Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Arriva Východní Čechy modernizuje vozový park novými autobusy určenými pro Čáslavsko, Kutnohorsko a Kolínsko

Společnost Arriva Východní Čechy (Arriva VČ) uvádí do provozu nové autobusy pro zajištění dopravní obslužnosti vybraných lokalit Čáslavska, Kutnohorska a Kolínska. Jedná se tři autobusy SOR CN 9.5 a tři vozidla SOR CN 10.5. Nově zakoupené autobusy byly pořízeny s využitím finančních prostředků poskytnutých z Regionálního operačního programu Střední Čechy v rámci projektu modernizace vozového parku „Nákup ekologických, bezbariérových, nízkopodlažních autobusů pro Středočeský kraj“. Celkem z tohoto projektu bude pořízeno sedm moderních částečně nízkopodlažních autobusů. Výše poskytnuté dotace činí 9 969 000 korun.

Slavnostní př...
Slavnostní př...
Slavnostní př...
 
Slavnostní př...
Slavnostní př...
Slavnostní př...
   

Slavnostní předání nových vozidel značky SOR

„Představené autobusy budou nasazeny na linky spojující města Čáslav, Kutná Hora a Kolín s okolními městečky a vesnicemi v rámci Středočeského kraje a budou zajišťovat zejména odvoz žáků a studentů do škol, občanů do práce, seniorů za lékaři a za nákupy. Cílem tohoto projektu je v rámci obnovy vozového parku zkvalitnění úrovně veřejné autobusové dopravy a podpora udržitelného rozvoje ve Středočeském kraji včetně zlepšení ekologizace regionu,“ řekl Jindřich Poláček, generální ředitel Arriva Východní Čechy. „Dodání posledního sedmého autobusu SOR typu CN 12 očekáváme do konce září 2013,“ dodal Poláček. Předpokládaný průměrný počet kilometrů najetých jedním vozidlem za rok bude podle aktuálních jízdních řádů 43 955 kilometrů.

Nově pořízené autobusy značky SOR jsou vybaveny výklopnou mechanickou plošinou umožňující snadný nástup cestujícím na invalidním vozíku a handicapovaně pohyblivým lidem nebo rodičům s kočárky, informačními tably spolu s informačním systémem pro zrakově postižené občany. Autobusy SOR CN 9.5 a SOR CN 10.5 jsou dvounápravové dvoudveřové meziměstské částečně nízkopodlažní autobusy délky 9 600 mm respektive 10 750 mm určené pro hromadnou přepravu osob na kratší vzdálenosti. Autobusy pojmou 29 sedících (35) a 42 (40) stojících osob. Oba typy vozidel jsou osazeny motorem značky IVECO Tector NEF o výkonu 185 kW splňující emisní normu EURO 5 EEV, jsou vybaveny bezpečnostními systémy ABS a ASR a jejich maximální rychlosti je omezena na 100 km/h. 

Arriva VČ se spolu s objednatelem dopravy snaží prostřednictvím projektu modernizace vozového parku „Nákup ekologických, bezbariérových, nízkopodlažních autobusů pro Středočeský kraj“ zlepšovat své služby pro cestující včetně zvyšování dostupnosti veřejné dopravy pro osoby s omezenou schopností pohybu či orientace. Zároveň dopravce usiluje o zvýšení ekonomické efektivnosti zajišťování veřejné dopravy, která je spolufinancována finančními prostředky kraje včetně její ekologizace. Z tohoto důvodu dopravce pořizuje menší a modernější vozidla, kterými bude zajišťovat dopravu na méně frekventovaných trasách pro zajištění dopravní obslužnosti menších a odlehlejších obcí ve Středočeském kraji. V současné době je doprava na těchto linkách zajišťována standardními autobusy (kapacita 43 a více sedících osob), případně středně kapacitními staršími autobusy, což je na těchto linkách ekonomicky nevýhodné.

Pořízené autobusy budou nasazeny na linky Arriva VČ například na Čáslavsku na linky 240043 Čáslav-Žleby nebo 240051 Čáslav-Zbýšov, Chlum, na Kutnohorsku například na linky 240011 Uhlířské Janovice-Petrovice II, Losiny nebo 240015 Kutná Hora-Zbraslavice či 240021 Kutná Hora-Uhlířské Janovice-Sázava a na Kolínsku například na linky 240016 Kutná Hora-Kolín nebo 240056 Čáslav-Kutná Hora-Kolín.

Společnost Arriva Východní Čechy je součástí skupiny Arriva po akvizici mateřskou firmou Deutsche Bahn. Arriva VČ provozuje v regionální dopravě 320 autobusů, z toho 52 (včetně výše uvedených sedmi vozů) částečně nízkopodlažních s průměrným stářím 7,3 roku. Ve středních Čechách má firma 59 autobusů, z toho 16 částečně nízkopodlažních. Společnost zaměstnává celkem 436 řidičů, z toho 65 řidičů ve Středočeském kraji, kteří najeli za první pololetí letošního roku v linkové dopravě 10 041 576 kilometrů, z toho 1 361 321 kilometr ve Středočeském kraji.

Více informací o společnosti naleznete na adrese: www.arriva-vychodnicechy.cz

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Arriva Východní Čechy

Aktualizováno 12. 9. 2013 10:15

Jste zde: