Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravci na severu Čech a v Havířově začali provozovat autobusy na bionaftu

LiberecNové paliva s označením bionafta se začíná rozmáhat mezi českými autobusovými dopravci. .Od 1. května letošního roku začal testovat zkušební provoz Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou a.s. (DPMLJ). Děje se tak prozatím na šesti autobusech MHD v libereckém provozu, jedná se o tři vozidla City Bus a tři vozidla SOR BN 12.

Dopravce spatřuje v bionaftě především vidinu dalších provozních úspor (nižší pořizovací cena) a v DPMLJ tímto prezentují i ekologický přístup vedení společnosti k provozování dopravy. Podle sdělení tamních techniků mají autobusy používající bionaftu tzv. nižší kouřivost.

326 - 17.11.2...
380 - 30.6.20...

Autobusy typu SOR BN 12 a Karosa-Renault (Irisbus) Citybus 12 M

CSAD HavirovOd 1. dubna začal bionaftu bionaftu provozovat také dopravce ČSAD Havířov. Toto palivo používá ve všech dieselových motorech, které splňují normy až do hodnoty EURO III. U novějších vozidel již to není možné kvůli používané příměsi do nafty AdBlue. 

Na závěr je však třeba připomenout, že vše, co nese značku bio, se nemusí tvářit úplně ekologicky. Globální přinos produkce biopaliv především první generace je značně rozporuplný a vznáší mnoho otazníků nad podobou biopaliv budoucnosti. Zajímavý a aktuální článek o vlivu biopaliv na životní prostředí si můžete přečíst např. na serveru Hybrid cz.

Zdroj: Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou a.s., ČSAD Havířov a.s.

Aktualizováno 9. 5. 2013 22:25

Jste zde: