Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

DB Schenker rozšiřuje vozový park o ekologická vozidla

db schenkerVozidla poháněná stlačeným zemním plynem se logistické společnosti DB Schenker osvědčila. V centrále DB Schenker v Rudné u Prahy od podzimu stojí vlastní plnicí CNG stanice, která slouží firemním osobním a nákladním vozidlům, ale také dalším partnerům. CNG flotilu nyní tvoří dodávka, několik osobních automobilů a aktuálně se testuje i kamion. V letošním roce se plánují investice do nákupu dalších automobilů na tento pohon.

Společnost DB Schenker se dlouhodobě zaměřuje na snižování emisí CO2. Mezi roky 2006 a 2020 se zavázala snížit emise o 20 procent. K firemnímu Programu na ochranu klimatu 2020 se aktivně hlásí také DB Schenker v Česku s centrálním skladem a sídlem společnosti v Rudné u Prahy. Právě tam má společnost vlastní plnicí stanici CNG, která umožní doplňovat stlačený zemní plyn do osobních vozidel, dodávek i nákladních automobilů.

CNG stanice D...
cerpani CNG
Dodavka_DB_Sc...

Fotografie č. 1: Plnící stanice CNG.
Fotografie č. 2: Plnění dodávky s pohonem na CNG.
Fotografie č. 3: Dodávka s pohonem na CNG.

„Ve Švédsku naše společnost používá nákladní vozy poháněné zmraženým bioplynem, v Rakousku vozidla, která jezdí na zemní plyn nebo vodík. U nás se chceme orientovat především na CNG. Předloni jsme do provozu uvedli naši první nákladní dodávku poháněnou stlačeným plynem. Vloni jsme nakoupili několik osobních vozidel, která pracují na stejném principu. Nyní testujeme kamion,“ říká Tomáš Holomoucký, ředitel DB Schenker.

Kamion CNG DB...
Kamion CNG ou...

Kamion s pohonem na CNG.

Číst dál: DB Schenker rozšiřuje vozový park o ekologická vozidla

Prodeje aut na zemní plyn stoupají

cpsNárůst registrací nových CNG vozidel byl největší v historii - téměř 100 procent
V ČR jezdí 30 krát více vozidel než před 10ti lety.V roce 2014 bylo podle SDA registrováno v ČR 1703 nových osobních a dodávkových CNG vozidel, v roce 2015 pak 3242.To byl největší meziroční nárůst registrací prodejů nových CNG osobních a dodávkových vozidel v ČR v historii a činil téměř 100 procent.Celkově (včetně ojetých CNG vozů, nových CNG autobusů, nákladních vozů atd.) na českých silnicích v roce 2015 přibylo více než 4 tisíce CNG vozidel, aktuálně jich jezdí u nás již 13 tisíc.Tomu odpovídal i meziroční nárůst prodeje paliva CNG, který dosahoval za rok 2015 u některých prodejců i více než 130-140 procent.

Registrace nových CNG (stlačený zemní plyn) vozidel 2015:
•    1,19 procent ze všech osobních automobilů
•    2,86 procent ze všech lehkých užitkových vozidel
•    26 procent ze všech autobusů

Číst dál: Prodeje aut na zemní plyn stoupají

Plynárenské společnosti postavily v ČR již 50 CNG stanic

cps

Celkem je v ČR 111 veřejných CNG stanic
V ČR se dá dnes natankovat CNG u 111 veřejných CNG stanic. Asi 45 procent z nich, celkem 50 CNG stanic, postavily plynárenské společnosti. Dalších 35 stanic postavili také dva členi Českého plynárenského svazu, BonettGasInvestment a Vítkovice Machinery Group. 40 CNG stojanů (ze 111) je dnes umístěno na běžných čerpacích stanicích. Do konce letošního roku by mělo být v ČR nejméně 150-160 stanic, do roku 2020 pak celkem 200-300 CNG stanic. Tyto informace zazněly dnes na největší CNG a LNG akci roku v ČR, konferenci Českého plynárenského svazu, Perspektivy a užití zemního plynu v dopravě.

„40 z celkových 111CNG veřejných plnicích míst je dnes na běžných čerpacích stanicích Benzina, Shell, TOTAL, TEXACO, MOL, EuroOil, CARoil, KAPRoil, KONTAKT a dalších. Téměř každý týden přibývá jedno další místo v ČR, kde se dá CNG natankovat,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS).

Číst dál: Plynárenské společnosti postavily v ČR již 50 CNG stanic

Na konferenci CNG a LNG vystoupil Matthias Maedge

cpsVe Středu 24. února přijel do České republiky a vystoupil na konferenci Perspektivy rozvoje a využití CNG a LNG v dopravě Matthias Maedge, letos nově zvolený generální sekretář NGVA Europe. Asociace NGVA Europe má v současnosti 150 členů ze 40 zemí světa a jejím hlavním cílem je podpora využití zemního plynu a biomethanu jako pohonné hmoty v dopravě po celé Evropě. Mezi dalšími vystoupil na CNG/LNG konferenci náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Eduard Muřický, Jaroslav Kepka z Ministerstva životního prostředí nebo Jan Bezděkovský z odboru strategie ministerstva dopravy. Konference byla pořádána pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

Mezinárodní konference NGV 2016 je největší mezinárodní konferencí a současně každoročně i největší akcí v ČR o stlačeném (CNG) a zkapalněném (LNG) plynu. Konferenci Českého plynárenského svazu byla zahájena v 9 hodin náměstkem ministra průmyslu a obchodu Eduardem Muřický spolu s generálním sekretářem  NGVA Europe Matthiasem Maedge a s výkonným ředitelem Českého plynárenského svazu (ČPS) Janem Rumlem. Významnými hosty konference byly i Jan Bezděkovský z odboru strategie ministerstva dopravy nebo Jaroslav Kepka z Ministerstva životního prostředí.

Číst dál: Na konferenci CNG a LNG vystoupil Matthias Maedge

9. ročník konference Perspektivy rozvoje a využití CNG / LNG v dopravě

cpspořádá Český plynárenský svaz (ČPS) pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR

ve středu 24. února 2016 v Konferenčním centru CITY Praha, Na Strži 65/1702, Praha 4 – Pankrác

V programu konference vystoupí zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva dopravy, ale také NGVA Europe a další.

PROGRAM: http://www.cgoa.cz/vzdelavani/pdfdoc/9cng2016_pozvanka.pdf

PŘIHLÁŠKA pro veřejnost: http://www.cgoa.cz/vzdelavani/pdfdoc/9cng2016_prihlaska.pdf

Přihlášky zasílejte na adresu: vzdelavani@cgoa.cz.

Tematické zaměření konference

  • Národní akční plán-Čistá mobilita: programy podpory a rozvoje
  • Legislativa CNG a LNG – bezpečnost, podmínky údržby a provozu, garážování vozidel
  • NGV technika a infrastruktura, zkušenosti provozovatelů

Číst dál: 9. ročník konference Perspektivy rozvoje a využití CNG / LNG v dopravě

Jste zde: