Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nové trolejbusy v Česku i na Slovensku

Nové trolejbusy pro dvojici tuzemských měst vyrobí společnost Škoda Electric. Plzeňská firma dodá pro dopravní podnik města Zlín trolejbusy typu Škoda 26 Tr Solaris s trakčními bateriemi, které budou poprvé v České republice sloužit ve veřejné dopravě. Do Pardubic zamíří několik moderních vozidel typu 30 Tr.

2015 05 15@251@@Baťova nemocnice
Trolejbus Škoda 26 Tr Solaris ev. č. 251 poblíž vozovny Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice s.r.o.

Číst dál: Nové trolejbusy v Česku i na Slovensku

Aplikace MHD Tabule – odjezdová tabule v kapse bez zdlouhavého vyhledávání

mhd tabule app logoTato aplikace se bude hodit především lidem, kteří jezdí denně městskou hromadnou dopravou. Aplikace obsahuje všechna města s MHD a integrované dopravní systémy v České republice. V aplikaci si vyberete, ze kterých zastávek vyjíždíte, a poté již máte odjezdy dostupné na jedno kliknutí. Velkou výhodou aplikace je, že si můžete Vaše tabule stáhnout i do režimu offline. K dispozici je také šikovný widget, který Vám bude odjezdy zobrazovat přímo na Vaší domovské obrazovce.

Zajímavá je také funkce vyhledávání zastávek ve Vašem okolí. Pokud se tedy například v dané části města neorientujete, pomůže Vám najít nejbližší zastávku a požadovaný odjezd. Aplikace Vás také umí upozornit na požadovaný odjezd, takže stihnete vyjít včas. Aplikaci vytvořil pan Petr Pyszko.

Číst dál: Aplikace MHD Tabule – odjezdová tabule v kapse bez zdlouhavého vyhledávání

Konference Elektrické autobusy pro město IV: trh elektrobusů se rozvíjí, příprava dotačních programů finišuje

proelektrotechniky maleNa veletrhu Czechbus 2015 se 26. listopadu 2015 uskutečnil čtvrtý běh již tradiční konference Elektrické autobusy pro město, zaměřené na novinky a zkušenosti v oblasti provozu a financování elektrobusů a parciálních trolejbusů, tedy trolejbusů s bateriovými zásobníky energie. Konference byla opět pořádána firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services, která je provozovatelem našeho portálu, pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) a v úzké spolupráci s ním. Konference je tak důležitým milníkem v činnosti Pracovní komise pro elektromobilitu při SDP ČR, která je partnerstvím SDP ČR a naší provozovatelské firmy. Jakub Slavík, hlavní konzultant a majitel firmy, byl i letos odborným garantem konference a zároveň jejím moderátorem.

Partneři a účastníci konference
Hlavním partnerem konference byla finanční poradenská společnost Allowance. Dalšími partnery byly průmyslové firmy ABB, Cegelec, Ekova Electric, GWL Power, Schunk, Solaris Bus & Coach, Škoda Electric a Volvo (v abecedním pořadí). Za státní správu se konference aktivně zúčastnil zástupce Ministerstva pro místní rozvoj ČR, které má v gesci dotační programy na podporu nízkoemisních vozidel. Akademickou sféru i letos reprezentoval zástupce Polytechniky Gdańské a zároveň odborník-praktik z energetiky městské dopravy, Dr. Mikolaj Bartlomiejczyk z Polska.

Letos zaznamenala konference rekordních více než 160 účastníků z řad dopravců, municipalit a dalších veřejných institucí, škol, průmyslových firem i jiných zájemců o problematiku elektrické městské dopravy. To svědčí o rostoucím zájmu veřejných dopravců i široké odborné a uživatelské veřejnosti o rozvoj autobusů s elektrickými pohony.

Číst dál: Konference Elektrické autobusy pro město IV: trh elektrobusů se rozvíjí, příprava dotačních...

Změny v dopravní obslužnosti na Jablunkovsku a Třinecku

ODISOd 13. prosince 2015 dochází v oblasti Jablunkovska a Třinecka ke změně v dopravní obslužnosti daného území. Na základě proběhnutého výběrového řízení na autobusového dopravce v oblasti Jablunkovska a Třinecka bude nově v předmětné oblasti provozovat autobusové linky dopravce ČSAD Vsetín a.s. Jedná se o následující linky veřejné linkové osobní dopravy:

Číst dál: Změny v dopravní obslužnosti na Jablunkovsku a Třinecku

Nový český elektrobus představen v Ostravě

 Prokešovo náměstí v Ostravě hostilo ve středu 28. října 2015 doprovodný program ke Dni otevřených dveří Nové radnice a při té příležitosti zde společnost EKOVA ELECTRIC a.s. představila v české premiéře nový elektrobus Ekova Electron ve 12 metrovém provedení.

S vozidlem jsme vás již seznámili v podobě zákulistních informací, nyní už můžeme publikovat všechny v současnosti dostupné informace. Electron je čistě elektrický autobus vyrobený společností EKOVA ELECTRIC a.s., která je dceřinou společností DPO a.s. Vozidlo nyní čekají prototypové zkoušky, schvalovací proces a v listopadu by se měl elektrobus vydat na veletrh CZECHBUS 2015 odkud vám rovněž přineseme reportáž. Předtím již navštívil poněkud světovější odbornou výstavu BusWorld v belgickém Kortrijk. V tuto chvíli je známo, že mezi zákazníky budou kromě DPO a.s. patřit také dopravci v Německu a Skandinávii.

Délka vozu je 11 980 mm, šířka 2 550 mm a výška 3 270 mm. Celková obsaditelnost vozu je 90 cestujících z toho 60 – 62 stojících a 28 – 30 sedících . čímž se odlišuje od již provozovaných a rovněž vystavených elektrobusů SOR EBN 10.5, které z kapacitních důvodů plně nenahrazují běžný 12 metrový autobus, což by Elektron měl již splňovat.

Pokud Vám design přijde povědomý, tak to není náhoda, vychází totiž koncepčně z třebíčských autobusů TEDOM. Projektovou dokumentaci autobusů TEDOM odkoupila společnost EKOVA ELECTRIC a.s. Design byl navržen designovým studiem.

F 5719 - 28.1...
F 5719 - 28.1...
F 5719 - 28.1...
F 5719 - 28.1...

Fotografie č. 1 - 2: Nový elektrobus Ekova Electron 12 vystavený na Prokešově náměstí v Ostravě.
Fotografie č. 3 - 4: Interiér nového elektrobusu Ekova Electron 12.

Číst dál: Nový český elektrobus představen v Ostravě

Jste zde: