Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

ČSAD Havířov testuje elektrobus MAN

3csad noveVe středu 9. listopadu 2021 vyjel do havířovských ulic elektrobus MAN NL 367 Lion´s City 12E nesoucí RZ M-AN 7294. Jedná se o předváděcí vůz výrobce MAN Truck&Bus. Autobus byl již zapůjčen například ve Štýrském Hradci (Graz) v Rakousku, v litevském hlavním městě Vilnius a v Maďarsku. Po zkušebním provozu v zahraničí si jej pronajal tuzemský dealer MAN Truck&Bus CR. V ČR jej již otestovali dopravci ČSAD MHD Kladno a DP města Hradec Králové, nyní zmíněný dopravce ČSAD Havířov a.s. je tak třetím v pořadí.

2021 11 10@@M AN 7294@Šumbark, Obránců míru
Elektrobus MAN NL 367 Lion´s City 12E vyfotogafovaný na zastávce Šumbark, Obránců míru.

Číst dál: ČSAD Havířov testuje elektrobus MAN

ČSAD Havířov po 11 letech doplní svůj vozový park o nový kloubový autobus

3csad noveDopravce ČSAD Havířov a.s., člen skupiny 3CSAD, která je vlastněná společností Transdev Česká republika, vypsal dne 23. července 2020 veřejnou zakázku na 2 nové autobusy pro provoz v systému MHD Havířov s termínem dodání k 11. prosince 2020.

transdev moravaPředmětem zakázky je dodání jednoho autobusu standardní délky 11,5 -13 m a jednoho kloubového autobusu délky 18 - 18,75 m. Oba vozy mají být poháněné CNG.

První částí veřejné zakázky je celonízkopodlažní vůz (LF) délky 11,5 - 13 m, vybaven dle již naprosto běžných standardů, tedy celovozovou klimatizací, informačními tabulemi z přední, boční i zadní strany, zásuvkami USB či vnitřním LCD panelem umístěným ve střední části uličky. V provozu by měl nahradit jeden z nejstarších vozů Irisbus Citelis 12M CNG, které jsou v Havířově v posledních letech již vyřazovány a aktuálně jich je provozních, z 30 dodaných kusů v letech 2005 - 2014, pouze 21.

2019 04 20@175@5T6 5778@Havířov, Podlesí, Autobusové nádraží, odstavná plocha
Autobus Irisbus Citelis 18 M CNG ev. č. 175, vyfotografovaný na Autobusovém nádraží v Havířově - odstavná plocha.


 

Číst dál: ČSAD Havířov po 11 letech doplní svůj vozový park o nový kloubový autobus

Výběrové řízení na dopravní obslužnost Havířovska

3csad noveMoravskoslezský kraj (dále jen MSK) zadal výběrové řízení na autobusovou obslužnost Havířovska. Oblast byla rozdělena do dvou částí a to Havířovsko 1 a Havířovsko 2. Obě oblasti vyhrál dopravce ČSAD Havířov a.s., který je členem skupiny Transdev.

Havířovsko 1
Pro potřeby této oblasti bude potřeba na dopravní obsluhu 50 autobusů. Všechny autobusy musí být s pohonem na CNG. Staronový dopravce v této oblasti ČSAD Havířov a.s. získal smlouvu na provozování dopravy na 10 let.

Havířovsko 2
Tuto menší oblast získal dopravce ČSAD Havířov pouze na 2 roky – jedná se o dopravní obsluhu na trati Havířov – Ostrava. Důvod pouze dvouleté smlouvy je záměr na této trase od prosince 2023 provozovat autobusy s pohonem na vodík. Výběrové řízení na tento záměr má být vypsáno ještě v tomto roce.

2018 01 27@255@9T5 4714@Vratimov, Kartonážka
Ilustrační fotografie: Autovbus Scania Citywide LE 12 M CNG ev. č. 255 (51-1203) dopravce ČSAD Havířov a.s. Dopravce v poslední době obnovoval vozový park příměstských autobusů právě zmíněnými Scaniemi nebo také CNG autobusy značek Iveco a SOR.

Číst dál: Výběrové řízení na dopravní obslužnost Havířovska

Výběrové řízení na dopravní obslužnost Hlučínska

3csad noveMoravskoslezský kraj (dále jen MSK) postupně v minulých létech vypisoval tendry na dopravní obslužnost různých oblastí v kraji. Většinu z nich ovládla společnost Transdev Morava s.r.o., v některých oblastech zvítězil dopravce ČSAD Vsetín a.s. Napoprvé nevzešel akorát vítěz dopravní obslužnosti Hlučínska, až napodruhé se podařilo dopravce vybrat a stal se jím TQM – holding s.r.o. (dále jen TQM). Po prohrách v oblastech Opavsko a Vítkovsko, kde v minulosti TQM dominovalo, to byla alespoň malá náplast na udržení provozu poblíž své domovské základny v Opavě.

transdev moravaOvšem věci poté nabraly rychlý spád. Po nějaké době se společnost TQM vzdala této zakázky na provozování dopravní obslužnosti Hlučínska – za toto ,,vzdání“ zaplatila také pokutu. Druhou firmou ve výsledném pořadí tendru byla společnost ČSAD Havířov a.s., která tak měla na Hlučínsku TQM nahradit. Ale již v té době se hovořilo čím dál více o koupi Dopravní skupiny 3ČSAD, do které spadá i společnost ČSAD Havířov a.s., společností Transdev. A tak na linkách na Hlučínsku vyjel nakonec nový dopravce Transdev Morava s.r.o., přičemž na částečnou výpomoc pro pokrytí výkonů si vypůjčil autobusy od společnosti TQM. Od 14. června 2020 tuto dopravní oblast bude provozovat dopravce ČSAD Havířov a.s., který je členem skupiny Transdev Česká republika.

Číst dál: Výběrové řízení na dopravní obslužnost Hlučínska

Nové autobusy u dopravce ČSAD Havířov

3csad noveZačátkem července 2019 uveřejnil dopravce ČSAD Havířov a.s., člen skupiny 3CSAD (nyní v majetku společnosti Transdev Morava s.r.o.), veřejnou zakázku s názvem Dodávka autobusů MHD pro ČSAD Havířov a.s. 2019. Vítězem tohoto výběrového řízení se stala společnost Iveco Bus, prostřednictvím svého dealera KAR group a.s.. Společnost měla tedy do Havířova dodat pět nových nízkopodlažních autobusů Iveco Urbanway 12 M CNG. Jak je již z názvu vozidla patrné, jedná se o autobusy s pohonem na CNG.

2019 12 08@@@Areál KAR Group a.s. (1)
Nový autobus Iveco Urbanway 12 M CNG pro dopravce ČSAD Havířov a.s.

Číst dál: Nové autobusy u dopravce ČSAD Havířov

Jste zde: