Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Dopravní podnik prodal dvě tramvaje. Muzeum tramvají v Liberci je v nedohlednu

Z Liberce pomalu mizí tramvajové skvosty. Muzeum, kde měly stát, zatím nikdo nechce stavět. Chybějí i peníze. Sen všech "šotoušů" se tak zatím odkládá na neurčito.

Ambiciózní projekt tramvajového muzea, které mělo představit unikátní historické stroje v držení libereckého dopravního podniku, skončil v šuplíku. Poté, co pro finanční náročnost zamítli zastupitelé muzeum vystavět na Výstavišti, nabídlo se centrum iQlandia, že projekt podpoří ve svém areálu.

Dnes už je ale jasné, že muzeum jen tak nevznikne. Stále na něj totiž nejsou peníze. Dopravní podnik se navíc některých strojů zbavuje, což je neklamným znamením, že projektu už nikdo moc nevěří.

KT4 i RT6S jsou fuč
Naposledy byly prodány tramvaje RT6S a KT4, které mohly být exponáty muzea. Stály ale ve vozovně, kde zabíraly místo jezdícím tramvajím.

Pro zelenou RT6S neměl dopravní podnik žádné využití, tramvaj totiž byla značně poruchová. Jako jediný exemplář svého druhu, který navíc po Liberci jezdil, se mohla stát pilířem tramvajového muzea.

Zelená RT6S vozila Liberečany mezi lety 1999 a 2003, pak byla pro častou poruchovost odstavena. Šlo o jediný vyrobený kus. Tramvaj teď slouží jako reklamní poutač na parkovišti pod skiareálem Bubákov nedaleko Herlíkovic.

85 - 15.10.20...
85 - 15.10.20...
85 - 15.10.20...
 
85 - 15.10.20...
 

ČKD RT6S

O trochu větší štěstí měla její oranžová sestřička KT4, tu si koupil dopravní podnik v maďarském Szegedu, který tento typ tramvají dodnes využívá.

105 - 15.10.2...

ČKD KT4 zakoupená z Německa v areálu liberecké vozovny

"Je to lepší, než aby tady na ně sedal prach. Tramvajové muzeum, pokud vůbec kdy vznikne, by muselo být v mnohem skromnější verzi, než jakou bychom si my přáli, a stejně by tam na ně nezbylo místo. Počítalo by se spíše se staršími a cennějšími libereckými tramvajemi, jako je 6MT," vysvětluje šéf Boveraclubu Tomáš Krebs.

Projekt muzea zatím spí
V iQlandii projektu sice pořád věří, ale vše podmiňují ziskem dotace z Evropské unie. A nejbližší rok, kdy budou vypsány dotační tituly na tento typ staveb, jsou roky 2016-17.

"Projekt zatím spí. My se ho nevzdáváme, ale vše je závislé na tom, jestli uspějeme s žádostí ve výzvě, která ještě ani nebyla vypsána," podotkla obchodní manažerka iQlandie Jana Pivoňková.

Vznik muzea tramvají naráží i na prozatímní neochotu politiků projekt prosadit. Aktuálně totiž v dopravě řeší důležitější projekty.

"Natvrdo řečeno, nejsem v té věci optimistou. Máme teď jiné starosti, například rekonstrukci tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Z hlediska dlouhodobé perspektivy je to pohádka budoucnosti," míní předseda představenstva dopravního podniku Roman Šotola.

Zdroj: www.5plus2.cz

Aktualizováno 27. 3. 2014 17:50

Jste zde: