Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Při smogu bude brněnská MHD zdarma aneb politici opět sní

Pokud v budoucnu Český hydrometeorologický ústav vyhlásí v Brně smogovou situaci, bude cestování městskou dopravou po druhém největším městě v ČR zdarma. Magistrát tak zareagoval na situaci, která nastala před pár týdny.

2013 08 09@3232@@ul. Křenová
Ilustrační obrázek brněnské MHD.

O smogu chtějí radní obyvatele Brna lépe informovat. „Bude hlášení v městské dopravě. Na panelech, které jsou na zastávkách, poběží informace, že je smogová situace a že je doprava zdarma,“ popsal brněnský náměstek Martin Ander (Strana Zelených).

Číst dál: Při smogu bude brněnská MHD zdarma aneb politici opět sní

Nový dopravní podnik ve Frýdku-Místku

Na webový stránkách města jsme našli zajímavou informaci o vzniku Dopravního podniku Frýdek-Místek, s.r.o., který by měl vyřešit problémy, které má vedení města se současným monopolním dopravcem ČSAD Frýdek-Místek a.s. Sídlo nové společnosti je na ulici Malý Koloredov. 

2014 01 14@596@8T4 7609@Frýdek,  Sídliště (1)
Autobus Iveco Crossway LE 12 M CITY (ev. č. 596) současného dopravce ČSAD Frýdek-Místek a.s.

Důvodem proč uvažovat o jeho zřízení bylo obtížné vyjednávání o změnách MHD či pravděpodobně vysoká účtovaná částka za odježděné kiliometry. Nadruhou stranu Frýdek-Místek nemá žádné své zázemí a dopravní obslužnost si objednával jako službu od poskytovatele, který měl historicky své garáže a dílny.

Číst dál: Nový dopravní podnik ve Frýdku-Místku

Konference „Smart city v praxi II“

Srdečně Vás zveme na konferenci
„Smart city v praxi II“
s podtitulem
„Co nabízí inteligentní město občanům a průmyslu“
doprovodný program veletrhu AMPER 2017
21. března 2017 od 9:00 hodin Výstaviště Brno, pavilon P, sál P4, 2. patro

smart cityNa konferenci budou prezentovány zajímavé zkušenosti z oblasti inteligentních měst a možnosti financování investičních projektů, jimiž se politický koncept inteligentního města naplňuje prakticky, a také zde budou ukázány příklady konkrétních technologií. Tato konference je zaměřena především na ty zástupce měst a obcí a veřejných organizací, kteří se budou rozhodovat o volbě konkrétních řešení od konkrétního dodavatele pro definování a naplňování investičních projektů, jimiž je koncept smart city v daném městě realizován. Na konferenci jsou také zváni zástupci průmyslu, učitelé a studenti a redaktoři odborných i všeobecných médií.

proelektrotechniky maleOdborným garantem a zároveň moderátorem již druhého ročníku konference je odborník na oblast smart city, Ing. Jakub Slavík, MBA, který ve své prezentaci vysvětlí pojem smart city a ukáže na praktických příkladech rozdíl mezi živelným a systémovým přístupem k pořizování moderních technologií.

Součástí konference bude také křest knihy „Smart city v praxi“, jejímž autorem je Jakub Slavík a kterou vydává vydavatelství ProfiPress.

Číst dál: Konference „Smart city v praxi II“

Doprava v marockém Agadiru

V letním období probíhají tradiční dovolené u moře, také já jsem zavítal do Afriky, konkrétně do Maroka, do turistického letoviska Agadiru v jižní části země. Kromě soukromých zážitků z ubytování, jsem sepsal také oblíbené seznámení se zdejší veřejnou dopravou pro fanoušky a čtenáře portálu MHDŽIVĚ.cz.

Agadir je 14. největší město země s 600 000 obyvateli, což je již objem zajímavý z hlediska přepravy osob. Mimo náš evropský kontinent, kde jsme zvyklí na hromadnou veřejnou dopravu, je v těchto částech světa obvyklé, že výraznou část zátěže nesou taxíky či obecně nájemné automobily, a proto se autobusová doprava omezuje na nejvytíženější městské trasy a dálkové spoje.

Městská hromadná doprava
V Agadiru zajišťuje spojení na 21 městských a 12 mimoměstských linkách společnost ALSA, která disponuje poměrně homogenní autobusovou flotilou výrobců Scania Irizar a Scania Tata Hispano. Nezanedbatelným dílem jsou zastoupeny autobusy nízkopodlažní.

11.7.2016   Scania Irizar
Autobus Scania Irizar v marockém městě Agadiru.

Číst dál: Doprava v marockém Agadiru

Studie proveditelnosti lanové dráhy v Ostravě

Dlouho diskutovaný projekt lanovky v Ostravě v posledních dnech se stále zviditelňuje. Město Ostrava představilo významnou studii proveditelnosti, která je blízká realitě, avšak konečné slovo budou mít zastupitelé Ostravy.  Co studie obsahuje? Měly by vzniknout tři samostatné úseky, které by měli propojit centrum Ostravy s významnými turistickými cíly.

lanovka

 Vizualizace lanovky. Autor: Magistrát města Ostravy.

Číst dál: Studie proveditelnosti lanové dráhy v Ostravě

Jste zde: