Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Světluščí autobusová Kavárna POTMĚ vyrazila na tour bez nehod po Česku

Mobilní Kavárna POTMĚ, ve které obsluhují nevidomí kavárníci v zatemněném autobuse, přivítalaprvní hosty 17. května ve 13.00 hodin na náměstí Jana Palacha. Slavnostní zahájení 5. ročníku s podtitulem „bez nehod“nabídlo návštěvníkům nejen osvěžující občerstvení na palubě kavárny, ale také otestování řidičských schopností na závodním simulátoru.

13.7.2012   2AS 7101   ČT Ostrava
Autobus SOR CITY NB 18 upraven na Kavárnu POTMĚ.

„Kavárenský autobus Světlušky najezdil za svou historii více než patnáct tisíc kilometrů, a to bez nehod. Chceme proto letos vyzvat řidiče, aby si nechali pravidelně kontrolovat zrak, chodce, aby používali reflexní prvky, a přispěli tak k bezpečným cestám po silnicích nejen našeho černočerného autobusu, říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který projekt Kavárny POTMĚ pořádá.

Číst dál: Světluščí autobusová Kavárna POTMĚ vyrazila na tour bez nehod po Česku

Zkušební provoz Nového Solarisu Urbino 18

Zelený autobus výrazného designu a registrační značky 9T9 6618, který jste mohli zahlédnout v Ostravských ulicích, patří společnosti Solaris Czech spol. s r.o., která jej zapůjčuje dopravcům na vyzkoušení.  Jde o Solaris Urbino 18 IV (občas značený jako Solaris Urbino N 18), ale sám Solaris používá pro „čtvrtou“ generaci označení “Nový Solaris”. (A my se ptáme, jak ji asi bude označovat po 10 letech?)

2016 04 25@@9T9 6618@Studentská
Solaris Urbino 18 vyfotografován při výjezdu ze smyčky Studentská.

Poslední generace autobusů této značky se vyznačuje lehčí, ale pevnější konstrukcí a velkým počtem sedadel přístupných bez podesty. Dále zaujme také design, který oproti dřívějším spíše konzervativním generacím, sází především na první pohled, kdy člověka zaujme netradiční pojetí předního čela.

Číst dál: Zkušební provoz Nového Solarisu Urbino 18

Zpráva z konference „Smart city v praxi“ na veletrhu AMPER 2016

smart cityÚvod
Inteligentní město – smart city – je v současné době aktuální téma, pro většinu ze zájemců o jeho realizaci je však stále poněkud nekonkrétní. Nebývalému zájmu více než 220 účastníků se proto těšila konference „Smart city v praxi“, pořádaná na veletrhu AMPER 2016 firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services, pod záštitou ministryně pro místní rozvoj ČR, ministra průmyslu a obchodu ČR, ministra dopravy ČR, primátora města Brna a Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR).

proelektrotechniky maleKonference jako součást doprovodného programu AMPER SMART CITY a Pracovní komise pro elektromobilitu při SDP ČR
Tato konference je součástí doprovodného programu AMPER SMART CITY na veletrhu AMPER a provozovatel portálu www.proelektrotechniky.cz, Ing. Jakub Slavík, MBA, je jeho odborným garantem. Kromě konference „Smart city v praxi“ byly součástí tohoto doprovodného programu také expozice vybraných vystavovatelů, ať již své technologie a řešení na konferenci prezentovali nebo pouze projevili zájem být v rámci veletrhu s konceptem smart city spojováni.

Konference je zároveň jednou z aktivit Pracovní komise pro elektromobilitu při SDP ČR, stejně jako konference „Elektrické autobusy pro město“ na veletrhu Czechbus v Praze. Je proto nasnadě, že pod „čistou městskou mobilitou“, tímto jinak dosti nejednoznačným pojmem, se v pojetí této konference rozuměla především chytrá a lokálně bezemisní elektrická městská doprava. Jak konference ukázala, koncept smart city kromě toho nabízí jejím provozovatelům využití jejich technického zázemí a cenných praktických zkušeností také při rozvíjení „malé“ elektromobility ve městech, tedy při provozování, správě a udržování osobních a užitkových elektromobilů pro nejrůznější účely.

Číst dál: Zpráva z konference „Smart city v praxi“ na veletrhu AMPER 2016

Rekonstrukce ostravského Náměstí Republiky

Ostravským přestupním (ne)terminálem na Náměstí Republiky s přilehlým Ústředním autobusovým nádražím projdou denně stovky lidí. Bohužel toto místo už není v nejlepší vizuální kondici i užitné funkci, a tak se nejen běžný kolemjdoucí začal zamýšlet nad plánem rekonstrukce tohoto prostoru. Podařilo se nám získat aktuální studii, a rádi bychom vás s ní seznámili.

Dominantou má být dvoupruhový kruhový objezd s úrovňovým křížením tramvají, silniční dopravy a chodců. Pohodlnější přestupování má cestujícím zajistit snížení počtu nástupišť na tramvajovém tělese a vznik blokové smyčky trolejbusů s konečnou před vstupem do městské nemocnice, úprava zastřešení terminálu ÚAN a vznik podzemního parkoviště.

Číst dál: Rekonstrukce ostravského Náměstí Republiky

První výzva v novém roce na nízkoemisní a bezemisní vozidla k přepravě cestujících

Ministerstvo pro místní rozvoj ani v novém roce nezahálí a vyhlašuje výzvu v Integrovaném regionálním operačním programu s názvem „Nízkoemisní a bezemisní vozidla“. Na projekty je připraveno přes 1,3 miliardy korun. Příjem žádostí začíná koncem tohoto měsíce. „Chceme se jednak zasadit o šetrnější využívání pohonných hmot, ale zejména nám jde o čistší ovzduší v našich městech a obcích. Nové dopravní prostředky ocení cestující využívající autobusovou dopravu i městskou hromadnou dopravu, peníze mohou jít i na nákup tramvají a trolejbusů,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Výzva nazvaná „Nízkoemisní a bezemisní vozidla“ je zaměřena na podporu projektů v následujících aktivitách:

  • nákup silničních nízkoemisních vozidel využívajících alternativní palivo CNG nebo LNG,
  • nákup silničních bezemisních vozidel využívajících alternativní palivo elektřinu nebo vodík a
  • nákup drážních vozidel městské dopravy pro zajištění dopravní obslužnosti podle smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících.

Číst dál: První výzva v novém roce na nízkoemisní a bezemisní vozidla k přepravě cestujících

Jste zde: