Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Arriva přebírá skupinu Veolia Transport Central Europe

arriva-logoSpolečnost Arriva, patřící pod německého státního dopravce Deutsche Bahn, ve čtvrtek v tiskové zprávě potvrdila, že přebírá veškeré aktivity společnosti Veolia Transport Central Europe v Česku, Polsku a na Slovensku. V České republice je Veolia Transport Central Europe lídrem na trhu autobusové dopravy. Své služby poskytuje v oblasti Prahy, Ostravy a Teplic, kde provozuje asi 1 600 vozidel a zaměstnává více než 2 600 lidí. Na Slovensku obsluhuje s cca 600 zaměstnanci a asi 320 autobusy Nitranský kraj na jihozápadě Slovenska. V Polsku vstupuje Arriva na severu a jihu země s přibližně 840 vozidly a 1 800 zaměstnanci, čímž navazuje na dosavadní provozování železniční dopravy v severozápadní části země.

Číst dál: Arriva přebírá skupinu Veolia Transport Central Europe

Dopravci na severu Čech a v Havířově začali provozovat autobusy na bionaftu

LiberecNové paliva s označením bionafta se začíná rozmáhat mezi českými autobusovými dopravci. .Od 1. května letošního roku začal testovat zkušební provoz Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou a.s. (DPMLJ). Děje se tak prozatím na šesti autobusech MHD v libereckém provozu, jedná se o tři vozidla City Bus a tři vozidla SOR BN 12.

Dopravce spatřuje v bionaftě především vidinu dalších provozních úspor (nižší pořizovací cena) a v DPMLJ tímto prezentují i ekologický přístup vedení společnosti k provozování dopravy. Podle sdělení tamních techniků mají autobusy používající bionaftu tzv. nižší kouřivost.

326 - 17.11.2...
380 - 30.6.20...

Autobusy typu SOR BN 12 a Karosa-Renault (Irisbus) Citybus 12 M

Číst dál: Dopravci na severu Čech a v Havířově začali provozovat autobusy na bionaftu

Dopravce České dráhy a.s. předvedl veřejnosti a médiím soupravu Railjet

České dráhy a.s. ve spolupráci s rakouskými spolkovými dráhami (dále jen ÖBB), předvedly ve dnech 17. a 18. dubna 2013 soupravy Siemens Viaggio Comfort, známé jako Railjet. Tyto jednotky (původně objednány ÖBB) nakoupí také České dráhy, a to v množství 7 kusů, zájem však mají o dalších 8 jednotek.

ÖBB Railjet -...

Zkušební jízda dne 21.2.2013 poblíž Lupěné

Prezentační jízdy soupravy Railjet odstartoval výjezd této jednotky v 8:28 z nádraží ve Vídni Meidlingu. Jednotka jela směrem na Břeclav, Brno (kde se setkal předseda představenstva ÖBB Christian Kern se svým českým protějškem Petrem Žaludou) a dále do Prahy hl.n. Tyto jednotky totiž od prosince 2014 spojí rakouský Graz s Vídní, Brnem a Prahou, kde nahradí moderní vozy ČD i ÖBB. Vedeny budou lokomotivami ÖBB Taurus (ozn. 1216).

ÖBB Railjet -...
ÖBB Railjet -...
ÖBB Railjet -...
ÖBB Railjet -...
ÖBB Railjet -...
ÖBB Railjet -...
ÖBB Railjet -...
ÖBB Railjet -...

Railjet

Číst dál: Dopravce České dráhy a.s. předvedl veřejnosti a médiím soupravu Railjet

Sněhová kalamita v Moravskoslezském kraji

Ačkoliv astronomické jaro letos oficiálně začalo 20. března pár minut po poledni, ani o deset dní později – na přelomu března a dubna – to na jarní počasí, alespoň v Moravskoslezském kraji, nevypadá – ba právě naopak. Na Velikonoční neděli meteorologové sice předpovídali pro východ České republiky silné sněžení, ale jen málokdo očekával takovou intenzitu… Již od rána přívaly sněhu komplikovaly dopravu, jak železniční, tak silniční. Pojďme se podívat na průběh sněhové kalamity ve vybraných provozech hromadné dopravy na Ostravsku.

MHD Havířov

31. března 2013

V Havířově byl od rána problém dostat se nejen na v nepříznivých podmínkách těžce sjízdný Bludovický kopec, ale problém dělal pohyb po městě samotném. Autobusy měly problém přistavovat k samotným zastávkám a v extrémních případech se i samotní cestující nabízeli, že pomohou vozidla ze zastávky vytlačit

6T5 9502 - 31...

Situace ze dne 31.3.2013 v Havířově

Číst dál: Sněhová kalamita v Moravskoslezském kraji

Česká premiéra – NEOPLAN Jetliner nově definuje vstup do prémiové třídy

V dnešním příspěvku se zpětně ohlédneme za loňským veletrhem Czechbus 2012. Jedním z hlavních taháků této autobusové „slavnosti“ byl model NEOPLAN Jetliner, který si dnes podrobně představíme.

Praha, 15. 11. 2012

Ve světě osobních automobilů zaznamenávají vozy kombi každoroční přírůstky tržního podílu: přesvědčí při obchodní schůzce, suverénně absolvují dálkovou trasu, večer se předvedou před budovou opery a o víkendu svezou celou rodinu včetně kočárku na venkov. NEOPLAN s novým Jetlinerem převádí tento koncept do světa autobusů: elegantní autobus je možné nasadit nanejvýš efektivně a mnohostranně ve všední dny, po večerech i o víkendech – pokaždé s šarmem prémiového zájezdového autobusu.

Číst dál: Česká premiéra – NEOPLAN Jetliner nově definuje vstup do prémiové třídy

Jste zde: