Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

První plynové autobusy s karoserií NS dodá SOR do Frýdku–Místku

3csad novePrvní vozy s pohonem na CNG v nové karoserii NS poputují ke společnosti ČSAD Frýdek–Místek na frýdecko-místeckou MHD, která je členem skupiny Trandev Česká republika. SOR Libchavy spol. s r.o. vyhrál relativně objemné výběrové řízení požadující dodávku: 15 ks autobusů pro MHD, pohon CNG, 3 dveře, délka 11,5 – 13 m.

sorJedná se o vůbec první vozy tohoto provedení, a budou označeny typem SOR NSG 12.

SOR NS 12 CNG

Vizualizace barevného schématu autobusu SOR NS s pohonem na CNG pro dopravce ČSAD Frýdek-Místek a.s.. Jiří Tvrdoň

Číst dál: První plynové autobusy s karoserií NS dodá SOR do Frýdku–Místku

Nové autobusy Scania u dopravce ČSAD Frýdek-Místek

3csad noveDopravce ČSAD Frýdek-Místek a.s., člen skupiny 3CSAD (nyní v majetku společnosti Transdev Morava s.r.o.), zařadil do svého vozového parku v průběhu listopadu 2019 další čtyři z pěti objednaných nízkopodlažních autobusů Scania Citywide LF 12 M CNG.

2019 10 19@689@1TP 1894@Frýdek Místek, aut. nádr.
Autobus Scania Citywide LF 12 M CNG ev. č. 689 byl vyfotografován na autobusovém nádraží ve Frýdku-Místku.

Autobusy jsou vybaveny mimojiné například USB konektory pro dobíjení multimediálních zařízení a nejen díky tomu přispěly k vyššímu komfortu cestování na linkách MHD ve Frýdku-Místku.

Číst dál: Nové autobusy Scania u dopravce ČSAD Frýdek-Místek

Nákup nových vozidel u ČSAD Frýdek - Místek

3csad noveČSAD Frýdek-Místek a.s. v současné době připravuje projekt „Nákup bezemisních a nízkoemisních vozidel pro MHD Hranice a Frýdek-Místek“. Projekt bude předložen v rámci 20. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu.

Cílem projektu je nákup 6 kusů bezemisních autobusů s pohonem na elektřinu pro MHD Hranice a nákup 2 kusů nízkoemisních autobusů s pohonem na CNG pro MHD Frýdek-Místek. CNG autobusy by měly být dle předpokládaného harmonogramu dodány do 7/2017, elektrobusy by měly být dodány do 11/2017.

Naplněním tohoto cíle dojde ke zvýšení podílu udržitelných forem dopravy v rámci MHD Hranice  MHD Frýdek-Místek. Doposud jezdí v rámci MHD Hranice 1 autobus na CNG a v rámci MHD Frýdek-Místek 12 autobusů na CNG. Projekt přispěje k řešení problému kvality ovzduší ve městě Hranice, Frýdek-Místek a v souvisejícím území a umožní zvýšení komfortu cestujících.

Zdroj: Tisková zpráva ČSAD Frýdek - Místek a.s.

První vyrobený Iveco Crossway LE 12 M CITY EURO VI. u ČSAD Frýdek - Místek

CSAD FMDne 17. prosince 2013 slavnostně převzala dopravní společnost ČSAD Frýdek-Místek a.s. ve výrobním závodě společnosti Iveco Bus ve Vysokém Mýtě nový částečně nízkopodlažní autobus Iveco Crossway LE 12 M CITY EURO VI. Tato událost byla výjmečná v tom, že se jednalo o celosvětově první Crossway LE CITY nové modelové řady EURO VI. Zbrusu nový Iveco Crossway EURO VI, který jako první vyrobený autobus ve své třídě disponuje nově vyvinutým motorem Tector 7 splňujícím nejpřísnější emisní normy EURO VI. Autobus obdržel RZ: 8T4 7609.

596 - 8T4 760...
596 - 8T4 760...
596 - 8T4 760...
596 - 8T4 760...

Nový autobus Iveco Crossway LE 12 M (RZ: 8T4 7609), zachycen v ulicích Frýdku - Místku. Další fotografie naleznete ve fotogalerii společnosti ČSAD Frýdek - Místek a.s.

Nové vozidlo bylo poprvé nasazeno na páteřních linkách MHD Frýdek-Místek dne 12. ledna 2014. Formální uvítání v provozu proběhlo 14. ledna v 10:59, kdy nový Crossway svezl od zastávky U Magistrátu zastupitele města spolu s managementem 3CSAD. Jednalo se o pravidelný spoj linky č. 1, který pokračoval na konečnou zastávku Fabík, točna. Na konečné zastávce si vedení společnosti 3CSAD společně se zástupci města Frýdek-Místek detailně prohlédly nové vozidlo. Během samotné jízdy a na konečné zastávce byla přítomna také regionální televize Polar a Frýdecko-Místecký a Třinecký deník.

14.1.2014 - V...
14.1.2014 - V...
14.1.2014 - V...
14.1.2014 - S...

Na první fotografii vedení společnosti 3CSAD, zleva  Ing. Tomáš Vavřík, MBA, generální ředitel 3CSADa Ing. Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy 3CSAD. Na dalších fotografiích jsou zmiňovaní ředitelé vyfotografováni spolu s představiteli města Frýdek - Místek. A na závěr spokojený řidič nového vozidla Iveco Crossway LE 12 M CITY.

Další fotografie z formálního uvítáni nového autobusu Iveco Crossway LE 12 M CITY EURO VI. v provozu.

Číst dál: První vyrobený Iveco Crossway LE 12 M CITY EURO VI. u ČSAD Frýdek - Místek

Frýdecko-místecká MHD se opět rozšíří

Frýdecko-místecká MHD se od poloviny prosince opět rozšíří. Plánované rozšíření do dalších obcí s sebou nese jedno unikum. Co do rozlohy obsluhovaného území se frýdecko-místecká veřejná doprava stane podle předsedy dopravní komise rady města Jana Širce největším systémem MHD zdarma na světě. „Počtem přepravených osob sice estonský Tallin nepřekonáme, rozlohou ale ano," přiblížil Jan Širc. Rozšíření se bude týkat obcí Staříč, Paskov, Žabeň, Baška a Janovice.

Největší rozšíření MHD v historii města schválili radní kraje. „Pro občany naší obce to znamená další zlepšení dopravní dostupnosti do Frýdku-Místku. Nejvíce ocení zavedení této služby všechny rodiny, které posílají své děti autobusy do škol ve Frýdku-Místku," uvedl místostarosta Žabně Martin Válek.

Výhodou bude bezplatné užívání MHD občanům bydlícím v obcích zařazených do systému. Jediná podmínka pro bezplatné cestování je bezdlužnost vůči obci. Pokud zájemce předloží doklad o bezdlužnosti a zaplatí 299 Kč za pořízení kontaktní karty, bude mít možnost cestovat zdarma. Systém bude stejný jako doposud. Stále platí povinnost dobíjet si kartu jednou za rok.

Číst dál: Frýdecko-místecká MHD se opět rozšíří

Jste zde: