Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Po více než 70 letech vznikne v Praze nová vozovna. Dopravní podnik hl. m. Prahy jí staví v Hloubětíně

DPP2Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes zahájil výstavbu vozovny Hloubětín. Hlavní částí stavby bude hala pro odstavování a opravu tramvají, přestavbou a modernizací nicméně projde naprostá většina areálu. Praha díky tomu po 73 letech dostane úplně novou, kapacitnější vozovnu s nejmodernějším vybavením. Postaví ji firmy VCES z francouzské skupiny Bouygues Construction a Chládek a Tintěra, Pardubice ze skupiny enteria ve sdružení „Společnost VCES-CHT pro Vozovnu Hloubětín“. Výstavba potrvá bezmála dva roky a dva měsíce, DPP její zprovoznění očekává ve druhé polovině října 2024.

2022-07-09-13-42-37-800-800-2-vizualizace-vozovny-hloubetin-fasada-zapad-sever-autor-metroprojekt.jpg
Vizualizace nové tramvajové vozovny v Hloubětíně.

Číst dál: Po více než 70 letech vznikne v Praze nová vozovna. Dopravní podnik hl. m. Prahy jí staví v...

DPP k 50. výročí ukončení provozu trolejbusů v Praze zprovozní novou trolejbusovou trať Letňany–Čakovice

DPPDopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) tuto sobotu 15. října 2022 uvede do zkušebního provozu novou trolejbusovou trať Letňany–Čakovice, kterou vybudoval v rámci projektu elektrifikace autobusové linky 140 (Palmovka–Miškovice). Stane se tak symbolicky na den přesně 50 let po ukončení provozu trolejbusů v Praze a 5 let od zahájení pilotního provozu v Prosecké ulici. DPP si tyto milníky připomene s fanoušky MHD a širokou veřejností o nadcházejícím víkendu zahájením zkušebního provozu na lince 58 na nové trati a speciálními jízdami historických trolejbusů.


Foto: DPP – Zdeněk Bek

Číst dál: DPP k 50. výročí ukončení provozu trolejbusů v Praze zprovozní novou trolejbusovou trať...

Dopravní podnik hl. města Prahy daruje na Ukrajinu 20 tramvají a 2 autobusy

DPP2Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s hl. m. Prahou a prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni daruje na Ukrajinu celkem 20 tramvají a 2 autobusy. Příjemcem pomoci je charkovský městský dopravní podnik. Všechna darovaná vozidla jsou provozuschopná, tramvaje budou sloužit ve veřejné dopravě v Charkově, autobusy v západoukrajinském městě Chmelnický. První tramvaje by na Ukrajinu měly zamířit v nejbližších dnech či týdnech.

2021 06 19@8748@@Praha
Jedna z 15 tramvají T6A5 ev. č. 8748, která bude sloužit na Ukrajině.

Číst dál: Dopravní podnik hl. města Prahy daruje na Ukrajinu 20 tramvají a 2 autobusy

Dopravní podnik hl. m. Prahy na dalších čtyřech linkách nahradí autobusy trolejbusy a postaví tramvajovou trať Motol – Vypich; projekty schválila RHMP

DPP2Rada hlavního města Prahy (RHMP)  schválila investiční záměry elektrifikace dalších čtyř autobusových linek na levém břehu Vltavy: č. 142 (Nové Butovice – Velká Ohrada), č. 225 (Velká Ohrada – Nové Vokovice), č. 174 (Vypich – Nádraží Řeporyje), č. 184 (Vypich – Velká Ohrada) a výstavbu nové tramvajové tratě Motol – Vypich. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne na základě usnesení RHMP s jejich projektovou přípravou. Odhadované investiční náklady všech pěti uvedených projektů činí 1,78 miliardy korun.

Důvodem záměrů elektrifikace dalších autobusových linek v Praze a výstavby nové tramvajové tratě Motol – Vypich je především naplňování Klimatického závazku hl. m. Prahy, jehož cílem je snížení emisí CO2 do roku 2030 o 45 % ve srovnání s rokem 2010, dále naplňování cílů Klimatického plánu hl. m. Prahy, plnění evropské i národní legislativy určující podíl nízkoemisních nebo bezemisních vozidel ve vozovém parku dopravců a s tím související potřeba zajištění průběžné obnovy vozového parku autobusů DPP bezemisními vozidly. Dalším důvodem je, v neposlední řadě, plnění strategie rozvoje tramvajových tratí v Praze s cílem zajištění kvalitní, kapacitní a plynulé dopravy cestujících. Záměr také přispívá k zajištění energetické bezpečnosti hl. m Prahy a České republiky prostřednictvím snižování závislosti na fosilních palivech dodávaných ze zemí s nízkou mírou demokracie a ochrany lidských práv.

Číst dál: Dopravní podnik hl. m. Prahy na dalších čtyřech linkách nahradí autobusy trolejbusy a postaví...

Den D pro metro D – stavba čtvrté trasy pražské podzemky byla již zahájena

DPPNedaleko stávající stanice Pankrác C, v lokalitě PAD2, dne 21. dubna 2022 hl. m. Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy (dále jen DPP) a zhotovitelé slavnostně zahájili jednu z nejvýznamnějších dopravních staveb desetiletí nejen v Praze, ale i celé ČR – výstavbu metra D, konkrétně prvního úseku I.D1a Pankrác – Olbrachtova. Jedná se o nejsložitější část celé trasy, jejíž součástí jsou dvě stanice, z toho jedna přestupní, a celkem téměř tři kilometry nejrůznějších tunelů. Výstavba bude probíhat v šesti lokalitách následujících cca 90 měsíců, první ražby zahájili zhotovitelé už v těchto dnech. Úsek Pankrác D – Olbrachtova postaví mezinárodní „Sdružení Metro I.D“ společností Subterra, HOCHTIEF CZ, STRABAG, HOCHTIEF Infrastructure a Ed. Züblin. Dokončení nejen prvního úseku, ale i celého metra D, a jeho zprovoznění DPP předpokládá na konci roku 2029.

poklepani
Společné poklepání. FOTO: DPP – Petr Hejna.

Číst dál: Den D pro metro D – stavba čtvrté trasy pražské podzemky byla již zahájena

Hlavní město Praha

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: