Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Vyjely cyklobusy do Krkonoš, Orlických hor a Železných hor

arriva dbcompanyTuto sobotu 28. května začíná další sezóna krkonošských cyklobusů, tzv. Krkobusů. Šest cyklobusových linek dopraví výletníky i s koly až na vrcholy Krkonoš. Cyklobusy budou jezdit do 28. září, některé spoje dostanou po dobu letních prázdnin posilu.

Tři z krkobusových linek (jedničku z Harrachova do Pomezní Boudy, čtyřku z Úpice do Horní Malé Úpy a šestku z Hradce Králové do Vrchlabí) bude i letos provozovat společnost OSNADO, člen skupiny Arriva.

V červnu pojedou cyklobusy na pěti trasách zatím jen o sobotách a nedělích, v červenci a srpnu budou jezdit denně, v září pak vždy ve čtvrtek, sobotu, neděli a o státním svátku. Šestá linka z Hradce Králové do Vrchlabí bude v provozu pouzesoboty,ale o letních prázdnináchbude linka jezdit i ve čtvrtky.

„Vloni jsme našimi Krkobusy přepravili celkem 14,5 tisíce cestujících a 2 154 kol. Zaznamenali jsme tedy o 1 500 cestujících a 450 kol více než v loňském roce. Takový zájem nepamatuji.Zásadní vliv mělo vydařené počasí a také dlouhotrvající tropy, které se přece jen na horách snášejí lépe než třeba v rozpálených městech,“ říká ředitel společnosti OSNADO Milan Kovář.

Kolik cestující zaplatí
„K ceně klasické jízdenkycestující zaplatí za přepravu kola 20 korun za nepřestupní jízdenku, nebo 30 korun za celodenní jízdenku přestupní,“ doplňuje jednatel OSNADO Milan Kovář. „Letos je to už třináctá sezóna Krkobusů,chtěli bychom ten loňský rekord ještě překonat.“

Hlavní cyklobusová linka č. 1 nabízí obousměrné páteřní spojení východní a západní části Krkonoš z Horní Malé Úpy a Pomezních Bud přes Pec pod Sněžkou, Svobodu nad Úpou, Janské Lázně, Vrchlabí, Benecko a Rokytnici nad Jizerou do Harrachova. Autobus tu poveze přívěs, do kterého se vejde 38 kol.

Tradičně nejvytíženějším cyklobusem bývá linka č. 4 z Úpice přes Trutnov, Svobodu nad Úpou a Pec pod Sněžkou do Horní Malé Úpy a Pomezních Bud. Vzhledem k obrovské poptávce cestujících tu bude i nadále jezdit největší přívěs pro 44 kol.

Nejmladší cyklobusovou linkou, která rychle získává popularitu, je linka č. 6 z Hradce Králové přes Hořice, Dvůr Králové a Hostinné do Vrchlabí. Její součástí je i spojení Vrchlabí, Dvora Králové a nově zrekonstruovaného barokního areálu v Kuksu s oblíbeným vrcholem Zvičina v Krkonošském podhůří nebo malebnou přehradou Les Království. Tuto linku obstará souprava bezbariérového autobusu s cyklorámemna zádi, cyklovestavbou uvnitř a otevřeného cyklopřívěsu s celkovou kapacitou 37 kol.

Jízdní řády naleznete zde:
Linka č. 1ZDE
Linka č. 4ZDE
Linka č. 6ZDE

krkobusy 2016

 

V sobotu 28. května se letos poprvé rozjede pět speciálních cyklobusových linek Arrivy, které dopraví výletníky i s koly až na vrcholy Orlických hor. Cyklobusy z Hradce Králové, Jaroměře, Nového Města, Chrudimi nebo Náchoda budou jezdit o sobotách, nedělích a svátcích až do 28. září. Jedna z linek vezme turisty i do polské části Orlických hor.

Cyklobusy vozí speciální přívěs na kola, každý z nich zvládne převést 40 kol. K ceně klasické jízdenky cestující zaplatí za přepravu kola 20 korun. „Letos je to už čtrnáctá sezona cyklobusů Orlických hor, jen během loňska jsme na našich linkách přepravili 8834 cestujících a 2 917 jízdních kol, cyklobusy najely 26 575 kilometrů,“ říká Jindřich Poláček, ředitel Arrivy východní Čechy.

Cyklobusy jezdí zpravidla dvakrát denně. Na hory jedou ráno a po obědě, z hor do měst se vracejí dopoledne a v pozdním odpoledni.

Arriva zajišťuje v roce 2015 v Orlických horách pět cyklobusových linek:
linka 660053:  Šerlich– Dobruška – Třebechovice pod Orebem– Hradec Králové
linka 660055:  Šerlich– Nové Město nad Metují – Česká Skalice –Jaroměř
linka 660058:  Šerlich– Olešnice v O.h.– Nový Hrádek –Dobrošov– Náchod – Nové Město nad Metují
linka 000262:  Nové Město n.Met. – Náchod –KudowaZdrój– Zieleniec –Orl.Záhoří –Šerlich
linka 620717: Chrudim – Pardubice – Třebechovice pod Orebem– Opočno – Dobruška –Šerlich
Přesné jízdní řády jsou ZDE.

Orientační mapku linek najdete níže, kompletní jízdní řády a detailní mapu najdete na webu Arrivy východní Čechy.

Cyklobus do Železných hor jezdí také od 28. května
Cyklobus do Železných hor jezdí i letos od 28. května do 28. září o víkendech a státních svátcích na trase Pardubice – Chrudim – Horní Bradlo – Seč,Hoješín. Linka je určena především pro obyvatele a návštěvníky Pardubicka a Chrudimska, kteří se společně se svými bicykly mohou nechat ráno vyvézt do zajímavých míst Železných hor a odpoledne se autobusem opět vrátit, aniž by museli překonávat frekventované a pro cyklisty nebezpečné silnice v blízkosti velkých měst.  Jízdní řád linky najdete ZDE.

Do přírody jezdí také turistbusy
Zájemcům o pěší turistiku budou složit dva turistbusy, linka 650500 z Pardubic do Ležáků, která jezdí úterky a čtvrtky již od 12. dubna a sezónu zakončí 29. září, a také linka 640034, která vyjíždí 28. května. Ta bude jezdit na trase Nové Město nad Metují – Peklo a její poslední jízda v roce 2016 bude 28. září. Tyto autobusy nejsou vybaveny žádným přívěsem a nemohou tedy přepravovat kola.

cyklobusy 2016 

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ARRIVA VÝCHODNÍ ČECHY

Aktualizováno 1. 6. 2016 16:44

Jste zde: