Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Vyjádřete se k Plánu udržitelné mobility v Ostravě

Představíte-li si vaše město za dvacet let, jak byste chtěli, aby vypadalo? To je jedna z otázek, na kterou má dát odpověď připravovaný Plán udržitelné městské mobility pro město Ostrava. (http://mobilita-ostrava.cz/) K jeho konceptuální úrovni se může veřejnost až do 22.6. vyjadřovat.

Více se lze o celém ideovém konceptu dozvědět z tohoto dokumentu (odkaz na dokument).

Konkrétně Ostravy se pak týká následující dokument ve kterém je na 95 stranách popsán rozvoj města. Doporučujeme od strany 30. (odkaz na dokument)

Uvnitř se dočtete o cílech celého rozvoje dopravy. Zejména o posilování vlivu hromadné dopravy, železniční dopravy ve kterých dokument předpokládá růst poptávky přepravy. Rovněž podporuje budování záchytných parkovišť na okraji města a tak myšlenku, že motoristé, kteří přijedou oživovat centrum svými obchodními aktivitami opustí své vozy a přesednou na MHD, která je doveze za zamýšleným cílem.

Číst dál: Vyjádřete se k Plánu udržitelné mobility v Ostravě

Testování autobusu Iveco Crossway EURO VI u ČSAD Česká Lípa

Od 3. dubna se přesunuly testy nového autobusu Iveco Crossway 12 M LINE splňujícího emisní normu EURO VI zpět do České republiky. Předtím probíhaly převážně u našich sousedů na Slovensku a to u dopravců :

● SAD Dunajská Streda,
● SAD Zvolen,
● Slovak Lines,
● Eurobus Košice a
● SAD Prešov.

U nás již vůz zavítal k dopravci ČSAD JIHOTRANS a jako další si první vyrobený vůz zapůjčil dopravce ČSAD Česká Lípa, který v poslední době začal obnovovat svůj vozový park autobusy Irisbus Crossway 12 M splňující emisní normu EURO V.

Dopravce má již 4 nové autobusy EURO V a dále by se měl rozšířit vozový park na 50 kusů autobusů značky Crossway. Autobusy jsou kupovány ve vysoké výbavě a na tohoto dopravce neobvyklé úrovni, např: klimatizace, dvojitá okna, tempomat, polohovatelná sedadla. Vozy jsou nasazovány především na linku 500490 (Nový Bor - Praha), kde nahradily jedny z prvních vyrobených autobusů SOR - Ekobus C 10.5 CNG.

2.4.2014 - 3A...

Jeden ze čtyř nově zakoupených autobusů Irsbus Crossway 12 M dopravce ČSAD Česká Lípa

Číst dál: Testování autobusu Iveco Crossway EURO VI u ČSAD Česká Lípa

Ukončení provozu osobních vlaků na trati do Jakartovic

Dne 6. 4. 2014 jezdily osobní vlaky na trati číslo 314 z Opavy do Jakartovic naposledy.

Při té příležitosti se s motoráčkem přišlo rozloučit mnoho lidí a protože byla očekávána velká frekvence cestujících (mnozí byli s předstihem nahlášeni) vystavilo PP Opava po oba dny na vlaky Os 23404 - Os 23415 namísto turnusového vozu řady 809 posilovou soupravu. Zpočátku byly plánovány roztodivné kombinace jednotek 814+914 s motorovými vozy 809, nakonec se přece jen podařilo sestavit vkusné soupravy.

V sobotu se mohli cestující svézt nedávno modernizovaným vozem 810.199, pro který byly vlaky do Jakartovic druhým výkonem po návratu z opravy. Ke zmíněnému vozu byly připojeny ještě dva vozy řady Btax780 a také 810.055.

5.4.2014 - Ml...
5.4.2014 - Ml...
5.4.2014 - Ml...
 

Předposlední den pravdelného provozu s cestujícími na trati Opava - východ - Jakartovice

V poslední den provozu, v neděli 6.4.2014, byla na osobní vlaky nasazena souprava ve složení 809.209 + 24-29.297 Btax780 + 24-29.228 Btax780 + 809.596. Strojvedoucí opavského depa ve spolupráci s Opavským železničním klubem připravili smuteční výzdobu motorových vozů.

Číst dál: Ukončení provozu osobních vlaků na trati do Jakartovic

Představení ČSA Airbus A330 v Mošnově

 Dne 1. dubna 2014 přivítalo ostravské letiště v rámci promo akce společnosti ČSA letoun Airbus A330 a nebyl to jen žertík!

Přílet nastal v 9:15 LT z pražského Letiště Václava Havla. Poté se letadlo zdrželo na Letišti Leoše Janáčka Ostrava do 13:45, kdy byl naplánován jeho odlet dál do Bratislavy. Přistup veřejnosti k letadlu nebyl možný, letoun však bylo dobře vidět z prostoru vedle odletového terminálu. K převozu cestujících byly využity letištní autobusy Solaris Urbino 15, které Letiště Leoše Janáčka Ostrava disponuje ve dvou kusech.

1.4.2014 - Ai...
1.4.2014 - Ai...
1.4.2014 - Ai...
1.4.2014 - Ai...

Letoun společnosti ČSA Airbus A330 na Letišti Leoše Janáčka Ostrava. Letadlu byla také slavnostě provedena brána pomocí vodních děl z hasičských vozidel.

Zároveň připravilo letiště na 1.4.2014 pro zájemce možnost prohlídky zázemí a neveřejných prostor letiště. Po letišti byli zájemci o prohlídku svezeni dvěma luxusními autobusy značky Setra a Mercedes–Benz, které si na tuto akci letiště pronajalo od společnosti Nikolas tours. Autobusy vyjížděly současně od terminálu v časech 9:50, 10:45 a 11:30.

Číst dál: Představení ČSA Airbus A330 v Mošnově

Seminář Elektrické autobusy pro město II.

18.3.2014 - Elektrické autobusy pro město II. (1)

SEMINÁŘ ,,ELEKTRICKÉ AUTOBUSY PRO MĚSTO II.", KTERÝ SE USKUTEČNIL V RÁMCI BŘEZNOVÉHO VELETRHU AMPER 2014, DOSPĚL K TĚMTO ZÁVĚRŮM:

K nasazení elektrických autobusů ve městech je třeba přistupovat systémově, v kontextu strategického plánování celé městské mobility – ne tedy pouze jako k zajímavým technickým vymoženostem. Technická řešení jsou v tomto kontextu doprovázena organizačními opatřeními, finančními nástroji a osvětou, které dohromady umožní řešit dopravu ve městech ekonomicky, ekologicky a pohodlně.

Současné technologie nabízejí osvědčená i zcela nová řešení pro elektrobusy a trolejbusy a jejich infrastrukturu – jednoduchá i složitá, levnější i nákladnější. Je třeba umět zvolit to správné pro konkrétní potřeby daného dopravního systému.

Podobně se nabízí více různých zdrojů financování pro rozvoj elektrické MHD s využitím hotových produktů, technických inovací a organizačních řešení. Žádný z nich není rychlým a zázračným všelékem, ale lze si vždy vybrat ten správný program a obchodní model pro danou konkrétní situaci a strategii městské mobility. Pohled odborníků zvenčí k tomu může významně dopomoci.

Číst dál: Seminář Elektrické autobusy pro město II.

Jste zde: