Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Druhá vlna elektronického odbavování cestujících v Brně

dpmbOd 1. července Dopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) spouští v MHD druhou vlnu elektronického odbavování cestujících (EOC).

Systém je velice jednoduchý. Cestující,který chce cestovat bez jízdního dokladu, při nástupu do každého vozidla kterým pojede přiloží k validátoru ve voze, umístěného u každých dveří, svoji kreditní kartu akceptující bezkontaktní platby (event. Chytré hodinky nebo mobil, pokud to umí). Systém si zapamatuje v rámci 1 dne všechny jeho cesty a na konci dne vyhodnotí kolik má zaplatit a sumu automaticky strhne. Pokud tak cestující během jedné hodiny jel třeba třemi spoji po 8 minutách, místo třech 15 minutových jízdenek po 20korunách zaplatí na konci dne pouze jedinou – hodinovou za 25 korun. To samé, pokud cestující jel během jednoho dne třeba 4 jízdy po 30 minutách, nezaplatí čtyři hodinové jízdenky po 25 korunách, nýbrž jednu jednodenní za 90 korun. Výhodné to je například pro ty, co chtějí cestovat během dne různě a dopředu neví jak. Nemusí si tak pořizovat například univerzální jízdenku a řešit jak si ji označit, nebo mít větší zásobu jízdenek v dokladovce, nebo kupovat více SMS jízdenek a nakonec litovat, že by bylo lepší mít jednodenní jízdenku. Cestující také nemusí řešit dopředu jak dlouho a kam pojede, a dle toho pořizovat jízdní doklady. Odpadá také nutnost řešit kde je jízdenkový automat nebo předprodej jízdenek.

Číst dál: Druhá vlna elektronického odbavování cestujících v Brně

Brno obdrželo nové kloubové autobusy Solaris

dpmbUlicemi Brna se začne prohánět osm nových kloubových autobusů, dalších dvanáct stejného typu bude postupně přibývat do konce července. Autobusy Solaris Urbino 18 jsou klimatizované a vynikají velkým vnitřním prostorem. Dopravní podnik města Brna za dvacet vozů zaplatí 147 miliónů Kč bez DPH. Během léta dopravce čeká ještě dodávku 20 sólo autobusů značky SOR.

SU 18 Brno
Nové autobusy Solaris Urbino 18 v Brně. Foto: Dopravní podnik města Brna a.s.

„Nákupem dvaceti kloubových a dvaceti sólo autobusů v letošním roce přistupujeme k výrazné obnově vozového parku autobusů. V případě autobusů SOLARIS Urbino 18 se jedná se o moderní vozy, které pro větší komfort cestujících vedle klimatizace přináší i zvětšený prostor u druhých dveří umožňující rychlý nástup a výstup z vozidla,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Číst dál: Brno obdrželo nové kloubové autobusy Solaris

Brněnští cestující si kvůli letním výlukám musejí zvykat na nové trasy linek MHD

dpmbTaké letošní letní školní prázdniny využívá Dopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) k výlukám. Mezi dvě páteřní výluky patří opravy tramvajových tratí v ulicích Nové sady a Veveří, o kterých jsme se již v minulých týdnech jsme se již zmínili v samostatném článku. Obě tratě byly v zoufalém stavu – sjeté koleje, staré propadené panely, staré zastávky a jejich nástupiště.

Výluka Veveří
Trať je neprůjezdná mezi zastávkami Česká a Grohova. Uzavřena je také silnice pro ostatní veřejnou dopravu. Výluka se týká tramvajových linek č. 3, 11, 12 a nočních autobusových linek.

DPMB vyřešil tuto výluku tak, že propojil vždy dvě a dvě tramvajové linky do sebe. Tramvajová linka č. 3 od Židenic Staré osady jezdí po své trase do zastávky Česká a dále pokračuje jako linka č. 12 do Juliánova. Linky mají společné kurzy, značené 003xx. Na kurzy linek jsou nasazovány, kromě standardních brněnských tramvajových souprav, nově také dvouvozové soupravy složené z vozů Vario LF. Ty jezdí na nízkopodlažních kurzech, jak dokazuje fotografie ze dne 1. července 2020, pořízená na zastávce Česká, kde právě odbavuje cestující souprava vozů Vario LF ev. č. 1616+1541 na lince č. 12 kurzu 00301.

2020 07 01@1616@@Česká

Číst dál: Brněnští cestující si kvůli letním výlukám musejí zvykat na nové trasy linek MHD

Dopravní podnik města Brna i KORDIS zveřejnil prázdninové jízdní řády. Razantně se omezovat nebude

dpmbNa stránkách brněnského Dopravního podniku města Brna a.s. (dále jen DPMB) i koordinátora dopravy v Jihomoravském kraji se již objevily nové jízdní řády platné pro letní prázdniny.

Na regionálních linkách se mění jízdní řády téměř u poloviny linek a ve všech oblastech. Ve většině případech se jedná o navrácení linek ke standartnímu prázdninovému režimu, jelikož doteď jezdily v omezeném režimu vlivem nákazy koronavirem. V praxi to znamená, že nepojedou školní a posilové spoje, tedy ty, co mají u svých spojů inverzní značky „50“, „56“ a „73“. Jediná omezená zůstává linka č.108, kde je zrušena i nadále většina expresních spojů. U regionálních linek změny nastávají od středy 1. července 2020.

2020 09 17@7453@BSE 94 68@Koniklecova
Brněnský autobus Karosa B 931 E ev. č. 7453.

Číst dál: Dopravní podnik města Brna i KORDIS zveřejnil prázdninové jízdní řády. Razantně se omezovat nebude

Dopravní podnik města Brna vypsal další výběrové řízení na dodávku nových trolejbusů

dpmbDopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) pokračuje ve svém plánu modernizovat svůj trolejbusový vozový park. V soutěži, která má hodnotu cca 180 milionů korun hledá dodavatele na 15 dvounápravových trolejbusů s alternativním pohonem (kloubové parciální trolejbusy). Druhá zakázka má hodnotu 450 milionů korun je rámcová smlouva na dodávku až 45 dvounápravových trolejbusů do roku 2023.

2020 03 02@3260@@Nemocnice Bohunice
Trolejbus Škoda 14 Tr ev. č. 3260 na lince 25 kurzu 02512 v uzlu Nemocnice Bohunice. 

Číst dál: Dopravní podnik města Brna vypsal další výběrové řízení na dodávku nových trolejbusů

Dopravní podnik města Brna a.s.

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: