Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik města Brna i KORDIS zveřejnil prázdninové jízdní řády. Razantně se omezovat nebude

dpmbNa stránkách brněnského Dopravního podniku města Brna a.s. (dále jen DPMB) i koordinátora dopravy v Jihomoravském kraji se již objevily nové jízdní řády platné pro letní prázdniny.

Na regionálních linkách se mění jízdní řády téměř u poloviny linek a ve všech oblastech. Ve většině případech se jedná o navrácení linek ke standartnímu prázdninovému režimu, jelikož doteď jezdily v omezeném režimu vlivem nákazy koronavirem. V praxi to znamená, že nepojedou školní a posilové spoje, tedy ty, co mají u svých spojů inverzní značky „50“, „56“ a „73“. Jediná omezená zůstává linka č.108, kde je zrušena i nadále většina expresních spojů. U regionálních linek změny nastávají od středy 1. července 2020.

2020 09 17@7453@BSE 94 68@Koniklecova
Brněnský autobus Karosa B 931 E ev. č. 7453.

Číst dál: Dopravní podnik města Brna i KORDIS zveřejnil prázdninové jízdní řády. Razantně se omezovat nebude

Druhá vlna elektronického odbavování cestujících v Brně

dpmbOd 1. července Dopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) spouští v MHD druhou vlnu elektronického odbavování cestujících (EOC).

Systém je velice jednoduchý. Cestující,který chce cestovat bez jízdního dokladu, při nástupu do každého vozidla kterým pojede přiloží k validátoru ve voze, umístěného u každých dveří, svoji kreditní kartu akceptující bezkontaktní platby (event. Chytré hodinky nebo mobil, pokud to umí). Systém si zapamatuje v rámci 1 dne všechny jeho cesty a na konci dne vyhodnotí kolik má zaplatit a sumu automaticky strhne. Pokud tak cestující během jedné hodiny jel třeba třemi spoji po 8 minutách, místo třech 15 minutových jízdenek po 20korunách zaplatí na konci dne pouze jedinou – hodinovou za 25 korun. To samé, pokud cestující jel během jednoho dne třeba 4 jízdy po 30 minutách, nezaplatí čtyři hodinové jízdenky po 25 korunách, nýbrž jednu jednodenní za 90 korun. Výhodné to je například pro ty, co chtějí cestovat během dne různě a dopředu neví jak. Nemusí si tak pořizovat například univerzální jízdenku a řešit jak si ji označit, nebo mít větší zásobu jízdenek v dokladovce, nebo kupovat více SMS jízdenek a nakonec litovat, že by bylo lepší mít jednodenní jízdenku. Cestující také nemusí řešit dopředu jak dlouho a kam pojede, a dle toho pořizovat jízdní doklady. Odpadá také nutnost řešit kde je jízdenkový automat nebo předprodej jízdenek.

Číst dál: Druhá vlna elektronického odbavování cestujících v Brně

Dopravní podnik města Brna vypsal další výběrové řízení na dodávku nových trolejbusů

dpmbDopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) pokračuje ve svém plánu modernizovat svůj trolejbusový vozový park. V soutěži, která má hodnotu cca 180 milionů korun hledá dodavatele na 15 dvounápravových trolejbusů s alternativním pohonem (kloubové parciální trolejbusy). Druhá zakázka má hodnotu 450 milionů korun je rámcová smlouva na dodávku až 45 dvounápravových trolejbusů do roku 2023.

2020 03 02@3260@@Nemocnice Bohunice
Trolejbus Škoda 14 Tr ev. č. 3260 na lince 25 kurzu 02512 v uzlu Nemocnice Bohunice. 

Číst dál: Dopravní podnik města Brna vypsal další výběrové řízení na dodávku nových trolejbusů

Dopravní podnik města Brna představil plán výluk na letošní letní prázdniny

dpmbTak jako každý rok, tak také letos využije brněnský Dopravní podnik letní prázdniny pro rozsáhlejší výluky a opravy tramvajových tratí. Tentokrát se zcela zastaví provoz tramvají v ulicích Křídlovické a Veveří.

První opravy za 46 milionů korun se týkají ulice Křídlovické v délce 690 m. Dojde k obnově svršku tramvajové trati zahrnující výměnu opotřebených kolejnic a upevňovadel. „Místo betonových panelů sem umístíme travnaté pásy, které se funkčně i esteticky osvědčily v ulici Nádražní. Kolejnice budou nově opatřeny pryžovými bokovnicemi, což v kombinaci s travnatými plochami výrazně přispěje ke snížení celkové hlučnosti tramvajové dopravy v ulici“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Tramvajová trať  ul. Křídlovická
Současný stav tramvajové trati na ul. Křídlovické.

Číst dál: Dopravní podnik města Brna představil plán výluk na letošní letní prázdniny

Nová tramvajová trať k brněnskému Univerzitnímu Kampusu je již v provozu

Rok 2020
V minulých týdnech neuniklo žádnému člověku, pohybujícímu se v okolí brněnského Kampusu a ve Starém Lískovci, že se naplno rozjely stavební práce na stavbě nové tramvajové trati, která bude spojovat uzel Starý Lískovec Osová s uzlem u nemocnice Bohunice, a bude vedena převážně v tunelu. Linka č. 8 tak v budoucnu zajistí přímé, rychlejší a bez dopravních komplikací spojení Kampusu s centrem města, uleví doposud přetíženým trolejbusovým a autobusovým linkám, které dopravu stovek tisíc lidí do této oblasti zajišťují.

Mezi největší stavební práce patří odtěžování a odvoz zeminy v prostoru mezi Kampusem a Mikuláškovým náměstím, odkud bude zahájena ražba samotného tunelu a kde bude v budoucnu stát tramvajová zastávka pracovně nazvaná „Nová Jihlavská“ – viz. fotografie níže.  Probíhá zde také vrtání pilotů pro zajištění samotné stavební jámy. Na samotném Mikuláškově náměstí u domova důchodců probíhá vybagrování svrchní vrstvy zeminy – viz. fotografie níže. Další fotografie  mapuje stavební práce přímo na ulici Jihlavské, kde probíhala přeložka inženýrských sítí.

28.9.2022   Nemocnice Bohunice (10)

Číst dál: Nová tramvajová trať k brněnskému Univerzitnímu Kampusu je již v provozu

Jste zde: