Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Od ledna zdraží jízdenky ODIS, po 3 letech se znovu objeví zóny 1 a 2

ODISOd 1. ledna 2021 dochází v integrovaném dopravním systému Moravskoslezského kraje ODIS k několika tarifním změnám. Hlavní snahou je motivovat cestující k platbě jízdného bezhotovostními metodami. Cena jízdenek v regionální autobusové dopravě při platbě v hotovosti u řidiče se tak zvýší o 2 Kč. K úpravě cen dochází také u krátkodobých jízdenek v tarifní oblasti Ostrava XXL (MHD Ostrava), z 16 na 18 Kč zdraží 10minutová jízdenka a o korun z 24 na 25 Kč se zvýší cena jízdenek na 45 minut.

Po přechodném období, které nastalo po sloučení původních čtyř ostravských zón č. 1, 2, 3, 4 do jednotné zóny č. 77 a dalších zón okolo Ostravy do zóny 78 v červenci 2017, proběhne po třech a půl letech jejich kosmetická proměna. Tarifní zóna 77 (Ostrava) se k 1. lednu 2021 přečísluje na zónu 1 a zóna 78 (Ostrava XXL) na zónu 2.


dpoU okýnka se zákazník připlatí
Cenová úprava se však netýká jen zmíněných krátkodobých, ale také dlouhodobých jízdenek ODIS. Padesát korun navíc si musí připravit každý, kdo si bude chtít zakoupit dlouhodobý časový kupon v prodejnách DPO, 5 % navíc z ceny dlouhodobého kuponu zaplatí nakupující ve vozidlech regionální autobusové dopravy a u přepážek ostatních dopravců ODIS. Tato změna, diskutovaná hojně nejen na sociálních sítích, má za cíl zvýhodnit nákup kuponů přes e-shop ODIS (či spíše znevýhodnit jejich kontaktní prodej). Ač tato úprava vyvolala určitou nevoli zákazníků, z nichž někteří ji nazývají diskriminační, snaha upřednostnit online nákupy pozorujeme napříč různými odvětvími. V době protikoronavirových opatření může jít současně i o způsob ochrany zaměstnanců prodejen, nicméně nad jejich budoucností se vznáší otazníky. Hlavně v případě DPO je viditelná snaha o postupné šetření a snižování stavu zaměstnanců. Je tak možné, že za zdražením kontaktního prodeje je především snaha postupně uzavřít prodejny a přejít na plně elektronickou formu.

Zdroj: www.kodis.cz, Dopravní podnik Ostrava a.s. s úpravou redakce

Aktualizováno 21. 12. 2020 19:22

Jste zde: