Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Vysokomýtský závod Iveco Bus přerušil výrobu

ivecobusZ důvodu nestability v dodávaných dílech způsobeného šířením COVID-19 a s přihlédnutím k vývoji situace v České republice, rozhodl zaměstnavatel Iveco Czech Republic, a. s. o přerušení výroby ve Vysokém Mýtě.

Po odpolední směně v pátek 27. března 2020 firma zahájila přechodné utlumení výroby z důvodu překážky v práci na straně zaměstnavatele pro prostoj. Do konce měsíce března s významně omezeným počtem zaměstnanců proběhne dokončení nezbytných technologických a logistických procesů a zakonzervování výroby před následným restartem, který firma předpokládá po Velikonocích. Cílem opatření je minimalizovat dopady na zaměstnanost a konkurenceschopnost firmy.

8.6.2019   Výrobní linka s autobusy Iveco Crossway v různých modifikacích
Autobusy Iveco Crossway na výrobní lince ve výrobním závodě Iveco Bus ve Vysokém Mýtě.

Po dobu překážky náleží zaměstnancům náhrada mzdy ve výši 80 % průměrného výdělku. Přednost před překážkou v práci má individuální čerpání dovolené s náhradou mzdy ve výši 100 % v souladu s příslušnými ustanoveními zákoníku práce. Sami zaměstnanci se o možnost čerpání dovolené zajímají, protože mají jeden či více dnů nevyčerpané dovolené z roku 2019. Firma čerpání dovolené podporuje. Pro zaměstnance je výhodnější volit čerpání dovolené, protože budou pobírat 100% mzdy, tedy jsou finančně plně zabezpečeni.

Již více než měsíc, z důvodu pandemie nového koronaviru a následného pozastavení dodávek dílů od zahraničních dodavatelů, nemohl zaměstnavatel Iveco Czech Republic, a. s. přidělovat svým zaměstnancům práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu překážky v práci na jeho straně v souladu s ustanovením § 207 zákoníku práce pro prostoj.

Situace u našich dodavatelů se nyní již stabilizovala a Iveco Bus tak informuje o ukončení překážky v práci

Překážka v práci bude ukončena již dnem 3. května 2020 a výkon práce bude zahájen v pondělí 4. května 2020 následovně, přičemž zaměstnanci:

  • zařazení do jednosměnného pracovního režimu zahájí výkon práce 4. května 2020
  • zařazení do dvousměnného pracovního režimu zahájí výkon práce 4. května 2020 dle platného rozvrhu směn;
  • zařazení do dvousměnného pracovního režimu v UO5 zahájí výkon práce 6. května 2020 dle platného rozvrhu směn;
  • zařazení do třísměnného pracovního režimu, kterým připadne na 19. týden 2020 noční směna, zahájí výkon práce 3. května 2020 ve 22:00 hodin;
  • zařazení do nepřetržitého pracovního režimu v UO1 zahájí výkon práce 3. května 2020 v 6:00 hodin dle platného rozvrhu směn;
  • zařazení do nepřetržitého pracovního režimu práce v UO2 zahájí výkon práce 3. května 2020 v 18:00 hodin dle platného rozvrhu směn

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Iveco Bus

Aktualizováno 30. 4. 2020 19:31

Jste zde: