

První bezplatné elektrobusy v Praze najely 23 tisíc kilometrů a svezly přes 300 tisíc pasažérů

arriva dbcompanyDvojice nových českých elektrobusů značky SOR, které jezdí na trase pravidelných linek BB1 a BB2 spojujících multifunkční areál BB Centrum a stanici metra Budějovická v Praze 4, ujely za první půlrok ostrého provozu již více než 23 tisíc kilometrů. Svezení v nich si nenechalo ujít více než 300 tisíc cestujících. Jedná se o první elektrobusy nasazené do ostrého provozu v pražské hromadné dopravě, které mohou cestující využívat bezplatně. Projekt je společnou iniciativou developerské a investiční společnosti PASSERINVEST GROUP, Skupiny ČEZ a dopravní společnosti ARRIVA s cílem snížit zatížení životního prostředí zejména ve městech.

EmobilitaCelkem 23554 ujetých kilometrů má aktuálně na svém kontě dvojice českých elektrobusů SOR EBN 9.5 bezplatně sloužících veřejnosti na pravidelných linkách BB1 a BB2 mezi stanicí metra Budějovická a multifunkčním areálem BB Centrum na Praze 4. Každéz vozidel najezdí denně v průměru 100 km, a zvládne tak zhruba 50 jízd. Elektrobus pojme až 73 pasažérů a obě vozidla přepraví za den přibližně3 600 osob.

Číst dál: První bezplatné elektrobusy v Praze najely 23 tisíc kilometrů a svezly přes 300 tisíc pasažérů

Vyjíždí cyklobusy do Beskyd a Jeseníků

arriva dbcompany

Cyklobusy Jeseníky
V sobotu 25. června vyrazíly do Jeseníků cyklobusové linky ARRIVA MORAVA.Cyklobusy jedou i letos z Olomouce, Krnova a Šumperku, a to směrem na Malou Morávku a Ovčárnu. Změna čeká turistbus z Olomouce, který jezdí o víkendech a svátcích celoročně -o letošních letních prázdnináchse promění právě v cyklobus. Doplní jej ještě klasický turistbus z Ostravy, který bude jezdit také od 25. června.

Turisté a cykloturisté tak budou mít přímé spojení pod nejvyšší vrchol Jeseníků, Praděd. Cyklobusy z Olomouce a Šumperka pojedou o víkendech a svátcích od 25. června do 28. srpna, cyklobus z Krnova bude jezdit od 1. července do 28. srpna denně.

Turistbus z Olomouce jezdí o víkendech a svátcích celoročně, ale od 1. července do 28. srpna se z něj stane cyklobus.Turistbus z Ostravy bude jezdit o víkendech a svátcích od 25. června do 25. září. Turistbusy nepřepravují cyklisty s koly.

Číst dál: Vyjíždí cyklobusy do Beskyd a Jeseníků

O víkendu vyjede Cyklobus Bečva, rezervovat místa je možné i přes internet

arriva dbcompanyV sobotu 4. června vyjede letos poprvé speciální cyklobusová linka společnosti ARRIVA MORAVA, která dopravíturisty i s koly z Přerova až na Česko-Slovenskou hranici, na Bumbálku.Cyklobusem se můžete svést o sobotách a nedělích, během letních prázdnin pojede navíc i v pátek. Místa si mohou cestující rezervovat dopředu na internetu.

Cyklobusy vozí speciální přívěs pro 28 kol, k ceně klasické jízdenky cestující zaplatí za přepravu jízdního kola 15 korun. Vyjíždí z Přerovao půl osmé ráno a odveze cyklisty a výletníky přes Hranice, Rožnov pod Radhoštěm a Valašské Meziříčí až na Bumbálku. „Je to už čtvrtá sezóna Cyklobusu Bečva a stále se těší velkému zájmu cestujících. Pro letošek jsme připravili jednu novinku,na zpáteční cestě bude cyklobus zastavovatv Teplicích nad Bečvou,“ uvedla ředitelka Arrivy Morava, Pavla Struhalová.„Určitě bych všem doporučila rezervaci místa pro sebe i pro kolo ještě před cestou. Rezervaci lze provést i přes internet. 28 míst pro kola je sice hodně, ale nemusí to vždy stačit.“

Číst dál: O víkendu vyjede Cyklobus Bečva, rezervovat místa je možné i přes internet

Vyjely cyklobusy do Krkonoš, Orlických hor a Železných hor

arriva dbcompanyTuto sobotu 28. května začíná další sezóna krkonošských cyklobusů, tzv. Krkobusů. Šest cyklobusových linek dopraví výletníky i s koly až na vrcholy Krkonoš. Cyklobusy budou jezdit do 28. září, některé spoje dostanou po dobu letních prázdnin posilu.

Tři z krkobusových linek (jedničku z Harrachova do Pomezní Boudy, čtyřku z Úpice do Horní Malé Úpy a šestku z Hradce Králové do Vrchlabí) bude i letos provozovat společnost OSNADO, člen skupiny Arriva.

V červnu pojedou cyklobusy na pěti trasách zatím jen o sobotách a nedělích, v červenci a srpnu budou jezdit denně, v září pak vždy ve čtvrtek, sobotu, neděli a o státním svátku. Šestá linka z Hradce Králové do Vrchlabí bude v provozu pouzesoboty,ale o letních prázdnináchbude linka jezdit i ve čtvrtky.

„Vloni jsme našimi Krkobusy přepravili celkem 14,5 tisíce cestujících a 2 154 kol. Zaznamenali jsme tedy o 1 500 cestujících a 450 kol více než v loňském roce. Takový zájem nepamatuji.Zásadní vliv mělo vydařené počasí a také dlouhotrvající tropy, které se přece jen na horách snášejí lépe než třeba v rozpálených městech,“ říká ředitel společnosti OSNADO Milan Kovář.

Číst dál: Vyjely cyklobusy do Krkonoš, Orlických hor a Železných hor

ARRIVA TRANSPORT ČESKÁ REPUBLIKA a.s.

Nové fotografie

květen 2024
Po 6132027
Út 7142128
St18152229
Čt29162330
310172431
So4111825 
Ne5121926 
Jste zde: