Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Plzeň má své CNG Centrum

cpsČeská republika má od 8. dubna první CNG Centrum. U své nedávno otevřené CNG stanice v Plzni – Nýřanech ho slavnostně otevřel E.ON ve spolupráci se společností KOMERSIA WEST. Kromě non stop provozu samoobslužné CNG stanice nabízí CNG Centrum v Nýřanech prodej, poradenství, servis CNG vozidel a mnoho dalších služeb spojených s tímto ekologickým, a v poslední době tolik žádaným, palivem. Jelikož posláním společnosti E.ON již dlouho je šetrnost k životnímu prostředí, rozdávání ekologických Oskarů aj., součástí zahájení provozu nové stanice a CNG centra bylo i slavnostní sázení stromů.

eonV České republice dnes funguje již 85 veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). V únoru letošního roku byla otevřena nová CNG stanice v Plzni – Nýřanech, na sjezdu 93 z dálnice D5 vedoucí z Prahy do Rozvadova u vjezdu do průmyslové zóny Mexiko, která dnes patří společnosti E.ON. Nová stanice je dobrou zprávou pro motoristy především v Plzeňském kraji, neboť zde motoristé dlouho CNG stanice postrádali. V Plzni je to dnes již 4. CNG stanice. Současně se z ní ale těší i cestující do Německa, neboť je poslední CNG stanicí na hlavním tahu dálnice D5 z ČR do Mnichova.

Tato CNG stanice je jak pro osobní, tak pro nákladní vozy a otevřena 24 hodin denně. Plnicí stanice je bezobslužná, vybavená platebním terminálem pracujícím s podnikovými čipy, CNG kartami i kartami bankovními. Jádrem zařízení je kompresorová stanice vybavená kompresorem o výkonu 150 metrů krychlových za hodinu a zásobníkem o geometrickém objemu 2 240 litrů. „V příštích třech letech počítáme u nás s výrazným nárůstem CNG vozidel a tak stanice je už dnes připravena na pozdější zvýšení výkonu i objemu zásobníku na dvojnásobek,“ říká Jiří Šimek, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie a místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS).

Posláním energetické skupiny E.ON je spolehlivé zásobování zákazníků způsobem šetrným k životnímu prostředí. „Je to naše první stanice v Plzeňském kraji a tak jsme chtěli přispět, jak má E.ON ve zvyku, i k životnímu prostředí. Nejen každý strom, ale každý kousek zeleně, má dnes pro průmyslovou zónu Plzně velkou cenu. Pokud je ještě zajímavým řešením veřejného prostoru, doufám, že naše CNG Centrum Plzeňané brzy navštíví,“ říká Jiří Šimek.

Oboustranný výdejní stojan CNG stanice je dnes vybaven dvěma hadicemi s koncovkami NGV1 a jednou s koncovkou NGV2. „Na stlačený zemní plyn (CNG) u nás jezdí už více než 9,5 tisíce vozidel, což je o 2 až 3 tisíce více než před rokem. Do poloviny roku 2015 by mohlo být v ČR v provozu už kolem stovky plnicích veřejných CNG stanic,“ uvádí Jiří Šimek, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie a místopředseda Rady ČPS. V současné době je v Česku tolik plnicích stanic CNG, že největší vzdálenost mezi nimi je asi sedmdesát kilometrů. Do roku 2030, kdy by mělo být v ČR více než 300 plnících stanic, by měl mít CNG asi 10 procentní podíl na celkové spotřebě pohonných hmot v ČR. Nejčastějším důvodem pořízení CNG vozidel je velké snížení nákladů na provoz. Cena CNG je zhruba poloviční oproti benzinu či naftě.

Ani přechodně nižší cena nafty a benzinu neodradila firmy i soukromníky od dalšího nákupu CNG vozidel. „Cena klasických paliv by musela být nižší než 20 korun, aby se cena s CNG srovnala. Čerpací stanice totiž udávají cenu CNG za kilogram, což není ekvivalent ceny litru benzinu. Ekvivalent je zhruba 18 Kč (cenu 26 Kč/kg je nutné ještě vydělit číslem 1,43 – 1 litr benzinu odpovídá energeticky 0,7 kg zemního plynu),“ říká Radek Patera, CNG manažer společnosti E.ON Energie. Kromě ceny paliva vychází levněji i provoz vozidel na CNG, vozy mají navíc nulovou silniční daň a firmy si také pořizují vozidla i kvůli tzv. neviditelným ztrátám, které činí někdy 10 až 15 procent na celkových výdajích firem za paliva.

Plzeň - Nýřany, na sjezdu z dálnice D5 vedoucí z Prahy do Rozvadova (exit 93), u vjezdu do průmyslové zóny Mexiko
Provozovatel: E.ON Energie
Otevírací doba: NON STOP
Platební způsoby: CNG CardCentrum, bankovní karty, v nejbližší době i CCS karty.
Cena CNG: 26,50 /kg (18,90 Kč/m3)
GPS souřadnice: 49°42'28.0"N 13°13'33.9"E

Statistická CNG data najdete na www.cng4you.cz
Pravidelné každodenní novinky najdete na www.facebook.com/cngfans a www.eon.cz/cng

Zdroj:Tisková zpráva Českého plynárenského svazu a E.ON 

Aktualizováno 10. 4. 2015 10:46

Jste zde: