Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Změny jízdních řádů v ODIS Ostravsko od 15. prosince 2013

dpo15. prosinec 2013 je dnem celostátních změn jízdních řádů. K tomuto datu vychází také nový Jízdní řád ODIS 2013/2014 Ostravsko. U celé řady jízdních řádů dochází ke změnám, které reagují na připomínky občanů, obcí a městských obvodů, odboru dopravy magistrátu města Ostravy a Koordinátora ODIS, k rozsáhlým změnám jízdních řádů tramvají a autobusů na jaře letošního roku a trolejbusů od 1. 9. 2013. Moderní, bezbariérovou, sdruženou tramvajovou a autobusovou zastávku Křižíkova, která bude zprovozněna pro tramvaje 6. prosince, začnou od 15. prosince využívat také autobusy. Zároveň začnou práce na rekonstrukci ulice Suchardovy, které si vyžádají odklon trasy autobusových linek č. 33, 34 49, 52, 56, 66 a 67.

Přehled změn

Linka č. 3 a č. 19
První ranní spoj linky 3 z Dubiny do Poruby je převeden pod linku 19, kde zabezpečí nové časné spojení ve směru do Martinova.

Linka č. 20
Má omezen páteční provoz a pojede jen v době výuky v semestru.


Linka č. 37
Na základě požadavků cestujících je přidán ve večerních hodinách nový spoj v úseku Svinov mosty h.z. – ÚAN a zpět.

Linka č. 45
Linka je ve směru do Poruby prodloužena až na konečnou zastávku Garáže Poruba. Nástupní zastávkou ve směru z Poruby zůstává Slavíkova. Cílem bylo zlepšit dopravní obslužnost v této části Poruby a v městském obvodu Pustkovec. Dále jsou upraveny časy odjezdů některých spojů pro zachování návazností na vnitropodnikovou dopravu v areálu společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Linka č. 46
Má pozměněnu trasu a ve směru od Krásného Pole již nebude zastavovat na zastávce Poruba vozovna na ulici Opavské (s výjimkou nočních spojů, které jsou zde ukončeny), ale odbočí vpravo na ulici Porubskou a zastaví na zastávce Poruba vozovna. Dále pokračuje v trase linky 44 po zastávkách Nezvalovo nám., Francouzská, Kubánská, Jižní svahy, Mongolská a Řecká, až na ulici Opavskou, a dále pokračuje po své dosavadní trase. V opačném směru jede linka shodně s tím, že zastavuje na zastávce Poruba vozovna na ulici Opavské jako dosud a navíc na zastávce Věžičky.

Linka č. 50
Linka je ve směru ze zastávky Krmelínská vedena až na zastávku Českobratrskou (pro trolejbusy) ve směru do centra (stanoviště č. 1), na původní konečné (stanovišti č. 4) bude také zastavovat. Nástupní zastávkou ve směru Krmelínská je zastávka Českobratrská u pojišťovny Generali (stanoviště č. 3). Tímto opatřením se výrazně zlepší přestup cestujících mezi touto linkou a trolejbusy do centra města.

Linka č. 54
Již nezastavuje na zastávce Nová Ves.

Linka č. 58
Má navýšen počet spojů v době mimo odpolední špičku v souvislosti s ukončením provozu linky 65 od 1. ledna 2014. Zavedením nových spojů v podvečerních hodinách dopravce reaguje na zvýšenou přepravní poptávku v této části Poruby.

Linka č. 65
V předvánočním období bude mít posílený provoz. Od 1. ledna 2014 bude provoz této komerční linky zastaven na základě žádosti objednatele Inter IKEA Centre Česká republika s.r.o.

Linka č. 75
V ranních a odpoledních hodinách je linka z důvodu nedostatečné kapacity posílena vloženými spoji.

Linka č.103
Má na základě připomínek cestujících rozšířen provoz cca do 19 hod.

Linka č. 373
Spoje dosud ukončené v Ostravě na Nám. Jiřího z Poděbrad jsou nyní vedeny až na zastávku ÚAN.

Linka č. 591
Vybrané spoje v pracovní dny a všechny víkendové spoje jsou nově ukončeny v Ostravě na zastávce Hlavní nádraží.

Linka č. 592
Linka je v Ostravě všemi spoji ukončena na zastávce Hlavní nádraží.

Linka č. 679
Na lince je zaveden nový školní spoj s odjezdem v 13:55 h ze zastávky Klimkovice, centrum, pro odvoz dětí z Klimkovic do Vřesiny.

Změny v zastávkách

  • Slezská Ostrava radnice je nová zastávka pro autobusové linky č. 29, 30, 38, 71 a 78 mezi zastávkami Most M. Sýkory, resp. Nám. J. Gagarina a Slezská Ostrava kostel.

  • Železárenská a Pohraniční mají zrušen status občasné zastávky, jsou obsluhovány i v době od 23:00 h do 4:30 h.

  • Radnice Poruba má pozměněný název na Poruba radnice.

  • Hotel Atom, zastávka linky č. 333, je přejmenovaná na Městský stadion.

  • Zastávka Klimkovice,starý hřbitov, je nově hraniční zastávkou mezi zónami 9 a 10.


Dlouhodobý odklon na linkách č. 33, 34, 49, 52, 56, 66 a 67

Od 15. prosince 2013 budou odkloněny trasy autobusových linek č. 33, 34, 49, 52, 56, 66 a 67. Důvodem odklonu je plánovaná rekonstrukce, resp. úplná uzávěra ulice Suchardovy.

Linky č. 33, 34, 52, 56, 66 a 67, přijíždějící ze směru od zastávky Důl Odra, nezastaví na zastávce Sad. B. Němcové (stanoviště č. 7), ale odbočí vpravo a zastaví na společné autobusové a tramvajové zastávce Sad. B. Němcové (stanoviště č. 1). Dále jedou po tramvajovém pásu a zastaví na tramvajové zastávce Muglinovská. Poté pokračují po ulici Nádražní až na zastávku Křižíkova. Výjimkou jsou spoje linek, které končí na zastávce Sad B. Němcové (stanoviště č. 4). U těchto spojů je trasa beze změny.

Trasy autobusů v opačném směru, tedy ze zastávky Křižíkova, se uzávěra nedotkne. Autobusy jedou bez odklonění.

Spoje autobusové linky 49, končící na zastávce Křižíkova, jsou ze směru od zastávky Bohumínská ukončeny již na zastávce Sad B. Němcové, na Sokolské třídě (stanoviště č. 4). Zpětná trasa začíná na nástupní zastávce Vozovna trolejbusů. Poté pokračuje na zastávku Sad. B. Němcové na ulici Muglinovské (stanoviště č. 5), a dále beze změny.

Zdroj: Dopravní podnik Ostrava a.s.

Aktualizováno 8. 12. 2013 18:29

Jste zde: