Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Vyjíždí cyklobusy do Beskyd a Jeseníků

arriva dbcompany

Cyklobusy Jeseníky
V sobotu 25. června vyrazíly do Jeseníků cyklobusové linky ARRIVA MORAVA.Cyklobusy jedou i letos z Olomouce, Krnova a Šumperku, a to směrem na Malou Morávku a Ovčárnu. Změna čeká turistbus z Olomouce, který jezdí o víkendech a svátcích celoročně -o letošních letních prázdnináchse promění právě v cyklobus. Doplní jej ještě klasický turistbus z Ostravy, který bude jezdit také od 25. června.

Turisté a cykloturisté tak budou mít přímé spojení pod nejvyšší vrchol Jeseníků, Praděd. Cyklobusy z Olomouce a Šumperka pojedou o víkendech a svátcích od 25. června do 28. srpna, cyklobus z Krnova bude jezdit od 1. července do 28. srpna denně.

Turistbus z Olomouce jezdí o víkendech a svátcích celoročně, ale od 1. července do 28. srpna se z něj stane cyklobus.Turistbus z Ostravy bude jezdit o víkendech a svátcích od 25. června do 25. září. Turistbusy nepřepravují cyklisty s koly.

Rekonstrukce cyklovleků i rezervace po internetu
„V letošním roce vyráží cyklobusy Jeseníky už do 12. sezóny. Každoročně přepraví přes 20 tisíc turistů a přibližně 1600 jízdních kol,“říká Pavla Struhalová, ředitelka ARRIVY MORAVA.„Proto naše cyklovleky prošly přes zimu kompletní renovací a jejich kapacita se navýšila na 35 kol. Cena zůstává stejná jako loni, za kolo cyklisté zaplatí jen 15 korun. Zároveň bych doporučila využít rezervace na internetu - kapacitu jsme sice navýšili, ale zájemců je opravdu hodně,“ doplňuje Pavla Struhalová.

Cyklobusy i turistbusy jezdí jednou denně. Na hory jedou ráno, do měst se vracejí odpoledne. Cesta až pod střechu Moravy trvá z Krnova hodinu a půl, ze Šumperka hodinu a tři čtvrtě. Z Olomouce pak dvě hodiny a deset minut. Během jízdy překonávají autobusy výškový rozdíl několika set metrů, největší převýšení je z Olomouce, a to 1 120 metrů.

ARRIVA MORAVA zajišťuje v roce 2016 cyklobusy Jeseníky na linkách:
linka 930241: Šumperk – Skřítek – Rýmařov - Karlova Studánka, Hvězda, Malá Morávka, Ovčárna;
Jízdní řád ZDE

linka 890726: Olomouc – Šternberk – Rýmařov – Malá Morávka – Karlova Studánka, Hvězda – Malá
Morávka, Ovčárna; Jízdní řád ZDE

linka 850121: Krnov – Bruntál – Malá Morávka – Karlov – Karlova Studánka, Hvězda – Malá Morávka, Ovčárna; Jízdní řád ZDE

ARRIVA MORAVA zajišťuje v roce 2016 turistbusy Jeseníky na linkách:
linka 910132: Ostrava – Opava – Bruntál – Malá Morávka – Karlov – Karlova Studánka, Hvězda, Malá Morávka, Ovčárna; Jízdní řád ZDE

linka 890726: Olomouc – Šternberk – Rýmařov – Malá Morávka – Karlova Studánka, Hvězda – Malá Morávka, Ovčárna; Jízdní řád ZDE

 

Cyklobusy Beskydy
V sobotu 18. června začalasezóna pro cyklobusy Beskydy, které dopraví turisty i s koly z Ostravy nebo Nového Jičínado malebné přírody pohoří Beskyd. V provozu budou od soboty 18. června o víkendech a svátcích. Po dobu letních prázdnin budouspoje rozšířeny i na všední dny. Kola jsou přepravována speciálnímicyklovozíky, které prošly přes zimu celkovou renovací a jejich kapacita je rozšířena pro přepravu až 35 kol.

Cyklobusy do Beskyd
Beskydské cyklobusy vybavené speciálními cyklovozíky jsou v provozu už od roku 2005. „Každou sezónu registrujeme rostoucí zájem o naše cyklobusy, proto jsme pro letošní sezónu kompletně zrekonstruovali cyklovleky a navýšili jejich kapacitu z 24 až na35 kol. Zastávky i trasy zůstávají stejné jako loni, stejně tak cena. Ke klasické jízdence cestující připlatí za přepravu kola jen 15 korun,“ říká ředitelka Arrivy Morava, Pavla Struhalová.

Cestující si místa v cyklobusu mohou rezervovat dopředu přes internet.„Určitě bych všem doporučila rezervaci místa pro sebe i pro kolo ještě před cestou, přestože se kapacita přepravy kol v letošním roce výrazně zvýšila. O službu je velký zájem, například sobotní spoj z Ostravy je už vyprodán,“ doplňuje Pavla Struhalová.

Linka z Ostravy do Beskyd vyráží ráno v 7.30 a vrací se z Frenštátu pod Radhoštěm v 16.30. Linka z Nového Jičína jede v 7.40 a na zpáteční cestu vyráží v 16:30 z Bílé. Sezóna beskydských cyklobusů letos skončí 25. září.

Linka 910128: Ostrava – Frýdek-Místek – Frýdlant – Rožnov pod Radhoštěm – Frenštát pod
Radhoštěm, jízdní řád ZDE

Linka 880133: Nový Jičín – Kopřivnice – Frenštát – Trojanovice – Rožnov – Dolní Bečva –
Hutisko - Velké Karlovice – Bílá, jízdní řád ZDE.

 Zdroj: Tisková zpráva společnosti ARRIVA MORAVA a.s.

Aktualizováno 2. 7. 2016 9:05

Jste zde: