Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Na linkách MHD v Přerově jsou vypravovány nově dva elektrobusy

arriva nove db companyV květnu byly vyraveny do přerovských ulic dva nové elektrobusy. Modernizace vozového parku městské autobusové dopravy byla jednou z podmínek smlouvy, kterou podepsali zástupci města Přerova a společnosti Arriva Autobusy před čtyřmi lety. Kromě toho bude letos pořízeno dalších devět autobusů, které budou jezdit na naftu.

Arriva Přerov (1)
Elektrobusy SOR EBN 11. Foto: Město Přerov.

Číst dál: Na linkách MHD v Přerově jsou vypravovány nově dva elektrobusy

MHD v Novém Jičíně projde výraznými změnami

arriva nove db companyHistorie provozu městské dopravy v Novém Jičíně se píše již od roku 2006. Tehdy ji začalo provozovat samotné město prostřednictvím svých Technických služeb a pořízené trojice autobusů SOR BN 9.5 a jednoho autobusu SOR BN 10.5.

2018 08 17@01@1TH 9571@Nový Jičín, aut. nádr. (3)

Číst dál: MHD v Novém Jičíně projde výraznými změnami

Nové autobusy a (staro)nový dopravce – to vše mají v Třinci

Trinec
arriva nove db company

V Třinci byly na počátku ledna 2022 zařazeny do provozu zbylé autobusy typu SOR NS 12, které jsou určeny pro dopravní obslužnost tamních městských linek. Navázaly tak na vozy téhož typu, které zařadila do třineckého provozu ještě v prosinci 2021 Arriva Morava. Celkem v Třinci jezdí patnáct vozů typu SOR NS 12, pět vozů však nepatří Arrivě, ale společnosti ČSAD Havířov (člen skupiny Transdev), která pro Arrivu s těmito vozy zajišťuje v Třinci subdodávku.

Autobusy RZ 2TE 1601 - 1610 jsou v majetku společnosti Arriva autobusy a.s.
Autobusy RZ 2TD 2441 - 2445 jsou v majetku společnosti ČSAD Havířov a.s.

Od 1. ledna 2022 také začala platit nová smlouva na obslužnost MHD v Třinci, Arriva sice obhájila svůj post provozovatele, nicméně nově ji nalezneme pod názvem Arriva autobusy a.s. Společnost s tímto názvem vznikla 12. prosince 2021 prostým přejmenováním společnosti Arriva Východní Čechy, s počátkem nového roku se pod ni začlenila i do té doby samostatná firma Arriva Morava a.s. Podle nové smlouvy má MHD provozovat až do konce roku 2031. Ročně ujedou autobusy na linkách MHD okolo 1,2 milionu km a přepraví necelé 3 miliony cestujících.

2022 01 03@71 1154@2TD 2444@ul. Závodní (1)
Nejčastější autobusy na linkách MHD Třinec: Elektrobus Škoda Perun 26 BB HE a SOR NS 12 (na fotografii jeden z pěti vozů v majetku společnosti ČSAD Havířov a.s. - subdodávka pro Arriva autobusy a.s., MHD Třinec).

Číst dál: Nové autobusy a (staro)nový dopravce – to vše mají v Třinci

Arriva Expressy pojedou o prázdninách bez omezení

arriva nove db companyProvoz na linkách Arriva Express bude o letních prázdninách pokračovat bez omezení. Cestující mohou vyrazit o dovolených na výlet z moravské metropole do Přerova nebo Olomouce a naopak.

„V letošním roce neplánujeme žádná omezení ani snížení počtu spojů. Naše expresy pojedou nadále podle platného jízdního řádu celoročně. Přesto bych cestujícím doporučil, aby si místa zarezervovali včas, třeba přes internet z pohodlí domova,“ zmiňuje ředitel společnosti Arriva Morava Jaromír Walaski.

Arriva Express nahled

Číst dál: Arriva Expressy pojedou o prázdninách bez omezení

Kutná Hora vyměňuje dieselové autobusy za bezemisní

arriva nove db companyPo Trutnově nasazuje Arriva Východní Čechy elektrické autobusy v dalším městě. Tentokrát v Kutné Hoře. Ta pro svou městskou hromadnou dopravu pořídila celkem pět elektrických autobusů dvou různých typů. Ve vozovém parku nadále zůstanou dva dieselové autobusy jako záloha pro případ poruchy. Pro elektrické autobusy vyrostla v městské části Sedlec nabíjecí stanice, která umožňuje nabíjet všechny vozy současně.

Od 13. června začnou v Kutné Hoře jezdit elektrické autobusy. Vedení městase původně rozhodovalo mezi autobusy na zemní plyn a na elektřinu. Nakonec zvítězily autobusy s elektrickým pohonem,a to i z důvodu výhodnějších dotačních podmínek. „Naším cílem je zavést ekologickou dopravu, která nebude produkovat zplodiny a nebude hlučná. Obě tato kritéria elektrické autobusy splňují,“ uvedl starosta Josef Viktora (ANO), který si již jízdu novými elektrobusy vyzkoušel.„V autobusech bude platit současný odbavovací systém a nově mají cestující možnost zaplatit jednotlivé jízdné také bankovní kartou,“ doplňuje Viktora.

Kutná Hora
Elektrobus SOR EBN 11 v Kutné Hoře.

Číst dál: Kutná Hora vyměňuje dieselové autobusy za bezemisní

Jste zde: