Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Kavárna POTMĚ po roce opět v Ostravě

Stejně jako v loňském roce, i letos do Ostravy zavítala Kavárna POTMĚ, patřící pod Světlušku, která je projektem Nadačního fondu Českého rozhlasu. Speciálně upravený prototyp autobusu SOR CITY NB 18 mohli zájemci navštívit u vchodu do OC Nová Karolina v centru Ostravy ve dnech 18. až 20. července 2013. Černočernou kávu uvařenou nevidomými tak zde mohli ochutnat nejen Ostravané, ale i návštěvníci hudebního festivalu Colours of Ostrava a doprovodného Festivalu v ulicích.

Po ostravské zastávce jej čeká v závěru července severočeský Liberec. Během léta pak tým nevidomých kavárníků černého autobusu navštíví ještě štace v Panenském Týnci, Brně, Jičíně a na konci září své druhé turné po České republice zakončí v Olomouci.

2AS 7101 - 20...
2AS 7101 - 20...
2AS 7101 - 20...
2AS 7101 - 20...
2AS 7101 - 20...
     

Několik fotografií vozu SOR CITY NB 18, který prezentuje projekt Kavárna POTMĚ

Výroba autobusů v České republice roste, poptávka převyšuje nabídku

Výrobce autobusů Iveco zavede ve svém závodě ve Vysokém Mýtě díky vysoké poptávce po produktech zde vyráběných pracovní soboty. Zatímco výroba nákladních vozidel v ČR prudce propadla, autobusů se vyrábí již tolik, jako např. v roce 1985.

Společnost Iveco Czech Republic má na druhé pololetí tolik objednávek, že zavede pracovní soboty. Generální ředitel firmy Pavel Pachovský týdeníku Ekonom sdělil, že vysokomýtská firma také využije většího množství agenturních pracovníků. Konkrétní potřebu právě propočítává.

Daří se rovněž autobusům SOR, takže Česká republika letos mimořádně posiluje svou pozici v sektoru. „V přepočtu na milion obyvatel se v Česku loni vyrobilo nejvíce autobusů na světě,“ uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Číst dál: Výroba autobusů v České republice roste, poptávka převyšuje nabídku

Změny v ODIS od 9. června 2013, změny příměstkých linek v souvislosti s dokončením terminálu v Ostravě-Svinově

Ke dni 9. června 2013, kdy dochází k celostátní změně jízdních řádů, byla provedena změna také na vybraných linkách MHD a PHD, které jsou zařazeny v integrovaném dopravním systému ODIS. Změny, které se dotknou mimo Dopravního podniku Ostrava i MHD Český Těšín, MHD Studénka a MHD Havířov jsou následující:

  • Ve Studénce bude změněn provoz linky 611. Spoje této linky, které byly ukončeny v zastávce Studénka, Vagónka vrát. 2 jsou prodlouženy do zastávky Studénka, žel. st.
  • V havířovské MHD se mění odjezdové časy některých vybraných spojů u linek 401, 402, 403, 404, 409, 412, 413, 415, 416 a 417. Nové spoje zavedl podnik na linkách 401, 409, 412, 416 a 417. U linky 413 došlo ke zrušení zastavování v zastávce Šumbark, SNP ve směru na Šumbark, točna Petřvaldská.
  • V MHD v Českém Těšíně pouze upravuje odjezdové časy u vybraných spojů některých linek. Mezi vybrané linky patří linka 721, 722, 723.

Číst dál: Změny v ODIS od 9. června 2013, změny příměstkých linek v souvislosti s dokončením terminálu v...

Iveco Bus - nový název pro vozidla hromadné přepravy

ivecobusDne 24.5.2013 se Iveco Bus stává oficiálně novým jménem značky pro podnikání společnosti Iveco v oblasti hromadné přepravy osob, čímž potvrzuje závazek společnosti k tomuto sektoru. Název Iveco Bus tímto nahrazuje předcházející jméno značky Iveco Irisbus.

Tento okamžik znamená počátek nové etapy působení společnosti Iveco v oblasti hromadné přepravy osob s cílem globální expanze. Je to poslední krok rozsáhlého procesu konsolidace, jehož kořeny sahají hluboko do historie společnosti, výsledek více než sta let zkušeností. Iveco Bus je v zásadě postavený na prestižním evropském dědictví, jež společnosti umožnilo stát se jedním z hlavních hráčů dodávajících dopravní prostředky k přepravě osob po celé Evropě.

Číst dál: Iveco Bus - nový název pro vozidla hromadné přepravy

V Bílovci byl zahájen zkušební provoz linky k Penny Marketu

Město Bílovec zajistilo na přání svých občanů zkušební provoz autobusové linky k bílovickému Penny Marketu, který se nachází v okrajové části města, a zvláště senioři mívají problém se k němu dopravit. Občané žijící v dolní části města v okolí Střelnice nebo ul. Opavské, kteří chtějí navštívit místní hřbitov, knihovnu nebo si zajít nakoupit do místního supermarketu a nemají auto, tak mají nepříliš pozitivní příležitost se pořádně projít. Všechny zmíněné služby jsou totiž poskytovány právě v periferii města. Pěší výlet z Opavské ulice zabere mladším občanům necelou čtvrthodinu chůze, nicméně těm starším se může pěší cesta dosti protáhnout. Musí totiž vystoupat prudší kopec a vycházka se tak může prodloužit i o několik desítek minut.

6B3 1373 - 18...
6B3 1373 - 18...
6B3 1373 - 18...

Autobus SOR C 7.5 společnosti TIGRESSA s.r.o.

Číst dál: V Bílovci byl zahájen zkušební provoz linky k Penny Marketu

Jste zde: