Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Iveco dodalo další autobusy do Liberce

LiberecPětice nových autobusů Iveco Urbanway 12M byla dodána společností Iveco Czech Republic a.s. do Liberce, kde doplní šest vozů stejného typu z loňského roku. Během června a července 2015 byly do města pod Ještědem dodány vozy ev. č. 707 – 712. Vozidla z aktuální dodávky obdržela navazující ev. č. 713 – 717.

713 - 5L0 956...
713 - 5L0 956...

Nový autobus Iveco Urbanway 12 M ev. č. 713 vyfotografován v garážích DPmLJ a.s.

Všech 11 autobusů je vybaveno ochlazovací jednotkou kabiny řidiče od společnosti Autoclima, systémem pro automatické počítání cestujících (ABIRUN APC) od české firmy ABIRAIL CZ s.r.o. Ve výbavě vozidel nechybí kamerový systém se záznamem a systém automatické hašení motoru při jeho požáru.  Autobusy Iveco Urbanway jsou nalakovány do městského nátěru v zeleno-bílo-žluté kombinaci.

Číst dál: Iveco dodalo další autobusy do Liberce

Dopravní podnik prodal dvě tramvaje. Muzeum tramvají v Liberci je v nedohlednu

Z Liberce pomalu mizí tramvajové skvosty. Muzeum, kde měly stát, zatím nikdo nechce stavět. Chybějí i peníze. Sen všech "šotoušů" se tak zatím odkládá na neurčito.

Ambiciózní projekt tramvajového muzea, které mělo představit unikátní historické stroje v držení libereckého dopravního podniku, skončil v šuplíku. Poté, co pro finanční náročnost zamítli zastupitelé muzeum vystavět na Výstavišti, nabídlo se centrum iQlandia, že projekt podpoří ve svém areálu.

Dnes už je ale jasné, že muzeum jen tak nevznikne. Stále na něj totiž nejsou peníze. Dopravní podnik se navíc některých strojů zbavuje, což je neklamným znamením, že projektu už nikdo moc nevěří.

Číst dál: Dopravní podnik prodal dvě tramvaje. Muzeum tramvají v Liberci je v nedohlednu

Studenti Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec spustili provoz moderních ekologických autobusů

V pátek 8. února představila společnost BusLine a.s. spolu se Střední školou strojní, stavební a dopravní Liberec v rámci akce „Cestujeme z minulosti do budoucnosti“ čtyři nové, ekologické a moderní autobusy Irisbus Citelis, které doplní flotilu autobusů, která zajišťuje městskou hromadnou dopravu v Liberci. Jedná se o autobusy, které zajišťují maximální bezpečnost cestujících a díky pohonu na CNG splňují emisní limity, které budou zakotvené v právním předpise „Euro 6“ až na konci tohoto roku. Jde o první takovouto akci v rámci projektu partnerství „Studenti spolupracují na budoucnosti dopravy“, kterou společnost BusLine a.s. společně se Střední školou strojní, stavební a dopravní odstartovala na začátku tohoto roku. V rámci tohoto projektu studenti porovnali moderní vozidla a vozidla ze 70. a 80. let 20. století, jako jsou Škoda 706 RTO a Karosa řady 700. Na projektu se podílel i herec Ivan Vyskočil. Díky tomuto projektu mají studenti možnost si vozidlo nejen prohlédnout ze všech úhlů a debatovat o jeho vlastnostech s řidiči či dopravním podnikem, ale navíc ty nejaktivnější a nejschopnější z nich je firma BusLine připravena podpořit.    

Foto: Irisbus Citelis 12 M CNG, ev. č. 616, RZ: 4E5 8624, poté RZ: 4L4 3623. Autobus sloužil původně jako předváděcí vozidlo firmy Iveco Czech Republic, poté prezentace v Tallinu (Estonsko) a dále byl také zapůjčen ČSAD MHD Kladno; od června 2012 je ve vlastnictví firmy BusLine a.s.

Číst dál: Studenti Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec spustili provoz moderních...

Libereckou tramvaj EVO2 přirovnávají lidé k sovětským tankům

Nový typ tramvaje EVO2 se ještě ani pořádně nestihl rozjezdit v plném provozu a už jsou na světě první stížnosti. Toto drážní vozidlo, o kterém jsme vás poprvé informovali v souvislosti s jeho premiérou na veletrhu Czech Raildays 2012, vadí lidem především kvůli své hlučnosti. V Liberci, pro který byl tento prototyp určen, podle tamních obyvatel při průjezdu tramvaje vše drnčí a třese se.

"Myslím, že nasazení této tramvaje je krok skoro o třicet let zpátky, kdy se nám tady vše klepalo. A když teď projede ta nová, zase drnčí okna i skleničky," vysvětlil pro server iDNES.cz Josef Kronďák, jenž bydlí na ulici 5. května, kudy tramvaje také projíždějí, už desítky let. Jeho žena se pak nebála hluk tramvaje EVO2 přirovnat dokonce k burácení sovětských tanků, které do Liberce vtrhly při invazi v roce 1968.

Pan Konďák je prozatím jediným občanem, který podal oficiální stížnost. Avšak vzhledem k dosavadnímu nezájmu liberecké radnice o tuto problematiku zvažuje pan Konďák ještě chvíli počkat a pak sepsat hromadnou petici, na které mu již přislíbili účast i další občané z okolí.

Číst dál: Libereckou tramvaj EVO2 přirovnávají lidé k sovětským tankům

Jste zde: