Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dopravní podnik Ostrava se představil jako inovátor

dpoUž od spuštění nového informačního a odbavovacího systému 1. listopadu 2015 bylo oznámeno, že časem dojde k umožnění platit jízdné bezkontaktní platební kartou a od 30. června 2016 se tento koncept stal skutečností.

Cestující nyní může nastoupit do vozidla a přiložením platební karty si zakoupit krátkodobou jízdenku, čímž si usnadní typické shánění jízdenky v automatech a trafikách, které mnohdy nejsou v blízkém okolí, zejména na méně významných zastávkách. Také nedojde ke zdržování vozidla doplňkovým prodejem u řidiče. Je dobré si uvědomit, že platební karty fungují nezávisle na denní či noční době, dnu v týdnu i národnosti jeho majitele a měně účtu.

Jak se karta používá popisuje přehledně dopravce na svém webu. Ve stručnosti pomůže také infografika.

Číst dál: Dopravní podnik Ostrava se představil jako inovátor

Druhá etapa rekonstrukce ostravské ulice Nádražní

31.3.2016   Rekonstrukce ul. Nádražní   II. etapa (2)
Ulice Nádražní v původním stavu před rekonstrukcí.

Dne 1. dubna 2016 začala dlouho očekávaná druhá část rekonstrukce zbývajícího úseku ulice Nádražní v centru Ostravy od již opravené zastávky Stodolní po křížení s ulicí 28. října. Omezením pro rezidenty i dojíždějícími za prací bude zjednokolejnění tramvajové trati a s tím související dopravní komplikace a také uzavření tohoto místa pro individuální dopravu až do konce celé rekonstrukce.

7852 - 9T9 03...
7853 - 9T9 03...
7855 - 9T9 05...
7863 - 9T7 49...

Fotografie č. 1: Autobus Solaris Urbino 18 CNG ev. č. 7852 na lince NAD projíždí ul.30. dubna.
Fotografie č. 2: Autobus Solaris Urbino 18 CNG ev. č. 7853 na lince NAD projíždí ul. 30. dubna.
Fotografie č. 3: Autobus Solaris Urbino 18 CNG ev. č. 7855  na lince NAD projíždí ul. Nádražní
Fotografie č. 4: Autobus Solaris Urbino 18 CNG ev. č. 7863 na lince NAD odbavuje cestující na zastávce Důl Jidřich.

Přípravné akce začaly ještě za běžného provozu, kdy byly označovány místa přípojek domovní infrastruktury, instalace zabezpečovacího zařízení trati, snesen přístřešek zastávky Elektra a spoustu drobných a nezbytných úkonů.

Číst dál: Druhá etapa rekonstrukce ostravské ulice Nádražní

Bude se v Ostravě rozšiřovat tramvaj?

Tramvaj je bezpochyby moderní a ekologickou páteřní dopravou města. Nyní se v Ostravě otevřela možnost její prodloužení…

Vizualizace Duha (DPO)
Vizualizace DPO nové tramvajové trati v Ostravě Porubě u zastávky Duha z prezentace Chytrá a přátelská doprava pro Ostravu.

Nastalo období příprav dalšího období čerpání dotací z evropských fondů pro zlepšování životní úrovně občanů ČR. Jedním z projektů, na který jsou již připraveny finance z Ministerstva dopravy a na který je možné čerpat také evropské peníze, je výstavba nové tramvajové trati na sídliště v Ostravě - Porubě. Zbývá jen, aby se obyvatelé dotčené oblasti měli aktivní zájem o realizaci. Pojďme si společně projít podrobnosti této zajímavé dopravní stavby.

Číst dál: Bude se v Ostravě rozšiřovat tramvaj?

Ostrava se rozloučila s většinou autobusů Karosa

dpoBez velkých oslav a připomínek končí 23. října 2015 provoz většiny vysokopodlažních autobusů Karosa a zároveň nejstarších nízkopodlažních autobusů v Ostravě. Důvodem je jejich nahrazení 105 nejmodernějšími vozidly s pohonem na CNG. Pro získání dotace, která pokrývala 75 % nákladů z nákupní ceny, se musel dopravce zavázat, že nejstarší vozy budou ekologicky zlikvidovány. Pro mnohé fanoušky tak končí provoz autobusových zástupců klasické kategorie.

1.12.2015   Pohled na vyřazené vozy v areálu šrotiště HP AUTODEMONT (1)
Vyřazené autobusy Karosa na šrotišti společnosti H+P AUTODEMONT s.r.o. ve Staříči.

Číst dál: Ostrava se rozloučila s většinou autobusů Karosa

Kroužek přátel MHD v Ostravě se schází již 38 let

Fandové, fanynky, šotouši a šotoušky, kteří povýšili svou zábavu a koníčka na vyšší úroveň se v Kroužku přátel MHD při Dopravním podniku Ostrava scházejí již 38 let. Letos, tak jako každým rokem, je vyvrcholením celeroční bohaté činnosti výroční schůze na které se rekapitulují akce uplynulé, představují ty nadcházející a to vždy s nějakým zajímavým bonusem.

6.2.2016   38. výroční schůze KPMHD (5)

Číst dál: Kroužek přátel MHD v Ostravě se schází již 38 let

Jste zde: