Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

V Jindřichově Hradci je padesátá veřejná CNG plnicí stanice

Již čtvrtá CNG stanice v Jihočeském kraji začne plně fungovat od ledna

CNG stanice jihočeský krajV lednu se otevře již 50. veřejná plnicí stanice na stlačený zemní plyn (CNG). Jedná se o CNG stanici v Jindřichově Hradci, v Jihočeském kraji tak budou již čtyři veřejné stanice. Stanici staví firma MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. a od 19. prosince bude ve zkušebním neveřejném provozu. 

V České republice je dnes již 50 veřejných plnicích stanic na CNG. Zatím poslední stanice vznikla v Jindřichově Hradci. Na stanici budou moci tankovat osobní a dodávkové vozy, nákladní vozy i autobusy. Instalovaná technologie je od německé firmy Schwelm Anlagentechnik, jejíž výhradním dovozcem a i dodavatelem plnicího zařízení v ČR je společnost MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. v Soběslavi. Denní výkon stanice je 3 200 m³ zemního plynu, což stačí k naplnění přibližně 100 osobních vozů za den. Kapacita se ale může zdvojnásobit.

„Tato stanice vznikla především díky zájmu motoristů a firem v Jindřichově Hradci i okolí. Ekologické a především ekonomické efekty CNG se v poslední době začínají prosazovat a CNG vozidel neustále přibývá,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV. „Obecně důležitým faktem je i to, že CNG nelze zcizit. Tyto tzv. neviditelné úspory znamenají zamezení úniku skoro 4 procent nafty ze systému,“ dodává Prokopec.

„Ve využití stlačeného zemního plynu v dopravě vidíme veliký potenciál. Proto naše společnost MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. investuje do tohoto projektu nemalé finanční prostředky a mnoho lidské energie. Jsme nyní schopni nabídnout široké spektrum řešení, od domácího přímého plnění v objemu pěti metrů krychlových za hodinu až po vysoce výkonné stanice v řádech tisíců metrů krychlových. Budeme společně s našimi partnery pokračovat ve výstavbě veřejných plnicích stanic u nás a pracujeme i na projektech v zahraničí,“ říká Miroslav Dvořák, generální ředitel společnosti MOTOR JIKOV Group a.s.

Společnost MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. je členem Asociace NGV a zabývá se vývojem, výrobou a instalací kompletního sortimentu plnicích technologií CNG – od domácích, přes firemní až po veřejné plničky a zajišťuje také servis těchto zařízení.

Zdroj: Tisková zpráva Asociace NGV

Aktualizováno 13. 1. 2014 20:23

Jste zde: