Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Brno přechází na elektronické šalinkarty

dpmbPapírové předplatní jízdenky se v Brně od Nového roku stanou minulostí. Cestující si od ledna budou moci koupit pouze elektronickou formu. S vyřízením jim pomohou pracovníci DPMB na přepážkách. Šalinkartu v Brně využívá aktuálně184 tisíc cestujících, 124 tisíc z nich elektronickou formu.

„Elektronizace je trend, který si lidé žádají a kterým moderní město nevyhnutelně musí jít.Dvě třetiny z aktuálních 184 tisíc uživatelů předplatních jízdenek využívá elektronickou formu, jejíž pořízení je rychlejší a pohodlnější. Přechod na elektronické šalinkarty se aktuálně týká ještě 60 tisíc cestujících. Dopravní podnik všem věkovým skupinám zajistí, aby jim v případě potřeby zkušený personál s vyřízením elektronického jízdního dokladu pomohl přímo na pobočkách,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

EOC
Ilustrační obrázek DPMB.

Číst dál: Brno přechází na elektronické šalinkarty

Do Ústředních dílen DPMB dorazila tramvaj K2 pro Prahu

dpmbDopravní podnik města Brna opraví pro Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) tramvaj Tatra K2 ev. č. 8133. DPP ji odkoupil z Bratislavy a chce ji po renovaci zařadit mezi své historické kousky. V noci ze 7. na 8. října tramvaj na podvalníku dorazila do brněnských ústředních dílen, kde ji čeká devítiměsíční ozdravná kůra. Během ní vůz rozloží na jednotlivé součástky, opraví, poskládají a přelakují do původních barev. V Praze by se s ní první cestující mohli svézt na konci příštího roku.

K2 1
Původně bratislavská tramvaj ČKD K2.

Číst dál: Do Ústředních dílen DPMB dorazila tramvaj K2 pro Prahu

Dopravní podnik města Brna testuje autobus Škoda D´CITY 9 LE

dpmbAž do konce října budou Brňané v ulicích potkávat autobus neobvyklé délky a nezvyklých barev. Dopravní podnik města Brna otestuje devítimetrový autobus Škoda D´CITY 9 LE, který by v budoucnu mohl představovat alternativu pro současné brněnské minibusy. Výrobce – skupina Škoda Transportation – vůz veřejnosti poprvé představil letos v létě. DPMB je prvním velkým dopravním podnikem v ČR, který ho v provozu vyzkouší.

@@01D SKODA@Brno
Škoda D´CITY 9 LE.

Číst dál: Dopravní podnik města Brna testuje autobus Škoda D´CITY 9 LE

V září se vrátil provoz brněnských tramvají do ulice Lesnické

dpmbV pondělí 20. září 2021 ráno byl obnoven provoz tramvají v ulici Lesnické v Černých Polích, kudy tramvaje míří z centra Brna na Lesnou.Slavnostně byla otevřena zástupci městských i stavebních firem ve středu 15. září 2021. Při této příležitosti se zde vyskytlo zajímavé generační setkání tramvají – současné EVO2 ev. č. 1832 a historické KPS Brno ev. č. 107.

15.9.2021   Slavnostní otevření
Slavnostní otevření zrekonstruované tramvajové trati v ulici Lesnické.

Číst dál: V září se vrátil provoz brněnských tramvají do ulice Lesnické

Stavební práce na Tomkově náměstí ovlivňují brněnskou MHD

V letošním roce byly započaty první stavební práce, související se stavbou nové mimoúrovňové křižovatky a dalších dopravních staveb na Tomkově náměstí a v Provazníkově ulici v rámci budování Velkého městského okruhu v Brně. Dělníci a stavební stroje postupně bourají vybrané objekty, staví objízdnou trasu, přesouvají horkovod a inženýrské sítě. Stavbu za více jak 2,3 mld Kč postaví sdružení firem Firesta-Fišer, OHL ŽS a Metrostav DIZ.

Prostřednictvím tohoto aktualizovaného článku budeme monitorovat průběh stavby z hlediska provozu MHD.

Etapa 1
Od června 2021 došlo k zneprůjezdnění odbočení z ulice Provazníkovy do Dukelské třídy a opačně. Z tohoto důvodu nemohou trolejbusy jezdit mezi Tomkovým náměstím a vozovnou Husovice. Spoje linky č. 26, běžně jezdící na dílčí trase do vozovny Husovice, jsou nově prodlouženy po lince č. 25 přes zastávku Židenice kasárna na Vinohrady na Pálavské náměstí. Kurzy linky 39, běžně zatahující ze vozovny Husovice, musí jezdit po lince č. 25 do Židenic na Starou Osadu a dále po manipulační trati ulicí Bubeníčkovou, jak ukazuje fotografie níže. Výjezdy na linku č. 39 jsou pak ulicemi Cejl, Koliště a Marešovou na Obilní trh.

2021 08 05@3004@@ul. Provazníkova
Trolejbus Škoda 21 Tr ev. č. 3004 projíždí ulicí Provazníkova.

Číst dál: Stavební práce na Tomkově náměstí ovlivňují brněnskou MHD

Dopravní podnik města Brna a.s.

Nové fotografie

duben 2024
Po18152229
Út29162330
St3101724 
Čt4111825 
5121926 
So6132027 
Ne7142128 
Jste zde: