Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Konec provozu tramvají Astra v Plzni

PMDPPlzeňské městské dopravní podniky (PMDP) dne 18. března 2021 naposledy do provozu vypravily tramvaje typu LTM 10.08, známé pod názvem ASTRA. Tyto první vozy s bezbariérovým přístupem Plzeňanům sloužily téměř čtvrt století. Jedna z tramvají v Plzni zůstane a zařadí se do flotily historických vozů.

První vůz ASTRA bylo možné spatřit v Plzni v roce 1997 při zkušební jízdě. Jednalo se o první moderní tramvaj s asynchronními trakčními motory na střídavý proud (odtud právě název ASTRA=ASynchronní TRAmvaj). Tramvaj byla také prvním částečně nízkopodlažním vozem s bezbariérovým přístupem a s výsuvnou plošinou, která usnadňovala nástup invalidům na vozíku či maminkám s kočárky.

2009 06 14@305@@Bolevec (1)
Ilustrační fotografie: Tramvaje Škoda LTM 10.08 (Astra) jsou již v plzeňských ulicích minulostí. Na fotografii můžete vidět vůz ev. č. 305.

Číst dál: Konec provozu tramvají Astra v Plzni

Nové tramvaje Škoda ForCity Smart pro Plzeň

Společnost Škoda Transportation dodá do Plzně až dvacet dva nejmodernějších tramvají. Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) získají nízkopodlažní velkokapacitní tramvaje ForCity Smart vyrobené plzeňským koncernem. Celková hodnota kontraktu včetně opce může být více než jedna miliarda korun.

Plzeň
Vizualizace nové tramvaje Škoda ForCity Smart pro Plzeň.

Číst dál: Nové tramvaje Škoda ForCity Smart pro Plzeň

Jste zde: