Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik hl. m. Prahy odprodá další tramvaje ČKD T6A5

DPP2Představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) schválilo prodej dalších deseti tramvají typu T6A5 do bulharské Sofie. K prodeji dojde v průběhu roku 2017 a stane se tak za stejných podmínek jako v loňském roce, kdy bylo do Sofie prodáno dvacet odstavených tramvajových vozů.

2013 05 11@8685@@Národní divadlo
Ilustrační fotografie tramvaje ČKD T6A5 v ulicích Prahy.

DPP navazuje na loňský prodej dvaceti odstavených vozů T6A5, jenž proběhl na základě jednání primátorek hlavních měst (Prahy a Sofie). Prodej uvedených dvaceti tramvají byl uskutečněn v průběhu roku 2016 přímo s DP Sofie ve čtyřech etapách. Jednalo se o jediný obchod svého druhu v rámci EU, a proto proběhl bez zprostředkovatele. Historicky první prodej tramvají v tomto formátu a v takto velkém počtu proběhl hladce.

Číst dál: Dopravní podnik hl. m. Prahy odprodá další tramvaje ČKD T6A5

Pražský dopravní podnik dosáhl s elektrobusem sta tisíce kilometrů

DPP2Zatím nejúspěšnější elektrobusový projekt pražského dopravního podniku, elektrobus SOR/Cegelec EBN 11, pokořil hranici sta tisíců najetých kilometrů. První šesticiferná číslovka na jeho tachometru naskočila po roce a půl provozu s cestujícími, dnen 22. února 2017 v ranních hodinách. Zejména díky vysokému kilometrickému nájezdu a tedy vysoké provozní efektivitě patří pražský elektrobusový projekt ke špičce v celoevropském měřítku.

„V poslední době je velmi aktuální otázka kvality ovzduší a my se snažíme dělat koncepční kroky, jak se do budoucna se smogem vypořádat. Elektromobilita v rámci městské hromadné dopravy je jedním z řešení, které přinese opravdový efekt a sto tisíc najetých kilometrů v ostrém provozu ukazuje, že zvolené technologie jsou správné a jsme na správné cestě“, říká Adriana Krnáčová, primátorka hlavního města Prahy.

2015 09 03@4001@5E4 8241@Praha
Elektrobus SOR EBN 11 v ulicích Prahy.

Číst dál: Pražský dopravní podnik dosáhl s elektrobusem sta tisíce kilometrů

Dvoustý dodaný tramvajový vůz 15 T v Praze byl pojmenován po olympijském vzpěrači

DPP2Ve čtvrtek 9. února 2017 od 14 hodin byl v tramvajové smyčce Těšnov slavnostně pojmenován 200. tramvajovový vůz typu Škoda ForCity 15 T Alfa (evidenční číslo 9400) po zaměstnanci Elektrických podniků (předchůdce DPP) a olympijském medailistovi ve vzpírání Václavu Pšeničkovi.

@9369@@Praha
Ilustrační obrázek tramvaje typu Škoda ForCity 15 T Alfa (ev. č. 9369).

Číst dál: Dvoustý dodaný tramvajový vůz 15 T v Praze byl pojmenován po olympijském vzpěrači

Dopravní podnik hl. m. Prahy připravuje rozvoj elektrobusů

DPP2V rámci dlouhodobé strategie snižování emisí autobusové dopravy testuje DPP v reálném provozu s cestujícími již rok a půl elektrobus s nabíjením z tramvajové napájecí sítě. Nabíjení probíhá během provozních přestávek v obratišti Želivského prostřednictvím dvoupólového pantografového sběrače na střeše vozidla z krátkého úseku speciálně vybudované troleje.

2015 09 03@4001@5E4 8241@Želivského (3)
Elektrobus SOR EBN 11 (ev. č. 4001) na konečné zastávce Želivského. Na této zastávce probíhá dobíjení.

Elektrobus je nasazován na běžné výkony na linkách 163 a 213 a celkový kilometrický proběh od zahájení provozu činí již téměř 100 tisíc km. Vzhledem k elektrickému topení (což není u jiných elektrobusů vůbec běžné) i klimatizaci je provoz elektrobusu lokálně zcela bezemisní. Díky využití příznivých cen trakční elektrické energie, kterou DPP nakupuje pro metro a tramvaje, ale také díky již vybudované tramvajové napájecí infrastruktuře, je i ekonomická bilance tohoto projektu velmi dobrá. Celkově lze konstatovat, že i v mezinárodním měřítku se jedná o jeden z nejúspěšnějších evropských elektrobusových projektů.

Číst dál: Dopravní podnik hl. m. Prahy připravuje rozvoj elektrobusů

Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje tříčlánkový autobus Van Hool

DPP2V souvislosti s dlouhodobým cílem posílit kapacitu přepravy cestujících na pražské letiště zajistil DPP zhruba čtyřměsíční zkušební provoz belgického tříčlánkového autobusu Van Hool. Jedná se o nejdelší autobus, který kdy DPP provozoval.

Oficiální představení vozidla proběhlo v pondělí 14. listopadu 2016 v autobusovém obratišti Letiště Václava Havla. Autobus bude nyní testován na trase linky číslo 119 mezi Nádražím Veleslavín a Letištěm Václava Havla.

2016 11 23@6561@5AV 7540@Terminál 1
Autobus Van Hool AGG300 ev. č. 6561 zachycen na letišti Václava Havla při obsloužení zastávky Terminál 1.

Číst dál: Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje tříčlánkový autobus Van Hool