Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Za šest dní vyjede Arriva v Česku na několik nových železničních linek, jízdenky na rychlíky už jsou v předprodeji

arriva nove db companyV neděli 15. prosince přebírá Arriva od Českých drah provozna čtyřech rychlíkových tratích a nově zajistí i řadu osobních vlaků na Liberecku a Zlínsku. Už teď jezdí její vlaky na nových linkách skoro každý den bez cestujících, aby se strojvedoucí i stevardi na ostrý provoz připravili. Jízdenky na rychlíky se již prodávají v předprodeji v e-shopu Arrivy.Na internetu budou zpravidla levnější, než tomu bude na palubě vlaku nebo u pokladny Arrivy.

„Nově vyjíždíme na devíti linkách v pěti krajích a v Praze a i nadále budou naše vlaky zajišťovat provoz městské linky S 49 z pražské Hostivaře do Roztok u Prahy i expres z Prahy do Nitry,“ říká generální ředitel Arrivy Daniel Adamka a dodává: „Jízdenky na všechny vlaky budeme prodávat na internetu, ve vybraných stanicích i na palubě vlaku.V případě rychlíků bude nákup na internetu o něco výhodnější, ovšem u všech spojů Arrivy také platí, že můžete jízdenku koupit i u našeho stevarda na palubě. Zaplatíte u něj v hotovosti i kartou.“

Arriva 1
Ilustrační fotografie Arriva vlaky.

Rychlíkové linky Arrivy od 15. prosince 2019

  • R21 Praha – Turnov – Tanvald
  • R22 Kolín – Nový Bor – Rumburk – Šluknov
  • R24 Praha – Rakovník
  • R26 Praha – Příbram – České Budějovice

„Předprodej jízdenek na rychlíky je v našem e-shopu už v plném proudu, cestující tak už mohou plánovat bez problému cesty na vánoční svátky a koupit si jízdenku dopředu. Nákup na internetu vyjde v některých případech levněji a automaticky máte i rezervované místo ve vlaku, které si na plánku v e-shopu vyberete. S cenami budeme pracovat i podle poptávky cestujících, jak je to dnes běžné. Méně obsazené spoje mohou mít cenu nižší, špičkové spoje při nákupu na poslední chvíli zase naopak o trochu vyšší. Ale zatím máme v předprodeji pro všechny spoje na jedné trase jízdné stejné, které osobně považuji za velmi výhodné,“ říká ředitel společnosti Arriva vlaky Jiří Nálevka.

Zároveň se rychlíky Arrivy zapojí do všech integrovaných dopravních systémů, jejichž územím projíždí. V Praze a Středočeském kraji tak mohou lidé cestovat s Arrivou i na jízdenky Pražské integrované dopravy, na Ústecku na jízdenky Dopravy Ústeckého kraje, na Liberecku na jízdenky IDOL a v Jihočeském kraji na jízdenky IDS Jihočeského kraje.

„Možné bude samozřejmě i kombinovat jízdné integrovaných dopravních systémů s našimi jízdenkami. Pokud pojedete například z Prahy do Tanvaldu a máte na pražské Lítačce kupon pro cestování po Praze, můžete jet z centra Prahy do Čakovic na Lítačku a z Čakovic si koupit dál jízdenku Arrivy,“ doplňuje ředitel společnosti Arriva vlaky Jiří Nálevka.

Aktuální rychlíkové ceny v e-shopu Arrivy

Linka Tanvald – Praha

  • Mladá Boleslav – Prahahlavní nádraží 60 Kč
  • Mladá Boleslav – Turnov 40 Kč
  • Mnichovo Hradiště – Praha 80 Kč
  • Turnov – Praha 95 Kč

Linka Rakovník – Praha

  • Kladno – Praha-Bubny Vltavská 40 Kč
  • Rakovník – Praha-Bubny Vltavská 60 Kč

Linka České Budějovice – Písek – Praha

  • České Budějovice – Písek 50 Kč
  • Písek – Beroun 80 Kč
  • Zdice – Praha-Smíchov 50 Kč

Linka Kolín – Rumburk – Šluknov

  • Kolín – Mladá Boleslav 64 Kč
  • Česká Lípa – Mladá Boleslav 50 Kč
  • Doksy – Praha 100 Kč
  • Nový Bor – Mladá Boleslav 65 Kč

Osobní vlaky na Liberecku

Na Liberecku pojedou cestující vlaky Arrivy na dvou linkách:

  • L3: Liberec – Turnov – Železný Brod – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou
  • L31: Železný Brod – Tanvald

Na liberecké tratě vyjede Arriva s nízkopodlažními vlaky Desiro německého výrobce Siemens. Jedná se o moderní motorové vlaky, které jsou prostorné, pohodlné, bude v nich Wi-Fi připojení i voda z barelu pro každého zdarma.

Jízdenky si cestující budou moci koupit dopředu na internetu, přímo ve vlaku anebo ve vybraných stanicích. „Pokud budete cestovat v rámci tratí, kde platí tarif Libereckého kraje IDOL, nic se nemění a jedete za integrovaný tarif. Pokud pojedete třeba z Tanvaldu nebo Turnova do Prahy, můžete si koupit jízdenku podle ceníku Arrivy,“ doplnil ředitel společnosti Arriva vlaky Jiří Nálevka.

Nejpozději v pátek 13. prosince bude Arriva prodávat i nepřestupní jízdenky pro jednu jízdu v ceně IDOL ve svém e-shopu, bude je však možné použít jen ve vlacích Arrivy.

Osobní vlaky na Zlínsku

Ve Zlínském kraji pojedou vlaky Arrivy na třechtratích:

  • Vsetín – Horní Lideč – Bylnice
  • Vsetín – Velké Karlovice
  • Staré Město u Uherského Hradiště – Bylnice / Veselí nad Moravou / Luhačovice

Na tratě ve Zlínském kraji plánuje Arriva nasadit deset nízkopodlažních motorových vlaků Lint a sedm vlaků, které cestující znají z úspěšného expresu z Prahy přes Slovácko do Nitry, a počet nízkopodlažních vlaků se bude postupně zvyšovat. Cestující by měli mít možnost využívat ve vlacích Wi-Fi připojení i vodu z barelu pro každého zdarma.

„Po Zlínsku je nejlepší cestovat s jízdenkou podle tarifu Zlínského kraje. Můžete na ni jet s regionálními vlaky obou železničních dopravců, jízdenky si Arriva i České dráhy budou v těchto případech uznávat,“ uvádí ředitel společnosti Arriva vlaky Jiří Nálevka.

I jízdenky Zlínského kraje bude Arriva prodávat nejpozději od pátku 13. prosince ve svém e-shopu, jízdenky koupené na internetu však budou platit jen ve vlacích Arrivy.

Informace pro cestující

Objednání cesty osob se zdravotním postižením

Arriva prosí všechny cestující, kteří využívají při svých cestách invalidní vozík, aby dali o své cestě vědět vždy nejméně 48 hodin dopředuna zákaznické lince Arrivy na čísle 725 100 725.

Nákup jízdenek

1) E-shop www.arriva.cz 

  1. Nižší cena jízdenek na rychlíky než ve vlaku
  2.  Zdarma rezervace místa v rychlíku
  3. Výběr místa k sezení na plánku vlaku
  4. Platba on-line

2) Pokladny Arrivy přímo ve stanicích
Arriva otevírá pokladny například v Bylnici, Horní Lidči, Kladně, Kunovicích, Luhačovicích, Semilech, Turnově, Uherském Hradišti, Uherském Brodě, ve Vsetíně nebo v Železném Brodě.

3) Nákup u stevarda ve vlaku

  1. Nákup na palubě vlaku bez jakékoliv přirážky
  2. Platba v hotovosti nebo kartou

4) Jízdenkový přístroj s asistencí vzdáleného pokladního
V deseti větších stanicích nabídne Arriva jízdenkové přístroje, u kterých se cestující mohou sami odbavit, pokud chtějí. Zároveň ale mohou využít spojení z přístroje přímo k pokladnímu, kterému nadiktují přesné požadavky pro svou cestu. Pokladní je na dálku odbaví a jízdenka jim vypadne ve stanici z přístroje, u kterého v ten okamžik stojí. Koupit tak půjdou i mezinárodní jízdenky. Jízdenkové přístroje s asistencí budou ve stanicích Beroun,Česká Lípa, České Budějovice, Kolín, Mladá Boleslav, Nymburk, Písek, Poděbrady,Praha-Smíchov a Příbram. V přístroji bude možné platit mincemi, bankovkami i platebními kartami.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Arriva Transport Česká republika

Aktualizováno 11. 12. 2019 4:58

Jste zde: