Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nový odbavovací systém ve vozidlech Dopravního podniku Ostrava

rop eu

dpoNázev projektu:
Zavedení a modernizace odbavovacích a palubních systémů MHD v Ostravě

Část projektu:
Pořízení nového odbavovacího systému pro všechna vozidla MHD ve společnosti Dopravní podnik Ostrava a.s.
Tato novinka v odbavovacím systému přinese cestujícím rozšíření funkce e-karet ODISka, které se již nyní stávají hlavním a do budoucna jediným prostředkem k pořízení dlouhodobých jízdenek. Novinka spočívá v možnosti hradit prostřednictvím e-karty ODISka přímo ve vozidle také krátkodobé jízdné, a to formou aplikace Elektronická peněženka. Je to vlastně finanční kredit na e-kartě ODISka, který lze odčerpávat používáním e-karty ODISka pro nákup krátkodobého jízdného přímo ve vozidle. V praxi to znamená, že uživatelé e-karet ODISka mohou kartu využívat jako nosiče dlouhodobé jízdenky (30denní, 90denní, 180denní nebo 365denní) a k tomu si mohou na e-kartu ODISka pořídit kredit pro jízdy v zónách, které nezahrnuje jejich dlouhodobá jízdenka. Pro tyto uživatele pak odpadá nákup papírových krátkodobých jízdenek. Na druhé straně mohou uživatelé nadále využívat e-kartu ODISka jen pro dlouhodobou jízdenku (bez využití Elektronické peněženky) anebo nově jen jako Elektronickou peněženku pro občasné jízdy MHD (bez nutnosti nákupu dlouhodobé jízdenky).

kdyz je vase karta trumf

Pro cestující, kteří ještě nevlastní e-kartu ODISka, zůstávají nadále ve vozidlech MHD k odbavení pro jednotlivé jízdy původní (červené) označovače papírových jízdenek. Předpokládaný termín změny v odbavování cestujících prostřednictvím nových odbavovacích terminálů je listopad letošního roku.

Dotace:
EU, ROP NUTS II Moravskoslezsko, 1. Regionální infrastruktura a dostupnost, 1.3 Rozvoj dopravní obslužnosti, 1.3.1 Integrace veřejné dopravy a rozvoj její infrastruktury.

Cena projektu
Celková cena projektu je 120 mil. Kč, z toho cena za odbavovací systém je cca 40 mil. Kč.

Technické parametry odbavovacího terminálu
Odbavovací terminál typu CVB 25 od výrobce Mikroelektronika spol. s r.o. nevydává papírové jízdenky a komunikuje pouze s bezkontaktními čipovými kartami. Jeho rozměry jsou: š 158 x v 258 x h 119 mm. Rozsah pracovního napětí je 10,8 ÷ 32 VDC, provozní teplota (s topením) -40 °C ÷ + 60 °C, displej 5,7“.

Celkem bude ve vozidlech městské hromadné dopravy nainstalováno 2 135 ks odbavovacích terminálů, v současné chvíli je nainstalováno zhruba 65 % a probíhají testovací zkoušky celého systému vzájemné komunikace.

novy odbavovaci system

Nový odbavovací systém..

Cíl projektu
Hlavním cílem projektu je rozšíření využívání e-karty ODISka o tzv. Elektronickou peněženku.

Varianty užívání e-karty ODISka
Dosavadní:

1.    Pravidelní uživatelé MHD využívající pouze dlouhodobé jízdenky.

Nové:

2.    Cestující využívající kombinované jízdné, dlouhodobé a krátkodobé jízdenky.
3.    Občasní uživatelé městské hromadné dopravy.

Jak to bude fungovat?

Cestující po nástupu do vozidla přiloží na krátkou chvíli svou e-kartu ODISka s dostatečným kreditem k novému zařízení – terminálu, a pořídí tak pro sebe platný krátkodobý jízdní doklad. Z kreditu Elektronické peněženky se mu přitom odečte cena základní krátkodobé jízdenky. Pokud bude chtít pořídit krátkodobou jízdenku ze své e-karty ODISka také pro svého spolucestujícího, může tak učinit pomocí vyvolání funkce pro dokoupení další jízdenky (než tak učiní, musí být sám tarifně odbaven).

Podle tarifu bude na takto zakoupený jízdní doklad možné cestovat za dvě ceny. Cena jízdy se bude odvíjet od doby ukončení jízdy, které cestující systému sdělí tím, že také při výstupu přiloží na krátkou chvíli e-kartu ODISka k terminálu. Je to v jeho zájmu, protože pokud e-kartu ODISka přiloží v době stanovené pro nižší cenu jízdy (do 10 minut), zařízení na e-kartu doslova vrátí částku tvořící rozdíl mezi základní a sníženou cenou, a cestující bude cestovat levněji. Pokud e-kartu ODISka přiloží k terminálu při výstupu z vozidla po této době anebo vůbec, bude automaticky cestovat za základní, tedy vyšší cenu. Jízdenka pořízená za základní cenu je přestupní. Jízdenka za sníženou cenu není přestupní. Podrobnosti o cenách jízdného a přestupech jsou součástí nového Tarifu Dopravního podniku Ostrava a.s. po jeho zveřejnění.

Zařízení samozřejmě rozpozná platnou dlouhodobou jízdenku na e-kartě ODISka, a pokud se cestující pokusí pořídit krátkodobou jízdenku v zóně, kterou má předplacenou na své dlouhodobé jízdence, nebude to možné. Je to ochrana proti nechtěnému dvojímu uhrazení jízdního dokladu.
Jak je to při přestupování

Cestující mohou jízdenku pořízenou z Elektronické peněženky na e-kartě ODISka využít jako přestupní, pokud svůj přestup uskuteční do 30 minut od původního pořízení této jízdenky. Za rozhodující čas se přitom považuje čas přiložení e-karty ODISka k terminálu v následujícím spoji po přestupu. Pozor - při vystupování z vozidla s cílem přestupu cestující e-kartu ODISka k terminálu v původním spoji nepřikládají – automaticky by jim byla při nástupu do nového spoje odečtena cena za novou základní cenu. Stejně tak bude z Elektronické peněženky v následujícím spoji odečtena hodnota krátkodobé jízdenky za základní cenu, pokud se přesup uskuteční v době delší než 30 minut od původního pořízení jízdenky.

Ceny jízdného z elektronické peněženky:

  • 14 Kč nepřestupní jízdenka, jízda do 10 minut
  • 20 Kč přestupní jízdenka, delší jízdy s přestupováním v rámci prvních 30 minut

S novým odbavovacím systémem došlo také k zavedení nového palubního systému ve vozidlech DPO. Více informací naleznete níže v přiloženém odkazu.
Související články: Nový palubní systém pro vozidla DPO

Již od neděle 1. listopadu 2015 funguje v ostravské MHD nový odbavovací systém. Tímto dnem také dopravce Dopravní podnik Ostrava a.s. ve svých instrukcích pro řidiče sděluje, že na linku nemůže být vypraveno vozidlo bez funkčního odbavovacího systému, ale jak všichni víme, tak jako u každé novinky, i s touto jsou jisté komplikace, které se časem ,,vychytají“. A tak na linkách můžete potkat vozidlo, u kterého nový odbavovací systém nefunguje nebo nepracuje správně.

Nový odbavova...
Nový odbavova...
Nový odbavova...
Nový odbavova...
Nový odbavova...
     

Fotografie č. 1: Úvodní obrazovka nového odbavovacího systému.
Fotografie č. 2: Menu nového odbavovacího systému po stisknutí nápisu Další volby.
Fotografie č. 3: Platnost a počet jízdenek po stisknutí volby Spolucestující.
Fotografie č. 4: Po stisknutí volby Info o kartě se objeví nápis, který vyzve k přiložení ODISky (karty).
Fotografie č. 5: Zobrazí se info o ODISce, to znamená zůstatek peněz na elektronické peněžence, kupón, druh kupónu, platnost od - do a zóny. Závěrem zmiňme, že u každé nabídky je možnost stisknutí Ukončit.

Tisková zpráva k zavedení nové funkce ODISky v ostravské MHD

Zdroj: Tisková zpráva Dopravního podniku Ostrava a.s., vlastní zdroje

Aktualizováno 4. 11. 2015 12:27

Nové fotografie

květen 2024
Po 6132027
Út 7142128
St18152229
Čt29162330
310172431
So4111825 
Ne5121926 
Jste zde: