Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Změny jízdních řádů dálkových autobusů Arrivy v Olomouckém a Moravskoslezském kraji

arriva dbcompanyOd 11. prosincese v celé republice mění jízdní řády vlaků i autobusů. To se dotknei některých dálkových autobusových spojů Arrivy v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.Na některé linky nasadí Arriva nově klimatizované autobusy s wifi připojením k internetu, zrychlí jejich cestu zavedením zastávek na znamení a umožní cestujícím kupovat jízdenky on-line na jízdenky.arriva.cz.

„Chceme celkově zkrátit jízdní dobu našich dálkových autobusů,proto budou zastávky, kde nastupuje jen málo lidí, nově na znamení.Na vybrané linky nasadíme v průběhu prosince autobusys wifi připojením k internetu a například mezi Krnovem, Opavou a Ostravou vylepšíme jízdní řády tak, že autobusy pojedou častěji,“
říká Pavla Struhalová, ředitelka Arriva Morava.

2016 07 03@@6T5 2793@Šumperk, aut. st.
Ilustrační fotografie: Irisbus Crossway 12.8 M na lince Ostrava, ÚAN - Šumperk, aut. st.

Linky, kterých se nejdůležitější změny týkají

  • 850129 Krnov – Bruntál – Olomouc – Brno
  • 930201 Ostrava – Opava – Bruntál – Rýmařov – Šumperk
  • 950104 Jeseník – Rýmařov – Olomouc – Přerov
  • 950107 Jeseník – Šumperk – Olomouc – Brno
  • 950110 Ostrava – Opava – Krnov – Jeseník

Kratší interval na trase Krnov – Opava – Ostrava
Mezi Opavou a Ostravou budou jezdit autobusy nově každou hodinu a ve špičce pracovních dní to bude dokonce pouhá půlhodina. Mezi Ostravou a Krnovem pak bude jezdit autobus každé dvě hodiny. První autobus vyjede v pracovní dny z Opavy do Ostravy již v 5:56 a poslední v opačném směru opustí Ostravu až v 19:30. Zároveň se rozšíří nabídka spojení mezi Ostravou a Bruntálem o nové autobusy.

V Ostravě zastaví autobusy na Ústředním autobusovém nádraží, na Svinovských mostech a v Porubě
u vozovny. V Opavě zastaví v Komárově, na Těšínské a na Nákladní ulici, blízko centra města.

„Standardní cena jízdenky z Poruby do Opavy je 34 Kč, pravidelní cestující mají možnost zakoupit sipředplatní jízdenky. Cena základní obousměrné měsíční jízdenky z Opavy do Poruby činí 1155 Kč, na Svinov 1 325 Kč a na Ústřední autobusové nádraží 1495 Kč. Pokud tedy cestujete každý pracovní den z Opavy do Poruby a zpět, vyjde vás jedna jízda přibližně na 26 korun. Žáci a studenti s platným žákovským průkazem do 15 let mají nárok na slevu 62,5 %,studenti ve věku mezi 15 a 26 lety na 25% slevu. Pokud máte ISIC kartu, pojedete o 10 % levněji,“doplnila Pavla Struhalová.

Nové přímé spojení Opavy a Brna
Zavádíme nový přímý spoj mezi Opavou a Brnem,“ přibližuje Pavla Struhalová. „V pátek vyjede ve 14:15 z Brna a v Opavě bude v 17:24. Opačným směrem se vydá v neděli ve 12:21 z Opavy a v Brně je v 15:40. Jedná se o rychlépřímé spojení Opavy a Brna. Jeho velkou výhodou je, že cestujícíuž nemusí v Olomouci přestupovat.“

Rychlé spojení Jeseníků a Brna
Během celého dne bude možné v Olomouci rychle přestupovat z autobusů z oblasti Vrbna pod Pradědem, Karlovy Studánky, Rýmařova a Šternberku na autobusy Arriva Express Olomouc - Brno a dostat se tak v rekordním čase do jihomoravské metropole.„V sobotu zavádíme navíc rychlé spojení z Brna do oblasti Jeseníků s odjezdem v 7:00 z Brna, přestupem v Olomouci a příjezdem do Karlovy Studánky před desátou hodinou dopolední. Toto spojení ocení zejména turisté, kteří chtějí být brzy na horách,“ řekla Pavla Struhalová.

Studenti pak využijí zejména nedělní večerní spoj s odjezdem v 17:20 z Jeseníku as rychlým přestupem v Olomouci směrem do Brna, kam dorazí ve 21:10.

Arriva Express Olomouc – Prostějov – Brno
Arriva Expressy jsou nové luxusní dálkové autobusy pro 59 cestujících, které jezdí pravidelně na trase Olomouc – Prostějov - Brno a Přerov – Kroměříž - Brno. Změna se týká pouze linky z Olomouce. „Nově jsme posunuli spoj z Olomouce z 12:30 na 14:30 a spoj z Brna z 15:00 na 17:00,“ přibližuje Pavla Struhalová.Ve špičce jezdí tyto expresní autobusykaždou hodinu, mimo špičku je interval dvouhodinový. V Olomouci zastavují kromě autobusového nádraží směrem do Brna také u Fakultní nemocnice, směrem z Brna pak
na zastávce Pionýrská.

Další drobné změny

  • Jeseník – Brno: Během dne na sebe budou v Olomouci nově navazovat linky Jeseník – Rýmařov – Olomouc – Přerov a Jeseník – Šumperk – Olomouc – Brno, tím vznikne nová možnost rychlého spojení například z Rýmařova do Olomouce a do Brna.
  • Ostrava – Opava – Krnov – Jeseník: Poslední odpolední spoj jezdil z Ostravy do Jeseníku už v 15:50 a pravidelně býval před víkendem přeplněn. Proto Arriva zavádí nový podvečerní spoj Ostrava – Jeseník s odjezdem v 17:20. V pátek pojedou z Ostravy do Jeseníku nově tři autobusy s odjezdy v 13:30, 15:30 a 17:20.
  • Krnov – Bruntál – Olomouc - Brno: Dosud jezdily každé pondělí z Bruntálu do Brna ráno v 5:40 dva autobusy za sebou, jeden pravidelný a jeden posilový. Posilový spoj bude zrušen z důvodu horšíhoobsazení. Všechny spoje na této trase nově zastaví také u olomouckého vlakového nádraží, aby mohli cestující pohodlně přestupovat z autobusů na vlaky.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ARRIVA MORAVA a.s.

Aktualizováno 7. 12. 2016 20:17

Jste zde: