Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Svatební trolejbus v Mariánských Lázních

V sobotu 20. června 2020 si své Ano řekli dlouholetý řidič DP Mariánské Lázně Petr Faměra a Mgr. Michaela Sůsová. A nebyla to svatba obyčejná. Pro dopravu svatebčanů na místo, kde se konal obřad, byl vypraven speciálně vyzdobený trolejbus. Přinášíme vám rozhovor s novomanželem, který se v ulicích lázeňského města pohybuje v autobuse či trolejbuse již bezmála 30 let.

Svatba (2)
Svatební jízda v Mariánských Lázních.

Jak Tě celý nápad svatební jízdy vlastně napadl?
Prvotní nápad vzešel od kamaráda Vojty Cekoty, který spolu s THP pracovníkem DP Martinem Klánem oslovili nevěstu a společně vymysleli trolejbusovou svatební jízdu, která měla být pro mě jako ženicha velkým překvapením. Překvapení však bylo asi týden před svatbou prozrazeno, a tak jsem se do příprav svatební jízdy vložil s velkým nadšením a zápalem. Původně plánovanou soukromou svatební akci jsem ve spolupráci s dalšími trolejbusovými nadšenci proměnil v událost, na kterou Mariánky jen tak nezapomenou.

Svatba
Svatba (3) Svatba (4)

Svatební jízda v Mariánských Lázních.

Jak tedy celá akce nakonec vypadala?
Vyzdobený trolejbus Škoda 30 Tr SOR ev. č. 59 (o výzdobu se postarala nevěsta, svědkyně a kamarádky) s nápisem Svatební jízda, ke kterému byl speciálně pro tyto účely naprogramován podnadpis se jmény novomanželů, odvezl nevěstu, ženicha a svatebčany z depa Dopravního podniku až k Anglikánské kapli, ve které se konal svatební obřad. Trolejbus jel po klasické trase linky č. 3 z Úšovic na Hlavní třídu, kde odbočil na Ruskou ulici, která však není elektrifikována, a tak se využil bateriový pohon trolejbusu. Po skončení obřadu došlo nejen ke změně stavu novomanželů, ale také k výměně na řidičském stanovišti svatebního trolejbusu. Za volantem jsem vystřídal svého kolegu a kamaráda – řidiče plzeňských trolejbusů Vojtu Cekotu a zbytek svatební cesty jsem si sám odřídil – za hlasitého troubení a ještě hlasitějších poznámek z řad cestujících, kteří jízdu vtipně komentovali. Trolejbus z Ruské ulice odbočil zpět na Hlavní třídu a poté pokračoval již tradiční cestou – opět po trase linky č. 3 na Mírové náměstí, Goethovo náměstí – zde byla malá zastávka – svatebčané se vyfotili na místní kolonádě a u jejího výrazného symbolu zpívající fontány. Trolejbus pokračoval v jízdě po Hlavní třídě a po Palackého ulici zpět do Úšovic – do depa DP, odkud jsme se ještě s manželkou přesunuli na fotojízdu historickým trolejbusem Škoda 24 Tr Citybus č. 51 a poté se ještě vyfotili před dalšími historickými vozy (Škoda 24 Tr Citelis č. 56 a plzeňský historický autobus Karosa B 732).

Svatba (5)
Svatba (11) Svatba (12)

Svatební jízda v Mariánských Lázních.

Jaké ohlasy lidí akce vyvolala?
Ohlasy lidí na sociálních sítích i face to face jsou velmi pozitivní a velmi milé. Všichni považují tuto akci za skvělý nápad a svatebčané se shodli na tom, že na tuto svatbu jen tak nezapomenou. Velkým plusem bylo i to, že se všichni účastníci svatební jízdy vzájemně znali a všichni rovněž znají mou vášeň pro trolejbusy, způsob jízdy a řízení a také můj osobitý humor.

Různé objednané jízdy jsou celkem běžné, nicméně ty svatební asi moc časté nejsou. Jak je tomu v Mariánských Lázních?
V rámci Mariánských Lázní se jednalo o premiérovou svatební jízdu trolejbusem. Manželka dodává: Došlo k úžasnému propojení svatby a nasazení nových trolejbusů Škoda 30 Tr SOR, které byly uvedeny do provozu koncem dubna letošního roku. Naší svatební jízdou jsme v podstatě oslavili počátek nové éry trolejbusové dopravy v Mariánských Lázních, protože oba dva si naše město bez trolejbusů nedokážeme představit. Výzdobu trolejbusu jsme pojali jako hold Mariánským Lázním, ve kterých jsme se oba narodili, a proto jsme ji sladili do našich městských barev – bílé, modré a žluté.

 Svatba (1)
Svatba (6) Svatba (9)

Svatební jízda v Mariánských Lázních.

A otázka na závěr: Jak se k celému nápadu stavělo vedení dopravního podniku?
Jednatel společnosti Městská doprava Mariánské Lázně – Ing. Vladimír Nedvěd se k celé akci postavil velmi vstřícně. Svatební trolejbus se díky němu stal takovým velkým svatebním darem pro nás novomanžele. Nevěstě bylo umožněno vymydlený trolejbus v klidu nazdobit a připravit na netradiční jízdu. Ve výzdobě jsme měli volnou ruku a co se týče trasy, i ta byla beze změny vedením schválena. Moc nás potěšilo, že se ing. Nedvěd zúčastnil i našeho svatebního obřadu a i touto cestou mu ještě jednou velmi děkujeme.

Svatba (10)
Svatba (7) Svatba (8)

Svatební jízda v Mariánských Lázních.

Petr Faměra
nastoupil do tehdejšího DP Mariánské Lázně v březnu 1991 jako řidič trolejbusu a autobusu a s výjimkou let 1995–2004, kdy jezdil pro ČSAD Mariánské Lázně, zůstal na linkách MHD až do současnosti. V letech 1992–1995 navíc jezdil brigádně v Plzni pro tamní DP města Plzně. S nynější čerstvou manželkou se znají deset let, v partnerském svazku spolu byli poslední tři roky.

Svatba (13)
Řidič Petr Faměra před vozem Škoda 9 Tr v Mariánských Lázních.

Aktualizováno 30. 6. 2020 19:12

Jste zde: