Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Aktuálně ze společnost Bonett Gas Investment

Novou CNG stanici v Říčanech u Prahy vybudoval Bonettbonett
V Říčanech u Prahy na adrese Kolovratská 1367 byla vybudována firmou Bonett Bohemia a.s. nová veřejná CNG stanice. Moderní samoobslužná plnicí stanice má výdejní stojan CNG vybavený dvěma koncovkami pro plnění osobních a dodávkových vozů (koncovka NGV1), a je vybavena kapacitním skladem CNG o objemu téměř 1 300 m3 plynu. CNG na této stanici naplní i řidiči nákladních vozů a autobusů, a to díky speciální redukci, která je k dispozici. CNG stanice je plně implementována do stávající čerpací stanice pohonných hmot, je otevřena nonstop, placení je možné uskutečnit pomocí platebního terminálu CNG či platební kartou nebo v hotovosti.

cps„Nová CNG stanice v Říčanech vznikla u jednoho z nejvýznamnějších dealerů značky Iveco v ČR. Potvrzuje se tím trend rozšiřující se nabídky služeb pro zákazníky žádající CNG dodávky a tahače, kdy poptávka po CNG jednoznačně roste. Jsme rádi, že po vybudování CNG stanice pro továrnu Iveco ve Vysokém Mýtě jsme mohli dodat i tuto stanici. Bonett bude provozovat na konci dubna už 15 vlastních CNG stanic, a stanici v Říčanech budeme našim zákazníkům doporučovat,” řekl Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment.

„CNG stanice má velmi dobrou strategickou polohu a je výborně dostupná jak z dálnice D1 oběma sjezdy, tak i ze směru Uhříněves - Říčany z ulice Černokostelecká. Jednou z jejích výhod je její nepřetržitý provoz. Aktivně se zapojujeme do oblasti zlepšování životního prostředí, otevřením CNG stanice a našimi aktivitami v oblasti prodeje vozidel na CNG se snažíme napomáhat snižovat negativní dopady dopravy na životní prostředí,” uvedl Jiří Tovara, ředitel společnosti PROFI AUTO CZ, která stanici CNG otevřela. „Používání stlačeného zemního plynu je pro motoristy úspornější vzhledem k výrazně nižším nákladům provozovatele vozidel na CNG. Je více než jasné, že počet vozidel na CNG bude dále narůstat, mimo jiné i proto, že stále více klientů požaduje přepravu svého zboží dopravci, kteří nepoškozují naše životní prostředí,” dodal Jiří Tovara.

Totem čerpací...
Škoda Octavia...
Technické zař...
CNG stojan
Detail CNG st...
Tahač Iveco S...
Dodávka Iveco...
Plnění osobni...
Detail obrazo...
     

Nová CNG stanice v Říčanech u Prahy s ukázkou vozidel s pohonemm na CNG.

V České republice funguje již 85 veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn, do konce roku 2015 by jich měla být nejméně stovka. Počet vozidel jezdících na CNG u nás přesahuje 9 000, v roce 2015 se očekává růst počtu CNG vozidel cca o 50 procent.

Bonett se chce stát už letos největším prodejcem CNG
Společnost Bonett Gas Investment aktuálně provozuje největší síť CNG stanic v České republice. V roce 2014 společnosti Bonett meziročně vzrostl prodej CNG o 100 procent a překonal hranici 5 milionů m3. Podíl Bonettu na trhu v prodeji CNG v ČR v roce 2014 byl téměř stejný, jako podíl jedničky na trhu, společnosti RWE Energo, také 17 procent. V roce 2015 ale Bonett plánuje otevřít dalších 15 CNG stanic, má ambice nejméně 2 krát zvýšit svůj prodej CNG na více než 10 milionů m3 a být v ČR letos jeho největším prodejcem.

Společnost Bonett stojí v ČR za největšími CNG projekty, jakými jsou např. pro Dopravní podnik města Brna nebo Pražské služby. Bonett vybudoval řadu velkých autobusových CNG stanic například v Kladně, Liberci, Přerově a dalších městech a tudíž prodej CNG byl už v roce 2015 více než 5 milionů m3. Stanice Bonett jsou dnes v závodech Škoda Auto, Volkswagen, Iveco aj. „Náš podíl v prodeji CNG byl už vloni téměř stejný jako současné jedničky na trhu, rozdíl byl pouhých 130 tisíc m3. V letošním roce předpokládáme náš prodej zdvojnásobit na více než 10 milionů m3 CNG,“ říká Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment.

Skupina Bonett se dlouhodobě specializuje na oblast investic, provozu a dodávek stanic pro alternativní paliva. „Kromě investování a provozování CNG stanic jsme i největším dodavatelem specializovaných CNG stanic, v České a Slovenské republice jsme jich dodali více než 40. Dnes zajišťujeme i speciální technologie pro úpravu a čištění bioplynu a produkci biometanu, tedy zemního plynu vyrobeného z obnovitelných zdrojů,“ dodává Václav Holovčák.

Roční výtoč CNG (v mil.m3) v roce 2014 společností s největším počtem veřejných plnících stanic

rocni vytoc cng 2014

Jen společnost Bonett hodlá investovat do CNG 0,5 mld. Kč
Do realizovaných stanic pro stlačený zemní plyn (CNG) česká společnost Bonett doposud investovala více než 150 milionů a síť plánuje dále rozšiřovat. Celkové investice do CNG jsou předpokládány ve výši 400 až 500 milionů korun a společnost zvažuje i investici do LNG projektů (zkapalněného zemního plynu). Pro rok 2015 počítá Bonett s výstavbou dalších až 15 CNG stanic, na konci roku 2015 by měla mít v provozu minimálně 25 CNG stanic. V roce 2016 by pak měla mít síť Bonett více než 40 CNG stanic jen v České republice. Cílem společnosti je otevřít i řádově 10 CNG projektů na Slovensku, pro rok 2016 uvažuje Bonett i o otevření několika projektů v dalších zemích, např. Polsku. Projektem společnosti Bonett je i dnes nejvýkonnější CNG stanice ve střední Evropě v provozu v Brně.

První CNG stanice na čerpací stanici pohonných hmot otevřela společnost Bonett mezi prvními už před osmi lety v Táboře, kde do existující čerpací stanice byla zakomponována kapacitní stanice s výkonem 800 Nm3/h pro plnění 40 autobusů. První vlastní stanici pak otevřel Bonett ještě v témže roce 2007 v lázeňském městě Jeseník. Vznikla na základě spolupráce s místní radnicí a dopravcem (dříve Connex Morava, dnes Arriva) a jejím hlavním účelem bylo společně se zavedením do provozu ekologických autobusů pomoci městu Jeseník zlepšit rating v oblasti čistoty ovzduší tohoto lázeňského města.

„Naší doposud největší investicí je CNG stanice Kladno, kde k dnešnímu dni tankuje již  35 ekologických bezprašných autobusů společnosti ČSAD Kladno, a v cílovém stavu bychom jich měli plnit až 60 denně. Projekt byl otevřen v roce 2010, stanice je k dispozici i pro veřejnost, a v letošním roce očekáváme jen na této jediné stanici prodej 2 milionů Nm3 CNG. V letošním roce výkonově posílíme stanice na celkový výkon 1 000 Nm3/h, což z ní učiní jednu z nejsilnějších stanic v České republice,“ říká Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment. Celková investice do projektu přesahuje 20 milionů korun. Projekt pomáhá zlepšit ovzduší snížením primárních emisí prachových částic z autobusové dopravy ve městě Kladno i v regionu Kladensko, které má problémy s překračováním limitů pro prach, a kde je jedno z nejhorších ovzduší v ČR. „Investujeme jak fleetové a autobusové CNG projekty, tak i veřejné stanice. Kromě CNG stanic nyní zvažujeme i investici do LNG projektů,“ dodává Václav Holovčák.

„Nejvýkonnější stanicí společnosti Bonett je projekt dodaný Dopravními podniku města Brno. Jedná se dnes o nejvýkonnější CNG stanici ve střední Evropě,“ říká Václav Holovčák. Stanice o kapacitě téměř 4 000 kubíků CNG za hodinu byla dodána pro projekt, který významně zlepší ovzduší v moravské metropoli, kde bude zařazeno do systému městské dopravy celkem
100 ekologických bezprašných CNG autobusů. Stanice je díky obrovskému výkonu schopna plnit najednou až 3 autobusy a průměrná doba naplnění přitom trvá jen 3,5 minuty. Jedná se o unikátní a energeticky nejšetrnější CNG technologii v České republice, stanice pracuje s aktuálním dostupným tlakem z plynárenské sítě, a to až do hodnoty 35 barů.

Největší nainvestovaný výkon kompresorů. Bonett dodal v ČR a na Slovensku CNG stanice s celkovým výkonem téměř 12 000 kubíků za 1 hodinu. Současně provozuje souhrnně největší výkon v kompresi zemního plynu na veřejných stanicích CNG v ČR, a to v hodnotě vyšší než 3 000 kubíků za hodinu, což je 2 krát více než nejbližší konkurent.

Široké portfolio platebních možností. Bonett vybavuje všechny své stanice maximální možnou dávkou platebních možností pro zákazníka, standardem jsou CNG karty, bankovní karty, hotovost, na 1 stanici lze platit i CCS.

Široké možnosti spolupráce. Bonett poskytuje možnost výběru partnerovi, zda využije Bonett investice, nebo zda si stanici koupí a zrealizuje jako svoji investici. Pro případné dodávky má Bonett zajištěné financování pro klienty formou úvěrů.

Zdroj: Tiskové zprávy společnosti Bonett

Aktualizováno 1. 4. 2015 22:41

Jste zde: