Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

V ČR jezdí již 7,5 tisíce CNG vozidel

2013-07-12@@4E8 9923@Garáže ČSAD Havířov a.s. (uprostřed)

Podle statistik Českého plynárenského svazu (ČPS) se registrovalo ve druhém čtvrtletí 2014 dalších 438 CNG vozidel. Za 1. pololetí je to celkem 778 dalších CNG vozidel. V České republice (ČR) již jezdí celkem 7 488 CNG vozidel. Z tohoto počtu je v ČR už 512 CNG autobusů (ve 35 městech) a 81 komunálních CNG vozidel. K dispozici mají v ČR 55 veřejných plnicích stanic a soukromníci si pořídili již 123 domácích malých plnicích stanic. V ČR existují dále i velké soukromé CNG stanice, které vlastní společnosti, dopravní podniky aj.

ČPS sleduje vývoj CNG a pravidelně zpracovává statistická data z této oblasti. „V prvním pololetí letošního roku přibylo dalších 780 vozidel na CNG. Kromě osobních vozidel očekáváme v letošním a dalších letech také výrazný nárůst plnicích CNG stanic,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

Číst dál: V ČR jezdí již 7,5 tisíce CNG vozidel

První CNG autobusy za letošní dotace budou jezdit v Brně

cpsMinisterstvo životního prostředí (MŽP) prostřednictvím Státního fondu životního prostředí (SFŽP) vypsaloletos v lednu dotaci na výměnu nejstarších a životní prostředí nejvíce znečišťujících autobusů městské hromadné dopravy za ekologické autobusy na stlačený zemní plyn (CNG). Nyní ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal v rámci 57. výzvy Operačního programu Životní prostředí seznam schválených a zamítnutých žádostí. Díky této podpoře získá několik měst v ČR desítky CNG autobusů, například město Brno 12 nových autobusů na CNG již tento měsíc a dalších 88 autobusů na přelomu roku 2014 a 2015. 

2014-04-15@83@4C2 2183@Tábor (1)Díky dotaci z Evropské unie bude v Brně v areálu vozovna Slatina vybudována také nejmodernější a nejkapacitnější plnicí stanice CNG v České republice. Otevřena bude již letos v létě a obslouží 100 autobusů denně.

„Jsme rádi, že CNG autobusy tuto podporu dostaly, protože tím se výrazně snižuje návratnost investic a kromě finančních úspor, regionům výrazně uleví od škodlivých emisí,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS). „Stlačený zemní plyn má nejlepší ekologické i ekonomické parametry a tak ve většině dopravních podniků českých měst probíhá obnova vozového parku právě za autobusy na CNG. Podniky s 30 autobusy mohou ušetřit ročně přes deset milionů korun,“ dodává Jan Ruml.

Číst dál: První CNG autobusy za letošní dotace budou jezdit v Brně

Hasiči jezdí také na CNG

cps

Hasiči v Pardubicích si pořídili vozy na CNG již v roce 2013 a jsou velmi spokojeni. Jejich úspora na pohonných hmotách ŠKODA Citigo činí oproti původním Feliciím 2 koruny na každém kilometru, úsporou je i nulová silniční daň. Nyní i jiné složky hasičů, jako Odborné učiliště požární ochrany v Brně nebo Generální ředitelství HZS ČR v Praze, ujely s vozem na CNG již více než 5 tisíc kilometrů a jsou velmi spokojeni. CNG vozy u hasičů jsou dnes stále žádanější a ve světě si hasiči běžně pořizují celé flotily vozů na CNG.Od roku 2010 se ve světě již vystavujía prodávají například na veletrhu ACT Expo (AlternativeCleanTransportation Expo), konferencích FDICaj. i hasičské cisternové automobilové stříkačky na CNG.

Číst dál: Hasiči jezdí také na CNG

Nová CNG plnicí stanice je v Hodoníně

vemexPro veřejnost bude otevřena od 19. června další stanice, kde již natankujete CNG, a sice v Hodoníně. Tato stanice na Průmyslové ulici nabízí klasický zákaznický standard jako při tankování benzinu či nafty.V Jihomoravském a Zlínském kraji je to již sedmá stanice a velmi brzy se otevřou další.Stanice je umístěna v areálu České pošty a funguje ve zkušebním provozu.

cpsPoslední rok byl nárůst CNG vozidel v ČR 53 procent, v tom nemá CNG mezi alternativními palivy u nás žádnou konkurenci.„Na stlačený zemní plyn u nás jezdí už více než 7 tisíc vozů, což je o dva tisíce více než před rokem. Vývoj struktury vozidlového parku u nás je dlouhodobě nepříznivý, jednoznačně musí narůstat počty nových vozidel na alternativní paliva. Tomu rychle přizpůsobujeme i počet plnicích stanic. Jen Vemex plánuje v letošním roce otevřít celkem 9 CNG stanic,“ říká Hugo Kysilka, marketingový ředitel společnosti Vemex. „Vemex hodlá v příštím roce 2015otevřít dalších 15 plnicích stanic,“dodává Hugo Kysilka.

„Optimální počet CNG stanic pro Českou republiku je 200 až 300 stanic a tento počet během 3 až 5 let nepochybně v ČR bude postaven,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu. Spotřeba stlačenéhozemního plynu pro automobily se loni v Česku zvýšila meziročně o 44 procentna zhruba 22 milionů metrů krychlových. Za posledních pět let se tedy ztrojnásobila.

Číst dál: Nová CNG plnicí stanice je v Hodoníně

Nová CNG plnicí stanice ve Zlíně

cpsPraha (29. května 2014) – V České republice dnes funguje již 53 veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG) a jejich počet se neustále zvyšuje. Dnes otevřela společnost E.ON stanici CNG ve Zlíně – na čerpací stanici zlínského MAKRA – Třída 3. května, č.p. 119. Tato stanice tak nabídne klasický zákaznický standard jako při tankování benzinu či nafty a bude otevřena jak pro osobní, tak pro nákladní vozy (koncovka NGV1) a umožňuje i platbu kartou CCS.

„V roce 2007 jezdilo ve světě 5,3 milionu CNG vozidel, v roce 2010 pak 11 milionů a na konci roku 2014 už 20 milionů CNG vozidel, to je dvojnásobný nárůst každé tři až 4 roky. Podobný skokový nárůst je nyní i u nás a tomu se nyní chystáme rychle přizpůsobit počet plnicích stanic,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS).

„Lavinu zájmu o CNG spustilo i uvedení nového vozu Škoda Octavia G-TEC s pohonem na CNG, ale rozvoj CNG tlačí také poptávka po ekologických vozech a plnění přísných emisních limitů,“ uvádí Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

Na stlačený zemní plyn (CNG) u nás jezdí už více než 7 tisíc vozů, což je o dva tisíce více než před rokem. Např. Škoda Auto prodala od roku 2012 celkem 1900 vozů na zemní plyn, z toho 1300 jen v loňském roce.To je 0,14 procenta z celkového loňského prodeje. Škoda Octavia G-TEC (CNG) se začne prodávat na začátku června a společnost počítá s tím, želetos by se jich mělo prodat asi 500. V příštím roce očekávají prodej asi 1000vozů vozu Octavia G-TEC (CNG).

Číst dál: Nová CNG plnicí stanice ve Zlíně

Jste zde: