Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik města Brna představil plán investic pro rok 2021

dpmbV tiskové zprávě ze dne 16. prosince 2020 představil Dopravní podnik města Brna a.s. (dále jen DPMB) jaké největší investice jej čekají v příštím kalendářním roce. Stavební i strojní investice se uskuteční i přesto, že je podnik ve ztrátě způsobené letošní situaci kolem pandemie nemoci covid-19. Investice budou v celkové výši necelé 1,3 miliardy korun.

Stavební investice DPMB
Již v sobotu 9. ledna 2021 odstartují dvě hlavní stavby ve městě Brně. První bude kompletní rekonstrukce ulice Lesnické – kanalizace, vodovod a další sítě. V rámci stavebních prací se za 89 milionů korun opraví 600 metrů dvoukolejné tramvajové tratě, které budou zahrnovat jak rekonstrukci tramvajového svršku, tak trolejového vedení, napájecích kabelů i dvou tramvajových zastávek v ulici. Za téměř 100 milionů korun pak bude postaven tramvajový tunel a přeložka tramvajové trati v ulici Žabovřeské, které tak uhnou výstavbě nových komunikací Velkého městského okruhu.

Ulice Žabovřeská
Ulice Žabovřeská.

Číst dál: Dopravní podnik města Brna představil plán investic pro rok 2021

Brněnská smyčka Ústřední hřbitov po opravách opět slouží tramvajím a cestujícím

dpmbTři měsíce trvající oprava smyčky Ústřední hřbitov je u konce. Po téměř 800 metrech nových kolejí tramvaje projedou poprvé v neděli 13. prosince, výstup a nástup bude pro cestující díky bezbariérovým nástupištím pohodlnější. Během výluky podnik v místě také vybudoval nové sociální zázemí pro řidiče.

„Technický stav smyčky Ústřední hřbitov dlouhodobě vyžadoval opravu. Vedle výměny 790 metrů kolejí a kompletní rekonstrukce smyčky projekt obnášel i úpravy trolejového vedení a kabelové sítě. Nástupiště jsou nově bezbariérová a usnadní tak nástup i výstup osob se sníženou pohyblivostí. Místo opravou značně prokouklo,“ sdělila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

UH1
Zrekonstruovaná smyčka Ústřední hřbitov.

Číst dál: Brněnská smyčka Ústřední hřbitov po opravách opět slouží tramvajím a cestujícím

Do nového roku v nových uniformách – DPMB přestrojí své zaměstnance

dpmbTéměř 2000 zaměstnanců Dopravního podniku města Brna vymění staré uniformy za nové. Řidiči, dispečeři nebo prodejci jízdenek se budou oblékat ve stejných barvách, ale zcela novém designu a materiálech. Prioritou podniku je nejen reprezentativní vzhled, ale i pohodlnost oblečení. Za přestrojení v prvním roce DPMB zaplatí 13 miliónů korun, první řidiči v novém vyjedou ještě letos.

DPMB uniformy (1)
Nové uniformy DPMB. Foto: DPMB.

Číst dál: Do nového roku v nových uniformách – DPMB přestrojí své zaměstnance

Dopravní podnik města Brna se připravuje na zimu

dpmbZkontrolovat vozy, doplnit písek a zprovoznit mazací šalinu. Zimní období znamená pro provoz městské hromadné dopravy zvýšenou zátěž, Dopravní podnik města Brna proto každoročně přijímá sérii zimních opatření, která pomohou zhoršené povětrnostní podmínky zvládnout. Patří mezi ně kontrola technického stavu vozidel, vyhřívání výhybek nebo preventivní ošetřování trolejového vedení proti námraze.

„Za přípravou na zimní období stojí velký kus práce, která není vidět, ale zajistí bezpečný provoz MHD i v nepříznivých podmínkách. Pracovníci dopravního podniku musí být stále připraveni reagovat na aktuální situaci a k dispozici musí mít veškerou potřebnou techniku a vybavení – například zásoby písku na posyp kolejí, funkční vozy a techniku na ošetření trolejového vedení a řešení mimořádných událostí a mnoho dalšího,uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Číst dál: Dopravní podnik města Brna se připravuje na zimu

Výluky ochromily o minulém víkendu většinu brněnských tramvajových linek

dpmbO víkendu 21. – 22. listopadu 2020 probíhalo naráz několik stavebních prací na tramvajových tratích v Brně. První probíhaly na tramvajové trati mezi zastávkami Celní a Krematorium. V sobotu byly ve směru do centra, v neděli ve směru z centra. Jednalo se o podbíjení kolejnic.

Druhé stavební práce se týkaly výměny kolejových objektů a výhybky v centru Brna poblíž vlakového nádraží v ulici Benešova.

22.11.2020   ul. Benešova
22.11.2020   Hlavní nádraží 22.11.2020   ul. Vídeňská

Číst dál: Výluky ochromily o minulém víkendu většinu brněnských tramvajových linek

Jste zde: