Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Díky miliardové dotaci na CNG autobusy se začně jezdit na plyn například i v Ostravě

2013-03-29@@8T2 7479@Podlesí, Okrajová u Garáží 29.3.2013Již v tomto týdnu bude vyhlášena výzva podporující pořízení autobusů na stlačený zemní plyn (CNG) i výstavbu CNG plnicí stanice. Příspěvek z evropských fondů dosahuje cca 1 miliardy Kč. Dotace budou moci využít v Moravskoslezském a Ústeckém kraji a v brněnském regionu. Podle Ministerstva životního prostředí je to jedna z cest, jak zlepšit kvalitu ovzduší v těchto lokalitách.

„Tento týden by mělo Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí vyhlásit výzvu pro nákup nových autobusů v městské hromadné dopravě s pohonem na CNG a i pro výstavbu CNG plnicích stanic,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda Asociace NGV. „Jedná se o novou výzvu na alternativní dopravu v hodnotě cca 1 miliardy Kč,“ dodává. Taková dotace, kterou budou moci využít  soukormé firmy, by mohla pokrýt až 80 %  pořizovací ceny CNG autobusu.

Nejvíce peněz půjde do Moravskoslezského kraje. "Většina peněz se uplatní u nás. Opavský a ostravský podnik by mohly ukrojit i polovinu nabízené částky," upřesnil pro iDNES.cz Miroslav Novák, hetjman Moravskoslezského kraje.Velkou část dotace chce využít Dopravní podnik Ostrava, který plánuje vyměnit až třetinu svých autobusů na naftu za autobusy na CNG. Nové CNG autobusy pořídí dopravce nejspíše na jaře 2014. Celkem je plánováno pořízení až 100 CNG autobusů. Ještě není jasné, zda půjde o vlastní plničky, nebo pronajaté, to v tuto chvíli řeší ekonomové," sdělil mluvčí ostravského dopravního podniku Miroslav Albrecht pro iDNES.cz

Číst dál: Díky miliardové dotaci na CNG autobusy se začně jezdit na plyn například i v Ostravě

Na karlovarském filmovém festivalu se jezdilo na CNG

KV busJiž sedmým rokem jezdili nejen návštěvníci Filmového festivalu v Karlových Varech CNG autobusy. Zdejší dopravní podnik totiž sází na stlačený zemní plyn. Dnes provozuje 20 CNG autobusů a od roku 2007 s nimi postupně najel 3,5 milionů kilometrů. To odpovídá spotřebě 1,33 milionu kg CNG. Od roku 2010 je zde v provozu i vyhlídkový autovláček s pohonem na CNG, který rozvážel filmové diváky po centru Karlových Varů a ročně ujede téměř 12 tisíc km.

Číst dál: Na karlovarském filmovém festivalu se jezdilo na CNG

V Česku jezdí již více než 400 CNG autobusů

citelis cng havirovAsociace NGV, která se zabývá využitím zemního plynu a biometanu v dopravě, zveřejnila zprávu o dalším rozšíření výskytu vozidel s pohonem na stlačený zemní plyn v České republice. Aktuálně se na českých silnicích pohybuje již 5,5 tisíce vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti dubnu 2012 se jedná o nárůst téměř 48 procent. Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel, a to o 52 procent. V ČR je také již 401 plynových autobusů a 55 komunálních vozidel na CNG.

„K dubnu 2013 u nás již jezdí pět a půl tisíce CNG vozidel, což představuje meziroční nárůst 47,5 procent. Od loňského dubna také přibylo 39 CNG městských a linkových autobusů,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

Číst dál: V Česku jezdí již více než 400 CNG autobusů

Tuzemské silnice brázdí již 385 CNG autobusů

cngPočet ekologických vozidel s pohonem na stlačený zemní plyn oproti minulému roku opět rapidně vzrostl. S tímto závěrem přišla Asociace NGV, která se zabývá podporou využití zemního plynu a biometanu v dopravě.

Konkrétní čísla hovoří, že v České republice je již 5 tisíc vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti lednu 2012 se jedná o téměř 44 procentní nárůst. Největší meziroční nárůst zaznamenala kategorie osobních a dodávkových vozidel (o 49 procent), ale nezanedbatelnou mírou vzrostly i počty plynových autobusů. Těch nyní je ve službách tuzemských dopravců již celkem 385.

Číst dál: Tuzemské silnice brázdí již 385 CNG autobusů

Nejvíce aut na zemní plyn provozuje Česká pošta, v autobusech vede ČSAD Havířov

cngČeská pošta je dnes jediný státní podnik, který provozuje velký počet vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). V současné době má ve svém vozovém parku přes 470 CNG vozidel. V nejbližší době přibude dalších 10 nákladních vozidel na zemní plyn. Provoz vozidel hodnotí jako bezproblémový a již zaznamenala úsporu nákladů na pohonné hmoty.

Česká pošta provozuje celkem 5 400 vozidel s průměrným stářím osm až deset let. V loňském roce se rozhodla pro CNG vozidla a na 5 let získala v rámci operativního leasingu 230 dodávek Fiat Ducato na CNG a 182 vozů Fiat Doblo na CNG. Dalších 60 vozů Volkswagen Passat na CNG pořídila pro obchodní divizi. Také nakoupila 46 tahačů a těžkých nákladních vozů Iveco, z nichž některá jsou s pohonem na CNG. Nákladních vozidel Iveco Daily na CNG bude mít Česká pošta nakonec 10 kusů.

Číst dál: Nejvíce aut na zemní plyn provozuje Česká pošta, v autobusech vede ČSAD Havířov

Jste zde: