Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Změny MHD v Novém Jičíně

novy jicinOd prosince letošního roku čekají novojičínskou MHD razantní změny. Změní se dopravce i vozový park. V současnosti zdejší MHD provozují Technické služby města Nového Jičína, které na pravidelné linky nasazují tři autobusy SOR BN 9.5 a jeden autobus SOR BN 10.5. Tyto vozy jsou však se svým věkem 11 let již na hranici životnosti a jejich údržba stojí městskou kasu čím dál více. Radnice se proto rozhodla přenechat provozování městské hromadné dopravy novému dopravci. Jak uvedla tisková mluvčí MěÚ Nový Jičín, Marie Machková, novým dopravcem se má stát na základě rozhodnutí odborné komise města společnost Arriva Morava a.s. „Pokud dojde k podpisu smlouvy, Arriva Morava a.s. získá provozování MHD v Novém Jičíně od 15. prosince 2017 na dalších 10 let“, dodala Machková.

2015 05 03@@6T2 4016@Nový Jičín, Pod Sklakou
Jeden ze čtyř současných autobusů MHD, dopravce TSM Nový Jičin, konkrétně SOR BN 9.5.

Nový dopravce také přispěje k ekologizaci městské dopravy ve městě, neboť na linky nasadí namísto současných naftových tři zbrusu nové elektrobusy typu SOR EBN 10.5. MHD v Novém Jičíně se tak stane plně elektrická jako první v ČR. Nově také bude novojičínská MHD integrována do systému ODIS a v jejich spojích bude možné platit také bezkontaktní platební kartou.

2015 05 31@@9T4 8434@Třinec, aut. st. (1)
Ilustrační obrázek elektrobusu SOR EBN 10.5, které již vlastní společnost ARRIVA MORAVA a.s.

Další příznivou informací pro cestující je, že ceny jízdného mají zůstat zachovány. Ztrátovost by město mělo novému dopravci kompenzovat necelými 4 miliony Kč ročně. V posledních letech doplácelo město na své autobusy dokonce ještě o milion korun více.

Zdroj: Město Nový Jičín

Aktualizováno 19. 4. 2017 9:16

Jste zde: