Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Dopravní podnik hl. m. Prahy otestuje parciální trolejbus Ekova Electron 12 T

DPP2Společnost Ekova Electric zapůjčí pražskému dopravnímu podniku na dobu jednoho měsíce parciální trolejbus Ekova Electron 12 T, který získal v květnu 2019 průkaz způsobilosti drážního vozidla. Do Prahy jej společnost Ekova dopraví během příštího týdne a poté bude trolejbus jezdit v pražských ulicích na trase z Palmovky do Letňan na lince č. 58.

2018 08 21@9986@@Hlavní nádraží
Parciální trolejbus Ekova Electron 12 T vyfotografovaný na konečné zastávce Hlavní nádraží v Ostravě v první den zkušebního provozu s cestujícími.

Parciální trolejbus je pro hlavní město nutností, protože na jediné provozované trolejbusové lince č. 58 je trakčním vedením opatřen pouze úsek v délce 1,6 kilometrů v Prosecké ulici. Zbývající část 10 kilometrové trasy od stanice metra Palmovka ke stanici metra Letňany musí trolejbus zvládnout pouze s pohonem na baterie. Ekova Electron 12 T s dojezdem až 12 km bez trolejí tento požadavek beze zbytku splňuje.

Trolejbus se bude vždy nabíjet zhruba půl hodiny na dobíjecím stanovišti na stanici Palmovka. Denně by měl absolvovat 10 kol a včetně manipulačního výjezdu a zátahu do garáže tak ujet cca 110 kilometrů.

Závěrem dodejme, že poprvé se trolejbus Ekova Electron 12 T představil veřejnosti na veletrhu Czech Raildays 2017 v Ostravě a poté byl zapůjčen Dopravnímu podniku Ostrava a.s. Trolejbus musel ve zkušebním provozu s cestujícími najet 20 000 km pro nutné schválení typu.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Ekova Electric s úpravou redakce.

Aktualizováno 22. 9. 2019 21:04

Jste zde: