Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Ostravská muzejní noc letos již popáté

dpoV sobotu 25. května 2013 se od 16 hodin do půlnoci otevřou dveře 33 státních, neziskových a soukromých organizací, které se zapojují do kulturního života města i Moravskoslezského kraje.

Tak jako každý rok, můžou se i letos můžeme těšit na nové instituce, které se do projektu připojily.

Jako novinku pro letošní rok organizátoři připravili online rezervační systémy, abychom se vyhnuli čekání ve frontách. Více informací v brožurkách.

Jelikož se v letošním roce Ostravská muzejní noc uskuteční již popáté, rozhodli se organizátoři zahájit tuto akci velkolepě a to v 17.30hod na Prokešově náměstí. Programem budou provázet Robert Galia a Lukáš Červenka z Prvního Ostravského Hogo und Fogo Kabaretu.

 

Číst dál: Ostravská muzejní noc letos již popáté

DP Ostrava a nové tramvaje

dpoLetošním rokem končí možnost čerpání dotací ze Strukturálních fondů EU - konkrétně v oblasti severovýchodní Moravy a Slezska se jednalo o Regionální operační program Moravskoslezsko (období 2007 - 2013). V letech 2010 - 2013 čerpal ve větší míře dotace z ROPu i Dopravní podnik Ostrava a.s., kterému se s podporou evropských fondů  poradřilo výrazně obnovit vozový park všech trakcí.

Pro následující období však musí Dopravní podnik Ostrava a.s. obnovovat vozový park již bez podpory EU. Výběrové řízení na veřejnou zakázku modernizace tramvají vyhrála společnost Pragoimex a.s. Obsahem zakázky je modernizace 11 tramvají typu T3 na Vario LF a 3 vozů K2 na Vario LF2 v celkové hodnotě 286, 7 mil. Kč. 

Nové tramvaje Vario LFR.E budou označeny ev. č. 1358 - 1368, vozy Vario LF2R.E ev. č. 1402 - 1404. Změnou u vozů Vario LF2 bude nově využití technického průkazu původních vozů K2, u vozů Vario LF2 ev. č. 1401 a Vario LF2+ ev. č. 1411 šlo o novostavbu.

1357 - 4.2.20...

Poslední dodané Vario LFR.E (ev. č. 1357)

Zdroj: Věstník veřejných zakázek

Ostrava se dočkala první zastávky vídeňského typu

Síť ostravských tramvají se vedle modernizujícího se vozového parku může pochlubit další novinkou. V nástupní stanici Zábřeh byla vybudována zastávka vídeňského typu (neboli také vídeňská zastávka, zastávka se zvýšenou vozovkou či pojížděný mys). Jde o v Česku používaný název pro typ stavebního uspořádání tramvajové zastávky, v níž nástupiště je tvořeno úsekem vozovky zvýšeným zcela nebo téměř na úroveň chodníku.

Zastávka Zábř...
Zastávka Zábř...
Zastávka Zábř...
Zastávka Zábř...

První ostravská zastávka vídeňského typu - Zábřeh

Číst dál: Ostrava se dočkala první zastávky vídeňského typu

Město Ostrava prezentuje svou atraktivitu na vozidlech MHD v Brně, Olomouci a Zlíně

Ostrava není jen špinavé průmyslové město, jak se může na první pohled zdát. Má i své klenoty, jako jsou Důl Michal, ZOO Ostrava, vyhlídková věž Nové radnice nebo Dolní oblast Vítkovice. To si uvědomili i radní města Ostravy a rozhodli se tato atraktivní místa prezentovat i v jiných městech. Kupříkladu ke konci roku 2012 se v Brně objevila na tramvaji ČKD T3R.PV (ev. č. 1654) celovozová reklama propagující právě atraktivity města Ostravy. V průběhu dubna 2013 však byla tato CVR odstraněna.

1654 - 28.10....
1654 - 28.10....
1654 - 28.10....
1654 - 28.10....

Celovozová reklama na město Ostrava na tramvaji ČKD T3 v Brně

Číst dál: Město Ostrava prezentuje svou atraktivitu na vozidlech MHD v Brně, Olomouci a Zlíně

Výluka trolejbusů v Ostravě začne 1.května

V rámci revitalizace přednádražního prostoru ostravského Hlavního nádraží bude od 1. května po dobu cca 3-4 měsíců vyloučen provoz na trolejbusové smyčce Hlavní nádraží. Z tohoto důvodů dojde ke změně v organizaci provozu trolejbusových linek č. 101, 102, 108, 109 a 111 a k přemístění výstupní a nástupní zastávky. Tramvajová doprava nebude projektem revitalizace omezena. Trasy linek 101 a 108 budou spojeny do jedné trasy ,,Michálkovice - Zoo - Vozovna trolejbusů - Sídliště Muglinov - Husův sad - Sokola Tůmy‘‘ , přičemž na zastávce Vozovna trolejbusů/Sad B. Němcové dojde vždy k přečíslování z jedné linky na druhou podle směru jízdy. Vybrané spoje linky č. 108, ukončené dosud na Náměstí J. Gagarina, budou prodlouženy přes sídliště Muglinov až na zastávku Sad B. Němcové, resp. Vozovna trolejbusů. V době přepravní špičky budou tyto spoje pokračovat dále ze zastávky Vozovna trolejbusů v trase linky č. 101.

Číst dál: Výluka trolejbusů v Ostravě začne 1.května

Jste zde: