Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Využití chytrých telefonů při modernizaci MHD

Technologie se stále vyvíjejí a umožňují realizovat dosud nevídané koncepty. V posledním období se rozvíjejí služby pro sdílené cestování, ať už taxislužba Uber nebo sdílení osobního vozu Bla-Bla car. Novinkou v rozvoji sdílené mobility je vznik dopravce, který jezdí podle požadavku cestujících.

01

Číst dál: Využití chytrých telefonů při modernizaci MHD

Výstavba nové železniční zastávky Havířov střed

Výstavba nové železniční zastávky v Havířově se jménem Havířov střed započala v měsíci březnu roku 2017. Zastávka se bude nacházet u mostu v Dělnické ulici. Do provozu by tato železniční zastávka měla být uvedena nejspíše od prosince 2017. „Celkové náklady na stavbu předpokládáme přibližně 35 milionů korun, větší část pokryje dotace z evropských fondů,“ uvedl vedoucí pracovního týmu velkých staveb SŽDC Martin Džanaj a dodává: „Město Havířov se na financování nepodílí.“

Zastávku budou tvořit dvě nástupiště s bezbariérovým přístupem. Mezi další vybavení budou patřit lavičky, informační systém pro cestující, bezpečnostní kamerový systém. Díky této zastávce ve středu města budou mít cestující v docházkové vzdálenosti obchodní centrum, nemocnici či zastávky MHD a PHD. Správa železniční dopravní cesty předpokládá, že zastávku bude denně využívat cca 540 až 670 cestujících. Na závěr doplňme, že na této nové zastávce budou zastavovat osobní vlaky, které staví ve všech zastávkách, ale chystá se také jednání se společností Regiojet, zda by tuto zastávku nechtěli využívat pro své rychlíky.

Číst dál: Výstavba nové železniční zastávky Havířov střed

Změny MHD v Novém Jičíně

novy jicinOd prosince letošního roku čekají novojičínskou MHD razantní změny. Změní se dopravce i vozový park. V současnosti zdejší MHD provozují Technické služby města Nového Jičína, které na pravidelné linky nasazují tři autobusy SOR BN 9.5 a jeden autobus SOR BN 10.5. Tyto vozy jsou však se svým věkem 11 let již na hranici životnosti a jejich údržba stojí městskou kasu čím dál více. Radnice se proto rozhodla přenechat provozování městské hromadné dopravy novému dopravci. Jak uvedla tisková mluvčí MěÚ Nový Jičín, Marie Machková, novým dopravcem se má stát na základě rozhodnutí odborné komise města společnost Arriva Morava a.s. „Pokud dojde k podpisu smlouvy, Arriva Morava a.s. získá provozování MHD v Novém Jičíně od 15. prosince 2017 na dalších 10 let“, dodala Machková.

2015 05 03@@6T2 4016@Nový Jičín, Pod Sklakou
Jeden ze čtyř současných autobusů MHD, dopravce TSM Nový Jičin, konkrétně SOR BN 9.5.

Číst dál: Změny MHD v Novém Jičíně

Přerov hledá dopravce do roku 2027

prerovNabídková cena, to je faktor, který má v rozhodování nadpoloviční váhu, konkrétně 60%. Zbylá procenta jsou rozdělena mezi faktory jako průměrné stáří vozového parku, nízkopodlažnost, environmentálnost, vybavení vnitřním displejem nebo akustickým hlášením zastávek.

Rada města schválila 16. 3. 2017 zadávací podmínky. Nový dopravce bude znám již během letních prázdnin, první výjezd je očekáván v první den roku 2018. Jde o největší zakázku, kterou současní funkcionáři města za období svého působení vypsali. Její maximální cena lehce převyšuje hodnotu půl miliardy, což je 3x více než doposud. Pro srovnání v roce 2010, kdy MHD převzala SAD Trnava po Veolii Transport, byla zakázka vysoutěžena za 165 milionů korun. Ostatní dopravci byli s nabídkami výše, ČSAD Havířov nabídl 189 milionů korun a Arriva Morava 195 milionů korun.

Jedním z mnoha důvodů proč oproti minulé soutěži cena tak výrazně vzrostla, je připojení městských částí Žeravice a Čekyně do MHD. Tyto oblasti do počátku tohoto výběrového řízení obsluhují příměstské linky 920005 a 920006. První zmiňovaná bude zcela zrušena a nahrazena právě provozem MHD. Spekulace jsou i o vybraných spojích linek 920025 a 920027, které končí v městské části Dluhonice, kam již zajíždí městská linka 115/105.

Číst dál: Přerov hledá dopravce do roku 2027

Konference Smart city v praxi II: chytré technologie se zabydlují, od „feudálních“ dotací ke spolupráci veřejného a soukromého sektoru na veletrhu AMPER 2017

smart cityO konferenci

Jako doprovodný program brněnského veletrhu AMPER 2017 proběhla 21. března 2017 odborná konference Smart city v praxi II, pořádaná konzultační firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services, která je provozovatelem našeho portálu. Majitel firmy a její hlavní konzultant Jakub Slavík byl zároveň odborným garantem konference. Konference se konala pod záštitou ministryně pro místní rozvoj a Sdružení dopravních podniků ČR. Generálním partnerem konference byla ČD Telematika, hlavními partnery TECO, VARS BRNO a ČSOB, partnery IoT.water, ČEZ ESCO, Nissan, Enerfis, Neogenia a GORDIC.

21.3.2017   Konference Smart city v praxi
Hlavní a mediální partneři konference Smart city v praxi 2017.

Číst dál: Konference Smart city v praxi II: chytré technologie se zabydlují, od „feudálních“ dotací ke...

Jste zde: