Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Na Národní třídě po dvou letech opět zastavuje metro

V pátek 27. června 2014 ve 14:23 zastavila ve stanici metra Národní třída v Praze první souprava po téměř dvou letech, kdy byly prostory stanice uzavřeny z důvodu výstavby polyfunkčního objektu Quadrio, který se buduje nad ní. Uzavření stanice na lince B, které započalo 10. července 2012, pak bylo využito pro její kompletní rekontrukci, která stála celkem 671 milionů korun.

Rekontrukce zahrnovala výměnu eskalátorů, obkladů i obnovu technologického zázemí, přičemž byl však zachován původní ráz stanice, tedy její do zlatova zbarvené obložení. Rovněž byly zřízeny nové výtahy pro bezbariérový přístup od zastávky tramvají Lazarská, čímž se stanice stala čtrnáctou pro vozíčkáře bez bariér přístupnou stanicí z celkových 24, které na trase B metro obsluhuje.

Mezi další novinky patří rozdělení původních dlouhých eskalátorů na dvě dílčí části s mezipatrem, nahrazení reklamních tabulí s papírovými plakáty podél eskalátorů moderními digitálními obrazovkami a instalování automatu na jízdenky, kde si cestující mají možnost zakoupit jízdenky i pomocí bezkontaktní platební karty, vůbec jako na prvním místě v Praze.

Číst dál: Na Národní třídě po dvou letech opět zastavuje metro

Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje další elektrobus – EBN 8 od společnosti SOR

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uvedl v krátké době po sobě do zkušebního linkového provozu další elektrobus. Ve dnech 7. až 11. února 2014 mají cestující na lince č. 216 možnost svézt se elektrobusem EBN 8 od společnosti SOR. Hlavním dodavatelem elektrických částí těchto vozů je společnost Cegelec Praha, a.s.

8312 - 4E9 92...
8312 - 4E9 92...
8312 - 4E9 92...
8312 - 4E9 92...

Elektrobus SOR EBN 8 (RZ: 4E9 9256) v ulicích Prahy.

Praha testováním dalšího elektrobusu jasně deklaruje svůj dlouhodobý cíl, a to odlehčit městu po dopravní stránce a postupně zavádět ekologický způsob dopravy na vybraných linkách. „Závislost na ropných palivech je třeba trvale snižovat a elektřina se dá získat i z obnovitelných zdrojů. Po zkouškách celo-elektrického vozidla s průběžným dobíjením nyní rádi vyzkoušíme další odlišný typ,“ uvádí k novému testování technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Číst dál: Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje další elektrobus – EBN 8 od společnosti SOR

Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje vídeňský elektrobus Siemens/Rampini

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zařadil dne 22. ledna 2014 do zkušebního provozu vídeňský elektrobus Siemens/Rampini (ev. č. 8311). Elektrobus zde stráví celkem 5 dní, během kterých si ho mohou cestující linky 216 řádně vyzkoušet. Linka č. 216 je vedená v trase: Bořislavka – Vozovna Střešovice – Vojenská nemocnice – Poliklinika Petřiny. Nespornou výhodou jsou jeho velmi malé rozměry, nulová produkce emisí a také bezhlučnost. V loňském roce jsme se s ním mohli setkat v Brně, či Pardubicích.

8311 - F 5161...
8311 - F 5161...
8311 - F 5161...
8311 - F 5161...

Elektrobus Siemens/Rampini v ulicích Prahy

Snaha DPP zlepšit životní prostředí ve městě a snížit závislost dopravy na fosilních palivech vede k postupnému využívání elektrických vozidel i v oblastech, které bývaly obsluhovány pouze autobusy se spalovacími motory.

Číst dál: Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje vídeňský elektrobus Siemens/Rampini

DPP spustí „komunikační vagon“. Bude jezdit každou sobotu na lince metra A

81-71mDopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pod záštitou Magistrátu hl. m. Prahy (MHMP) spustí v sobotu 9. listopadu 2013 dlouho očekávaný „komunikační vagon“, a to na lince metra A. Ke komunikačním účelům budou určeny prostřední vagony všech vlakových souprav na této lince každou sobotu.

Myšlenka na vytvoření speciálního vagonu pro cestující, v němž by se mohli setkat ti, kteří by se rádi seznámili, vznikla v květnu letošního roku. Nyní byl představen projekt s názvem „komunikační vagon“, určený pro všechny, kdo si třeba jen chtějí zkrátit cestu konverzací či navázáním kontaktů.

Ke komunikačním účelům budou sloužit prostřední vagony souprav na lince metra A, a to každou sobotu od zahájení do ukončení provozu. Vozy nebudou nikterak označeny, ve vestibulech stanic na lince metra A bude však každou sobotu vyvěšeno upozornění na informačních tabulích.

„Komunikační vagony nebudou určeny striktně lidem majícím zájem o komunikaci, v žádném případě tedy nedojde k narušení kapacity přepravy. Jedná se prozatím pouze o pilotní projekt a budeme hodnotit jeho odezvu,“ řekl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

Číst dál: DPP spustí „komunikační vagon“. Bude jezdit každou sobotu na lince metra A

Před 40 lety přijely poprvé do Prahy sovětské soupravy metra Ečs

Ve středu 16. října oslaví sovětské soupravy Ečs 40 let v pražském metru. Aktivní služba souprav skončila po 24 letech v roce 1997. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) si však jednu provozuschopnou soupravu se třemi vozy zanechal. Tento zrenovovaný vlak je často využíván během oslav historických výročí provozu metra a nedávno si zahrál i v historickém filmu Child 44 pod vedením Ridleyho Scotta.  

Číst dál: Před 40 lety přijely poprvé do Prahy sovětské soupravy metra Ečs

Jste zde: