Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik města Hradce Králové zařadil nové autobusy Iveco. Obnovy se dočkají také trolejbusy

hradecDo vozové flotily Dopravního podniku města Hradce Králové (DP) bude aktuálně během února 2024 po nezbytných procedurách a přípravách postupně zařazeno (pod ev. č. 117 – 127) jedenáct zbrusu nových moderních dvounápravových plně nízkopodlažních autobusů značky Iveco Urbanway 12 M diesel – Cursor 9, které v běžném provozu nahradí starší postupně vyřazované vozy.

DPMHK   Urbanway (2)
Nové autobusy Iveco Urbanway 12 M v areálu Dopravního podniku města Hradce Králové. Foto: DPMHK.

„Jde o modernizaci vozidlového parku, vyřadí se nejstarší naftové autobusy, které jsou na hraně ekonomické i technické životnosti a doplní se tak novými komfortními autobusy stávající bezemisní trolejbusy a elektrobusy.,“ informuje ředitel společnosti Zdeněk Abraham.

Dodavatelem vozů je společnost ZLINER s.r.o. se sídlem ve Zlíně jako největší autorizovaný dealer společnosti IVECO BUS a všechny vozy vyrobilo IVECO FRANCE S.A. v závodě Iveco Bus ve městě Annonay na jihu Francie (samotné město má necelých dvacet tisíc obyvatel a nachází se 40 km od Saint-Étienne a 75 km od Lyonu).

Aktuálně má dopravní podnik v provozu již 23 autobusů Iveco Urbanway, kdy první tři uvedl do provozu v červnu 2018. Na jaře 2023 testoval i jeho hybridní verzi.

Iveco Urbanway 12 M byl oficiálně představen na 60. ročníku světového kongresu a výstavě UITP (Mezinárodní unie veřejné dopravy) o mobilitě a městské dopravě v Ženevě na konci května 2013 a v prodeji je od začátku roku 2014.

Autobusy s podélně uloženým dieselovým motorem typu F2CGE612D*P o max. výkonu 228 kW vyvinutým společností FPT Industrial S.P.A. Torino splňují emisní normu Euro VI - STEP E a jde o nástupce autobusu Irisbus Citelis 12M, kterému je konstrukčně velmi podobný.

Jde o dvounápravové nízkopodlažní třídveřové vozy s polonosnou karoserií s kapacitou 27 sedících (kožené sedačky) a 70 stojících cestujících. Vozy jsou vybaveny účinnou celovozovou klimatizací, tzn. jak na stanovišti řidiče, tak v salonu pro cestující, poptávkovým systémem otevírání dveří, samozřejmou součástí výbavy celé flotily je bezdrátové WiFi připojení a 3 ks USB portů pro nabíjení drobné elektroniky na svislých přídržných tyčích. Autobusy jsou vybaveny automatickým systémem pro sledování obsazenosti – počítání cestujících - senzory (čidly) pro detekci počtu nastupujících a vystupujících cestujících nad každými dveřmi vozidla. Systém pro počítání cestujících zajistí zjištění počtu cestujících z každého nasazovaného vozu každý den. Na základě toho je možné pak optimalizovat nasazení vozidel na jednotlivé spoje podle jejich kapacity, optimalizovat intervaly mezi spoji, zvážit dlouhodobě málo využívané spoje a podobně.

Všechny nové vozy obsahují kompletní kamerový monitorovací systém (interiér, prostor dveří, prostor před vozidlem a za vozidlem), který umožní řidiči pohodlné sledování aktuální situace v prostoru u všech dveří ve voze i při plně obsazeném vozidle, automatický hasící systém v motorovém prostoru a nejnovější motory Iveco, které splňují v současné době platnou emisní normu EURO VI a vozy tak přispějí ke zlepšení ovzduší ve městě Hradec Králové a sníží tak negativní dopady na zdraví obyvatel a životní prostředí.

Vozidla mají uzavřenou kabinu řidiče - pouze je zde okénko pro doplňkový prodej jízdenek s miskou na peníze ve dveřích kabiny řidiče – s ohledem na omezení vzájemného kontaktu řidiče a cestujících, kdy se v dnešní době tak aktuálně snižuje riziko přenosu infekce a chrání se tak před ní řidič MHD.

2024 03 15@117@8H5 1425@Hlavní nádraží
DPMHK   Urbanway (1) DPMHK   Urbanway

Fotografie č. 1: Nový autobus Iveco Urbanway 12 M ev. č. 117.
Fotografie č. 2: Slavnostního předání nových vozů řediteli společnosti panu Zdeňku Abrahamovi se zúčastnili pánové Jiří Kalousek – obchodní manažer pro Českou republiku IVECO BUS (vlevo) a Miloslav Zbožínek – manažer prodeje nových autobusů IVECO BUS - ZLINER Zlín (vpravo). Foto: DPMHK.
Fotografie č. 3: Nový autobus Iveco Urbanway 12 M ev. č. 117. Foto: DPMHK.

V roce 2024 se tak hradecká veřejnost může těšit z další výrazné obnovy vozového parku MHD, kdy se zde od roku 2018 objevuje celkem již 34 ks nových autobusů značky Iveco Urbanway - všechny vozy jsou samozřejmě plně nízkopodlažní a vybaveny tzv. „kneeling“ systémem (snižování či zvyšování výšky), umožňujícím snazší nástup a výstup cestujících a vozy jsou tak pro cestující komfortnější a bezpečnější - zejména při nastupování s kočárky, invalidními vozíky nebo pro seniory či osoby se sníženou schopností pohybu a orientace – vozidla jsou samozřejmě vybavena místem pro kočárek s prostorem pro vozíčkáře a manuálně ovládanou rampou pro vozíčkáře.

„Vozy splňují nejvyšší nároky na bezpečnost, kvalitu a ekologii provozu a jsou vybaveny také jednotkami preferencí na světelně řízených křižovatkách v rámci hradeckého IDS a věříme, že je cestující v hradecké MHD plně ocení a povedou ke zvýšení jejich počtů.“ sděluje ředitel společnosti Zdeněk Abraham.

Vzhledem k tomu, že společnost v prosinci 2022 převzala dodávku šesti celonízkopodlažních třídveřových autobusů značky SOR NS 12 diesel a čtyř kloubových celonízkopodlažních čtyřdveřových autobusů značky SOR NS 18 diesel, dochází tak v poměrně krátkém času k další poměrně výrazné modernizaci vozového parku hradecké MHD a tím ke zkvalitnění celkové úrovně MHD v našem městě.

Nákuop nových trolejbusů
Modernizace vozového parku trolejbusů DPMHK – IROP/IROP ITI

  • Projekt IROP: Realizací projektu dojde k pořízení 4 ks trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem kategorie 18 m a 6 ks trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem kategorie 12 m s cílem snížení emisí z dopravy a zvýšení atraktivity veřejné hromadné dopravy.
  • Projekt IROP ITI: Realizací projektu dojde k pořízení 7 ks trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem kategorie 18 m a 1 ks trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem kategorie 12 m s cílem snížení emisí z dopravy a zvýšení atraktivity veřejné hromadné dopravy.

Zdroj: Tisková zpráva Dopravního podniku města Hradce Králové a.s.

Aktualizováno 16. 3. 2024 19:14

Jste zde: