Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

První trolejbusy s karosérií SOR NS 12 míří do Opavy

mdpo noveFlotilu nových trolejbusů za více než 130 milionů korun získá ještě do konce letošního roku Městský dopravní podnik Opava a.s.. Do Slezska míří deset vozidel Škoda 32 Tr SOR z plzeňské Škody Electric. Vozy nabídnou vysoký komfort a také nový a moderní design, totiž karosérii zcela nové generace. Jedná se o novou karoserii SOR NS 12. Dopravce tyto nové trolejbusy nasazoval na trolejbusovou linku č. 221, která je z části vedena mimo trolejové vedení. Nyní na této lince jezdí trolejbusy Solaris Trollino 12 AC a Škoda 26 Tr Solaris, které jsou vybaveny dieselagregátem.

skoda 32Tr
Návrh barevného schématu trolejbusů Škoda 32 Tr SOR pro Městský dopravní podnik Opava a.s. (Zdroj: Škoda Transportation)

„Jedná se o světovou premiéru této moderní karoserie pro trolejbusy. Samozřejmostí je prostorný interiér, klimatizace prostoru pro cestující i řidiče, moderní informační systém včetně možnosti USB připojení. Vozidla jsou navíc vybavena pomocným bateriovým pohonem, takže mohou jezdit i na místech bez instalovaného trolejového vedení, bez problémů mohou také sloužit i v případě výpadku elektřiny,“ sděluje obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr.

První trolejbusy by měl dopravní podnik v Opavě získat zhruba na konci třetího čtvrtletí roku 2018. „Aktuální zakázkou navazujeme na naše předchozí dodávky do Opavy, ty poslední se odehrály v roce 2015,“ vysvětluje Radek Kapr. Flotilu trolejbusů opavského dopravního podniku tvoří aktuálně více než 30 trolejbusů v typickém červenobílém provedení, které ročně přepraví téměř šest milionů cestujících. „Desítka nových nízkopodlažních trolejbusů významně pomůže obnovit vozový park trolejbusů v Opavě,“ dodává Radek Kapr.

Trolejbusy budou vybaveny pomocným bateriovým pohonem. Trolejbus na tento bateriovy pohon by měli ujet 8 km. Dobíjení baterií bude probíhat během jízdy pod trolejemi. Jak již bylo zmíněno výše trolejbusy budou vybaveny celovozovou klimatizací, což bude pro opavské cestující novinka.

Skoda 32Tr
Vizualizace nového trolejbusu Škoda 32 Tr SOR pro Městský dopravní podnik Opava a.s. Zdroj: SOR

Skoda 32Tr (1)
Vizualizace nového trolejbusu Škoda 32 Tr SOR pro Městský dopravní podnik Opava a.s. Zdroj: SOR

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Škoda Transportation, vlastní zdroje

Aktualizováno 19. 4. 2018 11:12

Jste zde: