Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Revizoři v mosteckých tramvajích se změnili v průvodčí

Ano, už je to tak a opravdu se nejedná o žertík. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova a.s. totiž i nadále bojuje s černými pasažéry na svých linkách. K radikálnímu řešení přistoupil teprve nedávno na mostecké tramvajové lince číslo 2 (Most, nádraží – Most. zimní stadion – Most, obchodní dům Prior – Most, 1. náměstí – Most, Dopravní podnik – Most, INTERSPAR). Na této lince se dopravní podnik rozhodl zavést tzv. „průvodčí“, kteří se změnili z revizorů. Změna je hlavně v tom, že je možné se s nimi setkat na téměř každém spoji výše zmiňované linky 2 a nejen, že černým pasažérům udělují pokuty za jízdy bez platného jízdního dokladu, ale také dokonce jízdenky prodávají, ba cestujícím i poradí, pokud si nevědí s něčím rady. „Průvodčí“ se nasazují do vozů po dvojicích a od obyčejných cestujících jsou k rozpoznání uniformami – modrá košile a tmavě modrá vesta s nápisem „Přepravní kontrola“. „Chtěl jsem, aby byla přepravní kontrola ve vozech MHD dobře vidět,“ zmiňuje ředitel dopravního podniku Marcel Dlask.

Výsledky jsou znát již ve zkušebním období – počet černých pasažérů výrazně klesl (o více než 50 %) a tržby za měsíc stouply o 70 tis. Kč.

Cestující si novinku chválí. „Když musíme platit my, nevíme, proč by neměli i oni,“ zmínila náhodná cestující na právě zmiňovaném spoji linky 2. Jediný, komu tato novinka vadí, jsou pochopitelně sami černí pasažéři – převážně feťáci a jiní nepřizpůsobiví, kteří s oblibou nastupovali do vozů ve stanici Zimní stadion a svým chováním znepříjemňovali slušným cestujícím cestování v dopravních prostředcích.

Dopravní podnik rozhodně uvažuje o zavedení „průvodčích“ i na ostatních tramvajových linkách. U autobusových linek nejsou potřeba, jelikož již několik měsíců je nástup do všech vozidel pouze předními dveřmi, který se také osvědčil. Cestující jsou povinni prokázat se u řidiče platným jízdním dokladem, nebo si jej přímo u řidiče zakoupit.

Zdroj: Mostecký deník, www.ceskatelevize.cz

Aktualizováno 11. 7. 2013 11:17

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, a.s.

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: