Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Po více než 70 letech vznikne v Praze nová vozovna. Dopravní podnik hl. m. Prahy jí staví v Hloubětíně

DPP2Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes zahájil výstavbu vozovny Hloubětín. Hlavní částí stavby bude hala pro odstavování a opravu tramvají, přestavbou a modernizací nicméně projde naprostá většina areálu. Praha díky tomu po 73 letech dostane úplně novou, kapacitnější vozovnu s nejmodernějším vybavením. Postaví ji firmy VCES z francouzské skupiny Bouygues Construction a Chládek a Tintěra, Pardubice ze skupiny enteria ve sdružení „Společnost VCES-CHT pro Vozovnu Hloubětín“. Výstavba potrvá bezmála dva roky a dva měsíce, DPP její zprovoznění očekává ve druhé polovině října 2024.

2022-07-09-13-42-37-800-800-2-vizualizace-vozovny-hloubetin-fasada-zapad-sever-autor-metroprojekt.jpg
Vizualizace nové tramvajové vozovny v Hloubětíně.

Číst dál: Po více než 70 letech vznikne v Praze nová vozovna. Dopravní podnik hl. m. Prahy jí staví v...

DPP k 50. výročí ukončení provozu trolejbusů v Praze zprovozní novou trolejbusovou trať Letňany–Čakovice

DPPDopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) tuto sobotu 15. října 2022 uvede do zkušebního provozu novou trolejbusovou trať Letňany–Čakovice, kterou vybudoval v rámci projektu elektrifikace autobusové linky 140 (Palmovka–Miškovice). Stane se tak symbolicky na den přesně 50 let po ukončení provozu trolejbusů v Praze a 5 let od zahájení pilotního provozu v Prosecké ulici. DPP si tyto milníky připomene s fanoušky MHD a širokou veřejností o nadcházejícím víkendu zahájením zkušebního provozu na lince 58 na nové trati a speciálními jízdami historických trolejbusů.


Foto: DPP – Zdeněk Bek

Číst dál: DPP k 50. výročí ukončení provozu trolejbusů v Praze zprovozní novou trolejbusovou trať...

Dopravní podnik hl. města Prahy daruje na Ukrajinu 20 tramvají a 2 autobusy

DPP2Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s hl. m. Prahou a prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni daruje na Ukrajinu celkem 20 tramvají a 2 autobusy. Příjemcem pomoci je charkovský městský dopravní podnik. Všechna darovaná vozidla jsou provozuschopná, tramvaje budou sloužit ve veřejné dopravě v Charkově, autobusy v západoukrajinském městě Chmelnický. První tramvaje by na Ukrajinu měly zamířit v nejbližších dnech či týdnech.

2021 06 19@8748@@Praha
Jedna z 15 tramvají T6A5 ev. č. 8748, která bude sloužit na Ukrajině.

Číst dál: Dopravní podnik hl. města Prahy daruje na Ukrajinu 20 tramvají a 2 autobusy

Dopravní podnik hl. m. Prahy na dalších čtyřech linkách nahradí autobusy trolejbusy a postaví tramvajovou trať Motol – Vypich; projekty schválila RHMP

DPP2Rada hlavního města Prahy (RHMP)  schválila investiční záměry elektrifikace dalších čtyř autobusových linek na levém břehu Vltavy: č. 142 (Nové Butovice – Velká Ohrada), č. 225 (Velká Ohrada – Nové Vokovice), č. 174 (Vypich – Nádraží Řeporyje), č. 184 (Vypich – Velká Ohrada) a výstavbu nové tramvajové tratě Motol – Vypich. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne na základě usnesení RHMP s jejich projektovou přípravou. Odhadované investiční náklady všech pěti uvedených projektů činí 1,78 miliardy korun.

Důvodem záměrů elektrifikace dalších autobusových linek v Praze a výstavby nové tramvajové tratě Motol – Vypich je především naplňování Klimatického závazku hl. m. Prahy, jehož cílem je snížení emisí CO2 do roku 2030 o 45 % ve srovnání s rokem 2010, dále naplňování cílů Klimatického plánu hl. m. Prahy, plnění evropské i národní legislativy určující podíl nízkoemisních nebo bezemisních vozidel ve vozovém parku dopravců a s tím související potřeba zajištění průběžné obnovy vozového parku autobusů DPP bezemisními vozidly. Dalším důvodem je, v neposlední řadě, plnění strategie rozvoje tramvajových tratí v Praze s cílem zajištění kvalitní, kapacitní a plynulé dopravy cestujících. Záměr také přispívá k zajištění energetické bezpečnosti hl. m Prahy a České republiky prostřednictvím snižování závislosti na fosilních palivech dodávaných ze zemí s nízkou mírou demokracie a ochrany lidských práv.

Číst dál: Dopravní podnik hl. m. Prahy na dalších čtyřech linkách nahradí autobusy trolejbusy a postaví...

Den D pro metro D – stavba čtvrté trasy pražské podzemky byla již zahájena

DPPNedaleko stávající stanice Pankrác C, v lokalitě PAD2, dne 21. dubna 2022 hl. m. Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy (dále jen DPP) a zhotovitelé slavnostně zahájili jednu z nejvýznamnějších dopravních staveb desetiletí nejen v Praze, ale i celé ČR – výstavbu metra D, konkrétně prvního úseku I.D1a Pankrác – Olbrachtova. Jedná se o nejsložitější část celé trasy, jejíž součástí jsou dvě stanice, z toho jedna přestupní, a celkem téměř tři kilometry nejrůznějších tunelů. Výstavba bude probíhat v šesti lokalitách následujících cca 90 měsíců, první ražby zahájili zhotovitelé už v těchto dnech. Úsek Pankrác D – Olbrachtova postaví mezinárodní „Sdružení Metro I.D“ společností Subterra, HOCHTIEF CZ, STRABAG, HOCHTIEF Infrastructure a Ed. Züblin. Dokončení nejen prvního úseku, ale i celého metra D, a jeho zprovoznění DPP předpokládá na konci roku 2029.

poklepani
Společné poklepání. FOTO: DPP – Petr Hejna.

Číst dál: Den D pro metro D – stavba čtvrté trasy pražské podzemky byla již zahájena

Dopravní podnik hlavního města Prahy a.s.

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: