Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nový historický autobus v Brně

dpmbDopravní podnik města Brna (dále jen DPMB) získal do své sbírky retro-vozidel autobus Škoda 706 RTO CAR. Poprvé se veřejnosti představí v rámci dopravního víkendu v Brně, a to ve dnech 22. až 23. srpna 2020. DPMB o získání tohoto typu autobusu velice dlouho usiloval, jelikož od 60. do 80. let minulého století jezdilo v Brně celkem 132 autobusů tohoto typu, ale žádný se nedochoval.

O minulosti odkoupeného vozidla se toho moc dohledat nepodařilo, není znám rok výroby, ani město, v němž byl provozován, pouze je jisté, že byl kdysi využíván v JZD a byl upraven pro přepravu zvířat.

2020 08 11@2253@3Z8 6138@
Nový historický autobus DPMB Škoda 706 RTO CAR ev. č. 2253. Foto: DPMB.

Číst dál: Nový historický autobus v Brně

Brněnská tramvajová trať do Komárova již prošla rekonstrukcí

dpmbJe to už téměř 2 roky co započaly první stavební práce v ulici Plotní. I když práce jdou pomalu a nepřidala tomu ani situace ohledně nákazy koronavirem, stavební práce se přehouply do své druhé poloviny. Až do poloviny roku 2019 zde probíhala rekonstrukce kanalizace, vodovodu a vůbec veškerých inženýrských sítí. Probíhala také demolice starých a výstavba nových domů.

Investory projektu nazvaného Tramvaj Plotní jsou na základě smlouvy o spolupráci s městem Brnem Dopravní podnik města Brna, Teplárny Brno a Ředitelství silnic a dálnic.

Zhotovitelem je sdružení sdružení „Výstavba tramvajové tratě Plotní” s vedoucím společníkem IMOS Brno, a.s. Výše nabídkové ceny bez DPH: 1.197.447.545,43 Kč.

Postupně se zde buduje nová tramvajová trať, která se do této ulice přestěhovala ze sousední ulice Dornych. V ulici Plotní dříve jezdila automobilová doprava, v ulici Dornych pak tramvaje i automobilová doprava. V rámci projektu došlo k sjednocení druhů dopravy tak, že ulice Plotní bude sloužit pouze MHD (autobusy a tramvaje), naopak ulice Dornych už po rekonstrukci slouží pouze dopravě automobilové.

Číst dál: Brněnská tramvajová trať do Komárova již prošla rekonstrukcí

Opravy tramvajových tratí v Brně jsou ve své polovině

dpmbDne 28. července 2020 je to měsíc kdy byla zahájena oprava tramvajové tratě v ulici Nové sady v Brně a blíží se také poslední měsíc kdy dělníci provádějí stavební práce na ulici Veveří. Práce postoupily razantně kupředu, a tak se prostřednictvím fotografií podíváme na jednotlivé stavební úseky.

25.7.2020   Nové sady
Rekonstrukce tramvajové traťi v ulici Nové sady.

Číst dál: Opravy tramvajových tratí v Brně jsou ve své polovině

Brno obdrželo nové kloubové autobusy Solaris

dpmbUlicemi Brna se začne prohánět osm nových kloubových autobusů, dalších dvanáct stejného typu bude postupně přibývat do konce července. Autobusy Solaris Urbino 18 jsou klimatizované a vynikají velkým vnitřním prostorem. Dopravní podnik města Brna za dvacet vozů zaplatí 147 miliónů Kč bez DPH. Během léta dopravce čeká ještě dodávku 20 sólo autobusů značky SOR.

SU 18 Brno
Nové autobusy Solaris Urbino 18 v Brně. Foto: Dopravní podnik města Brna a.s.

„Nákupem dvaceti kloubových a dvaceti sólo autobusů v letošním roce přistupujeme k výrazné obnově vozového parku autobusů. V případě autobusů SOLARIS Urbino 18 se jedná se o moderní vozy, které pro větší komfort cestujících vedle klimatizace přináší i zvětšený prostor u druhých dveří umožňující rychlý nástup a výstup z vozidla,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Číst dál: Brno obdrželo nové kloubové autobusy Solaris

Brněnští cestující si kvůli letním výlukám musejí zvykat na nové trasy linek MHD

dpmbTaké letošní letní školní prázdniny využívá Dopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) k výlukám. Mezi dvě páteřní výluky patří opravy tramvajových tratí v ulicích Nové sady a Veveří, o kterých jsme se již v minulých týdnech jsme se již zmínili v samostatném článku. Obě tratě byly v zoufalém stavu – sjeté koleje, staré propadené panely, staré zastávky a jejich nástupiště.

Výluka Veveří
Trať je neprůjezdná mezi zastávkami Česká a Grohova. Uzavřena je také silnice pro ostatní veřejnou dopravu. Výluka se týká tramvajových linek č. 3, 11, 12 a nočních autobusových linek.

DPMB vyřešil tuto výluku tak, že propojil vždy dvě a dvě tramvajové linky do sebe. Tramvajová linka č. 3 od Židenic Staré osady jezdí po své trase do zastávky Česká a dále pokračuje jako linka č. 12 do Juliánova. Linky mají společné kurzy, značené 003xx. Na kurzy linek jsou nasazovány, kromě standardních brněnských tramvajových souprav, nově také dvouvozové soupravy složené z vozů Vario LF. Ty jezdí na nízkopodlažních kurzech, jak dokazuje fotografie ze dne 1. července 2020, pořízená na zastávce Česká, kde právě odbavuje cestující souprava vozů Vario LF ev. č. 1616+1541 na lince č. 12 kurzu 00301.

2020 07 01@1616@@Česká

Číst dál: Brněnští cestující si kvůli letním výlukám musejí zvykat na nové trasy linek MHD

Jste zde: